Učinit svoj dom utočištem

Kuhinja nije samo za kuhanje, kuhinja je i za povezivanje

slika-blog- zdjela-kuhinja

 

Slavimo!!! Stigle smo do našeg završnog tjedna u seriji Učiniti od svog doma utočište!

Slijedeće srijede započinjemo našu posebnu seriju Davati hvalu i naše će svijeće i dalje gorjeti i mi ćemo se i dalje moliti!

Ovaj tjedan usmjerene smo na kuhinju – srce doma.

Na dnu ovog članka naći ćeš izazov za ovaj tjedan, neke zabavne ideje kako započeti razgovor s djecom i Women Living Well omiljene recepte!

Kuhinja nije samo za kuhanje, kuhinja je i za povezivanje.

 

 

Bog je stvorio osjećaj okusa, mirisa i oko koje privuku lijepe stvari – da bi zadovoljio naša osjetila. On je stvorio hrskave, zelene paprike, baršunaste breskve, sočne lubenice, kisele limune i slatki krompir! Naš Bog je kreativan!

Edith Schaeffer piše u The Hidden Art of Homemaking, (Skrivena umjetnost u stvaranju doma)

“Kao što je dobro kad netko uroni prste u zemlju i posijeme sjeme, jednako je dobro kad netko uroni svoje prste u tijesto za kruh i počne ga mjesiti i oblikovati.

Ima nešto vrlo pozitivno kad se uključimo u stvaranje jer je to temelj samog života.

Domaći kruh, domaći kolači i pite, domaće povrtne juhe od domaće uzgojenog povrća ili povrća kupljenog kod domaćih proizvođača, domaći đemovi i pekmezi, domaće napravljeni namazi i kiseliši – to je skoro izgubljena umjetnost u mnogim domovima.”

 

 

 

Priznajem da gore navedeni popis ne opisuje kuhanje u mom domu. Jako rijetko sam napravila domaći kruh; trudim se imati brze i jednostavne recepte.

 

 

Ali, doći zajedno za obiteljski stol blagoslivlja duše naših obitelji.

 

 

U Luki 11:3 Isus nam kaže da molimo:

“Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan”

U Americi smo tako blagoslovljeni da rijetko trebamo pitati Boga za naš kruh svaki dan, ali trebamo se sjetiti da iskazujemo zahvalnost za našu hranu.

 

Spuštajući naše glave, kao obitelj, u iskazivanju zahvalnosti Bogu je dar koji dajemo našoj djeci i uspomena koju oni nose sa sobom u svom sazrijevanju.
Sjećam se, još dok sam bila dijete, kako bi se čuo glasni bip-zvuk s našeg telefona u kuhinji, kratko prije samog serviranja večere.  U stara vremena, kad bi se maknula telefonska slušalica čuo bi se glasni zvuk kao opomena da vratiš slušalicu na svoje mjesto. Ali, moja mama bi maknula slušalicu sama jer nije htjela da naš večernji obrok bude uznemiren ni na koji način.
Moja mama je čuvala naše obiteljsko vrijeme.
Mama je uvijek imala domaće pripremljenu večeru i kolač na stolu. Počeli bi s molitvom i jeli i pričali živo. Kako smo moje sestre i ja sazrijevale imale smo sve više aktivnosti koje su nas udaljavale od naše obiteljske večere. Ali, kad bi došle kući, uvečer, tu je uvijek bilo domaće skuhano jelo i moja mama u kuhinji, spremna da nas nahrani i razgovara s nama o svemu što se događalo u danu.
Stvarno, snažno vjerujem da ovo obiteljsko okupljanje za stolom je jedan od razloga da smo nas petoro kao odrasli bliski međusobno, ali i s našim nebeskim Ocem.
Još uvijek uživamo u našim mjesečnim obrocima, sad i s proširenim obiteljima.
Tu smo svi, nakon nedjeljne službe. Tu su moja djeca s njihovim rođacima. U pozadini, momci gledaju football (američki) a cure jedu zajedno u blagavaonici.
image 

image

Na slici: moja sestra Kristen, rodica Mikhaila, ja, moja sestra Jennifer

image

Na slici, s lijeva na desno: moj rođak, šogor, nećak, još jedan šogor, moja sestra, moj muž, druga sestra, moj ujak, moji tata i mama

 

 

Odrastajući, sve mi je to izgledalo normalno. Smatrala sam da sve obitelji imaju zajednički obrok redovno. Tada sam se udala za mog muža. On nije odrastao u ovakvoj vrsti doma. Neke od njemu najdražih uspomena iz djetinjstva su kad bi njegova mama za blagdane skuhala veliki obrok i svi su zajedno jeli za stolom. Tada sam shvatila koliko je poseban naš svakodnevni zajednički obrok.

Djeca i mladi koji imaju zajedničke obroke u obitelji imaju bolje ocjene, teže se okreću drozi, imaju zdravije navike hranjenja i bolji odnos s roditeljima … a opet, treneri prave raspored treninga usred vremena za večeru! (Još netko obeshrabren s tim?) Što mi, mame, radimo? Moramo biti kreativne! Pomaknut ćemo večeru kasnije ili ćemo reći ne! obavezama koje staju između nas i našeg obiteljskog vremena. Ne smijemo se povući i napustiti iskušanu i stvarnu praksu zajedničkog obiteljskog obroka. To je stvarno važno.

Kuhinja nije samo za kuhanje, kuhinja je i za povezivanje!

Edith Schaeffer piše,

 

“ Hrana ne može brinuti o duhovnim, psihološkim i emocionalnim problemima, ali osjećaj da si voljen i zbrinut, stvarna utjeha ljepote i ukusa hrane, porast šećera u krvi i fizičkog dobro-stanja pomažu svakom u narednim satima da bude bolje opremljen da se suoči s problemima.”

 

 

Alexis i ja razvijamo naš odnos dok gulimo krompire i razbijamo jaja. Ona voli miješati juhu dok se kuha ili sipati sastojke u posudu za miješanje. Ona voli uljepšavati obroke tako da postavlja lijepe salvete i postavlja porculanske tanjure uz mene. Ne moramo imati goste da bi postavile posebne tanjure; mi činimo naš dom utočištem kada našu vlastitu obitelj držimo vrijednom ovih posebnih dodira.

 

 

Blagoslovimo naše obitelji ovaj tjedan posebnim iznenađenjem iz naših kuhinja! I dok su svijeće upaljene i glazba svira upotrijebi neku od ovih ideja i započni povezivanje u svojoj kuhinji:

 

 

slika-blog-focus-on-the-family

Izazov ovog tjedna:  

Neka tvoja svijeća gori i dalje i moli. Usmjeri se na kuhinju, srce svakog doma i povezivanje!

Kuhaj jela s ugodnim mirisima kao što su domaći kruh, pite, keksi. Nemoj čekati da to radiš iz nekog posebnog razloga – učini to samo da bi pokazala svojoj obitelji koliko ih voliš. Pozovi djecu i muža da ti pomognu – napravite obiteljska sjećanja iz kuhinje – isprobavanje okusa, kreativnost u radosti i ljubavi. Sjeti se važnosti zajedničkog obiteljskog obroka za stolom.

Ovaj tjedan živi plod Duha pokazujući ljubav, dobrotu i vjernost svojoj obitelji.

Trebaš recepte? Pokušaj s ovima:

Crock Pot Macaroni and Cheese
Creamy Bacon Chicken in the Crock Pot
Hawaiian Meatloaf
Chicken and Dumplings made easy!
Crescent Chicken
Homemade Crock Pot Applesauce
Fluffy, Soft, Chewy Chocolate Chip Cookies
Best Ever Snicker Doodles
Low-Fat Pumpkin Trifle
Homemade Starbucks Mocha Frappucino

(ako te zanima neki od ovih recepata i trebaš prijevod – stavi to u komentar)

 

**Uključi se**

Kako izgledaju zajednički obroci u tvom domu?
Boriš li se da okupiš sve članove obitelji u isto vrijeme za vaš zajednički obrok?
Koji su neki od vaših omiljenih obiteljskih jela u kojima cijela obitelj uživa?

 

 

Hodaj s Kraljem,

 

Courtney

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.