Biblijsko proučavanje uz SOAK metodu i tablicu boja

Studying-the-Bible-SOAK-Color-Chart-Mediation-Memorization

Tako sam uzbuđena u želji da podijelim s vama sve nove stvari za koje se molim i planiram u ovom novom proučavanju u DJD!

Dakle, počnimo!

Zadnjih 5 godina koristili smo SOAM metodu za proučavanje Božje riječi. SOAM metoda nije moja zamisao. To je način koji koriste i druge službe i web stranice. Moja majka koristila se ovim načinom da me pouči još dok sam bila u 5. razredu (još uvijek čuvam moju radnu bilježnicu iz 1986.) To je razlog zašto sam odabrala ovaj način za DJD.

Volim ovaj način proučavanja, ali sam željela i nešto posebno – samo za nas – da predstavlja srce »žena koje žive dobro«.

U 11. poglavlju moje knjige podijelila sam kako moja majka zadivljujuće hoda s Bogom. Njene bojice su uvijek pored njene Biblije na našem kuhinjskom stolu, i mogla sam se probuditi u sitne noćne sate i naći moju mamu kako secira detalje Pisma. Ona drži konkordanciju i komentare na dohvat ruke i tako ona provodi svoje slobodno vrijeme.

                                              moj muž i ja s mojim roditeljima u crkvi

Sjećam se još dok sam bila dijete, u njenoj kupaonici radio je uvijek bio na stanici s propovijedima, koje su se čule s malog zvučnika. Mama se natapala u Božjoj riječi na svaki mogući način.

Čak i sada sjedim pored nje u klupi, u crkvi svake nedjelje za vrijeme službe, i ona još uvijek temperamentno zapisuje bilješke s propovijedi u svoju bilježnicu. Kod kuće ima ogromnu količinu bilježnica, još od moga rođenja. Ona je još uvijek »duhovna spužva«; ne prestaje tražiti Boga, u želji da Ga upozna što bolje.

Moja mama je živi primjer žene koja je uronjena u živu vodu, a kao izravan učinak, ona živi dobro.

Shvaćam da živimo u brzom ritmu, užurbanom društvu. Samo ući u Božju riječ na 5 minuta dnevno za neke je rastezanje – uključujući i mene. Da, i ja se borim biti redovna u Božjoj riječi. To je razlog zašto sam pokrenula »Dobro jutro djevojke« grupe odgovornosti. Zato jer ja TREBAM odgovornost.

Zato su načini za proučavanje neobavezni.

Prvenstvo ima otvaranje Božje riječi i čitanje te provođenje nekog vremena u molitvi.

Ako želiš istisnuti nešto više iz Božje riječi, tada imam neke NOVE načine za proučavanje Biblije koji će nam pomoći da idemo dublje s Bogom u NOVOJ godini.

DJD NOVI način proučavanja Biblije – SOAK (umjesto SOAP)

(riječ SOAK nije samo kratica, već ta riječ u prijevodu znači »natapati se«.)

Ovo je način koji ćeš pronaći u našim obnovljenim e-radnim priručnicima.

S – S stoji za Stihove – čitaj jedno poglavlje dnevno. Tada odaberi 1-2 stiha i prepiši ih. (Nema ispravnog niti krivog izbora. Dozvoli da te Duh Sveti vodi.)

O – O stoji za Opažanje – Pogledaj stih ili stihove koje si prepisala. Zapiši 1 ili 2 opažanja. Što ti znače? Što si naučila o Božjoj prirodi iz tih stihova? Je li tu obećanje, zapovijed ili pouka?

A – A stoji za Aplikaciju (Primjenu) – Primjeni stihove. Što Bog tebi govori? Kako možeš primijeniti te stihove u osobnom životu? Postoje li promjene koje možeš poduzeti ili nešto promijeniti?

K – K stoji za Klečanje u molitvi – Umiri se, klekni i moli. Priznaj svaki grijeh koji ti je Gospodin danas pokazao. Slavi Boga za Njegovu Riječ. Moli stihove koje si pročitala za svoj život ili nekog koga voliš. Traži od Boga da ti pomogne živjeti tako da primjenjuješ Riječ.

Natapaj svoje srce u Božjoj riječi i istisni svu hranjivost koju možeš iz svakodnevnog čitanja Pisma. Uskoro ćeš vidjeti svoj život promijenjen obnavljanjem svoga uma!

DJD NOVA tablica boja za Bibliju

Za vas koje ste vizualne i sviđa vam se označavanje u vašim Biblijama stvorila sam način za obilježavanje određenih tema u vašim Biblijama. Moja majka je slijedila boje i simbole za označavanje po službi Precept Bible Study’s. Odrasla sam gledajući je kako satima secira Pismo. To je predivan način ali oduzima vrijeme i teško je za primijeniti u našem planu čitanja  “jedno poglavlje dnevno”.

Tako sam stvorila jednostavniji način baš za nas! Isto tako pronaći ćeš ovaj način u svakom obnovljenom e-radnom priručniku!

Evo ga:

tablica-2Bboja

Klikni ovdje za tiskanje DJD biblijske tablice boja

10/04/2015

2 Comments

  1. Draga Vlatka,
   nadamo se da ti ovi tekstovi i praćenje s nama pomažu.
   Isus je rekao da su blagoslovljeni oni koji su gladni i žedni pravednosti, biti će nasićeni. (Matej 5,6)
   Neka tvoja glad i žeđ budu utaženi u Isusovo ime!

   DJD Tim

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: