Za svako proučavanje pripremila sam vodič koji ide uz stihove koje čitamo, taj vodič je da vam pomogne uinterakciji sa Božjom Riječi i da naučite dublje razumjeti…usporiti kako bi zaista pročitali što vam Bog govori taj dan.

Prije nego počnemo, želim vam objasniti što je S.O.A.K. metoda i ZAŠTO bi ju trebali koristiti prilikom proučavanja.

Zašto S.O.A.K.?

Jedna je stvar samo čitati Sveto Pismo, ali kada ste u interakciji s njim, kada naučite usporiti i STVARNO ga pročitati, odjednom riječi počnu iskakati sa stranice. Koristeći SOAK metodu, možete dublje razumjeti pročitano i “vidjeti” više nego da ste samo pročitali stihove za taj dan i nastavili dalje sa svojim danom. Dopustite mi da vas ohrabrim da odvojite vrijeme za SOAK metodu na dnevnoj bazi i da se sami uvjerite koliko više dobivate od dnevog čitanja ……biti ćete zadivljeni.

Što S.O.A.K. znači?

Slovo S znači stihovi – fizički napišite stihove……bit ćete zadivljeni time što će vam Bog sve otkriti ako usporite i napišete ono što čitate! <

Slovo O znači opažanja- što vidite u stihovima koje čitate? Ponavljaju li se riječi? Koje se riječi vama ističu?

Slovo A znači aplikacija- ovdje Božja riječ postaje osobna. Što Bog govori meni danas? Kako mogu u svom životu primijeniti pročitano? Koje promjene moram učiniti? Moram li poduzeti neke promjene?

Slovo K znači  klečanje u molitvi. Molite se koristeći Božju Riječi. Ako vam je Bog otkrio nešto tijekom proučavanja Njegove riječi, molite o tome. Ispovijedite grijehe ako ih je Bog otkrio u vašem životu.

Proučavanje Božje Riječi na ovaj način može vam uzeti malo ili puno vremena, ovisi koliko možete odvojiti. Nekad će biti dovoljno 10 ili 15 minuta, nekad duže.

Kako ja koristim S.O.A.K.?

Ovdje je moj osobni primjer…

Kološanima 1:5-8

S – “Za nj ste prije čuli propovijedanjem istine, to jest radosne vijesti koja je kod vas – i kako je u svem svijetu rodna i napredna kakva je među vama – od onoga dana u koji čuste i upoznaste milost Božju u istini. U to vas je poučio Epafra, ljubljeni naš drug u službi. On nas vjerno zastupa kao službenik Kristov. On nas je i obavijestio o vašoj ljubavi u Duhu.”

O – (Puno puta samo “ispalim” svoja zapažanja…ono što vidim na prvi pogled kada gledam stihove)

  • Kada spojite vjeru i ljubav, dobijete nadu.
  • Moramo zapamtiti da je naša nadu u nebu…ona tek dolazi.
  • Evanđelje je riječ istine.
  • Evanđelje neprestano donosi plodove i raste od prvog dana do zadnjeg.
  • Potrebna je samo jedna osoba da promijeni cijelu zajednicu…Epafra.

Av- Nešto što se meni istaklo danas je to kako je Bog koristio samo jednog čovjeka, Epafru, da promijeni cijeli grad!!! Podsjetilo me to da smo pozvani govoriti drugima o Kristu, a Božji je posao širiti evanđelje, omogućiti mu da raste i donosi plodove. Osjetila sam kako današnji stihovi gotovo direktno govore DJD…i kako je u svem svijetu rodna i napredna kakva je među vama – od onoga dana u koji čuste i upoznaste milost Božju u istini.” Nije li zabavno kako Božja Riječ postaje toliko živa i govori direktno tamo gdje se nalazimo?!?! Moja molitva danas je da sve žene koje sudjeluju u ovom Biblijskom proučavanju razumiju Božju milost i da žeđaju za Njegovom Riječi.Citat iz moje Biblije s komentarima koje sam zapisala u svom vodiču za proučavanje:

“Božja Riječ nije samo da nas informira nego i da nas transformira.”

K – Dragi Gospode, molim te pomozi mi da budem “Epafra”…da kažem drugima o tebi, a rezultate ostavim u tvojim voljenim rukama. Molim te pomozi mi da razumijem i primjenim u svom osobnom životu sve što sam pročitala danas i da tako postanem svakim danom sve sličnija tebi. Pomozi mi da živim životom koji donosi plod vjere i ljubavi… usmjeravajući moju nadu u nebo, ne ovdje na zemlju. Pomozi mi da zapamtim da NAJBOLJE tek dolazi!

Nadam se da će vam ovo objašnjenje pomoći danas dok učite kao dublje uroniti u Božju Riječ.

Bit ću iskrena s vama, nekad mi se dogodi da pišem i s prednje i sa stražnje strane mog vodiča za proučavanje…ali vi ne morate. Proučavajte dan po dan i zapisujte svoje reakcije na ono što vam je Bog pokazao kroz svoju Riječ.

Najvažnije u S.O.A.M. metodi je VAŠA interakcija sa Božjom Riječi i PRIMJENA Njegove Riječi u VAŠEM životu.

“Imam osjećaj da bi se dogodio preporod u našim crkvama kada bi se svi istinski vjernici usudili živjeti onako kako Poslanica Kološanima uči.” – Warren W. Wiersbe

Zapamtite, bit je u tome da dublje razmišljate i razumijete svaku riječ u stihovima za taj dan.

“Blago čovjeku koji  živa u Zakonu Jahvinu, o Zakonu Njegovu misli dan i noć. On je ko stablo zasađeno pokraj voda
tekućica što u svoje vrijeme plod donosi, lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi.”

Kod dubljeg razmišljanja potrebno je neko vrijeme kako bi shvatili pročitane stihove i nastavili dalje.

William Gurnall piše: “Zapamtite, nije brzopleto čitanje nego promišljeno meditiranje nad svetim i nebeskim istinama ono što ih čini slatkima i korisnima za dušu. Med ne nastaje pčelinim dodirom cvijeta, nego njezinim ustrajnim skupljanjem nektara. Nije onaj koji najviše čita nego onaj koji najviše promišlja, taj koji je najmudriji i najjači kršćanin.” William Gurnall, The Christian in Complete Armour