Jakov Uncategorized

3 načina kako raditi na poniznosti

Dok smo čitale Jakovljevu poslanicu ova zadnja dva tjedna, vidjela sam nešto potpuno novo, što je zanimljivo jer sam tu knjigu čitala valjda milijun puta do sad.

Ali Božja Riječ je živa. U njoj uvijek možemo naći nešto novo.

3 nacina kako raditi na poniznost

Kada razmišljam o ovoj poslanici, često prvo pomislim na 3. poglavlje, koje govori o jeziku (i sad znate jedan od mojih najvećih problema).

No, sada vidim da je ključno poglavlje zapravo 4. poglavlje… O PONOSU.

Ponos ili poniznost jest ono što je ključno za ovu knjigu!

Poniznost:

•    Prolazi kušnje s radošću i ne mrmlja.

•    Izvršava Božje Riječi, a ne samo da ih sluša.

•    Ne prezira siromaha, nego svakome pokazuje istu ljubav i poštovanje.

•    Nije mistična, nego svoju vjeru pokazuje dobrim djelima.

•    Kontrolira svoj jezik i osjećaje.

•    Kontrolira svoje želje i nije ljubomorna.

•    Ne govori protiv brata i ne osuđuje.

•    Predaje sve svoje planove Gospodinu.

•    Pokazuje svojim radnicima poštovanje.

•    Strpljiva je.

•    Obraća se Bogu kada je u potrebi.

•    Ljubi brata i govori mu istinu u ljubavi.

Ova cijela knjiga je o poniznosti. No, kako postajemo ponizne?

1. Ljubi Gospoda, Boga svojega, svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim.

Kada zaista ljubimo Boga cijelim srcem, više ne postoji mjesto za ponos, koji je jedan od najgorih grijeha. Zapravo, mogli bismo reći da je ponos korijen svakog grijeha, jer kad god mislimo da možemo živjeti bez Boga i ne vršiti zapovijedi koje nam je dao, pokazujemo koliko je dubok korijen ponosa u našem životu.
2. Primi Božju milost.

Kada postanemo svjesne koliki smo primatelji Božje milosti, u kojoj količini ju svakodnevno primamo, onda nam više nije teško drugima pružati tu istu milost, jer znamo da im nikada nećemo pružiti toliko milosti koliko same svaki dan primamo od Boga.
3. Natapaj se svakodnevno u Božjoj Riječi.
Nemojte samo čitati Bibliju, nego ju proučavajte, pamtite i meditirajte na nju svaki dan. Neka vam postane navika da nakon čitanja razmišljate o onom što ste pročitale. Gledajte svaku riječ i zapitajte se: Što je pisac pisao? Gdje se ovo dogodilo? Kada se ovo dogodilo ili kada je napisano? Zašto je pisac ovo pisao i kome? Kako mogu ovo primijeniti u svom životu?

Izaberite odlomak ili knjigu (da, knjigu!) koje ćete zapamtiti. Ne morate zapamtiti sve u jednom danu…ili čak u mjesec dana. Uzmite koliko god vremena vam treba, ali neka vam postane navika pamtiti ne samo poneki stih, već cijeli odlomak kako bi stihovi ostali u kontekstu. Mislite da to ne možete? Varate se. Možete ukoliko se potrudite. Počnite s jednom stihom ili čak polovicom stiha, i tako stih po stih, i iznenadit ćete se kako ne samo da možete pamtiti više nego što mislite, nego kako vas Božja Riječ mijenja.

Dok pamtite stihove, razmišljajte o njima. Najbolje vrijeme za razmišljanje ili meditiranje je kada navečer legnete. Dok polako tonete u san, razmišljajte o stihovima koje pamtite.

A kad Božja Riječ postane ne samo dio našeg života, nego cijeli naš život i formira naš život, ubija sav ponos u nama te postajemo sve sličniji Isusu!

Što ste naučili iz Jakovljeve poslanice? Komentirajte dolje ili posjetite našu Facebook stranicu i ostavite komentar. I ne zaboravite podijeliti sa sestrama u vašoj privatnoj grupi!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: