2. Ivanova 3. Ivanova

DJD ~ 2. i 3. Ivanova ~ … da razumijemo bolje

 

 

Nepoželjni gosti

Kada je znak dobrodošlice neprikladan

 

 

“Čuvajte se da ne izgubimo što smo stekli, nego da primimo potpunu plaću.”

  1. Ivanova 8

 

 

Rimske ceste su učinile da su putovanja u 1. stoljeću bila sigurnija nego prije, ali hoteli su još stoljećima bili daleko. Zato, kada bi kršćanski učitelji putovali kroz carstvo, oslanjali su se na lokalne kršćane za hranu i prenočište.

Uz njih i lažni učitelji (kao npr. gnostici) također su putovali udruženi s religioznim ucjenjivačima koje je privlačila besplatna hrana i spavanje. Dva pisma, 2. i 3.Ivanova poslanica, najkraće knjige u cieloj Bibliji, bave se rastućim problemom dobrodošlice za putujuće učitelje.

 

Budi mudar i oprezan, ali pokaži ljubav

Krivovjerje je već počelo nicati u lokalnim crkvama i 2. Ivanova potiče kršćane da budu mudri i oprezni u testiranju poruke i motiva posjetitelja. Pisac upozorava da se ne družimo s onima koji ne poučavaju istinu o Kristu.

Iskren, prema svom nadimku, apostol ljubavi, čak i u ovom pismu upozorenja ponavlja svoj moto: “ljubite jedan drugoga”. Pisac tog doba, Jerolim, govori nam o krhkom apostolu Ivanu u iznimno dubokoj starosti, kojeg su nosili na sastanke dok je on mrmljao: “ljubite jedan drugoga”.

Kada je bio pitan zašto ne govori o ničem drugom, Ivan je odgovrio: “To je zapovjed Gospodnja i ako samo to vršimo, dovoljno je.”

 

 

 

 

 

Vodič za gostoprimstvo

Isto se pitanje pojavi u svakom dobu, na svakom mjestu

 

 

Veće radosti nemam od ovoga: čuti da moja djeca u istini hode.

  1. Ivanova 4

 

 

 

Kada pogledamo zajedno ovo pismo i 2. Ivanovu, one daju uravnoteženi pogled kako izgleda kršćanska gostoljubivost. 2. Ivanova upozorava da se ne družimo s lažnim učiteljima.

Ali, 3. Ivanova hvali Gaja, čovjeka koji je toplo ugostio iskrene kršćanske učitelje. Njegova djela su u suprotnosti sa Diotrefovim, svadljivim crkvenim diktatorom, koji je ogovarao Ivana.

U vrlo sažetom obliku, Ivanova dva pisma tumače krivovjerje i raskol u crkvi, dva problema koja su zarazila crkvu svakog doba, na svakom mjestu.

Da bi se obranili od ovih opasnosti, Ivan nas potiče na ljubav i mudrost.

Vjernici moraju znati koga treba prihvatiti i podržati, a od koga se uzdržati.

 

 

 

Preuzeto iz: The Student Bible NIV, Zondervan Bible Publishers, Grand Rapids, MI 1986;

Bilješke pisali: Philip Yancey i Tim Stafford

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jordan Hicks Womens Jersey