Dobro Jutro Djevojke!

Riječ “ljetopis” znači računanje dana, odnosno bilježenje dana, događaja kronološkim redom (slijedom kako su se odvijali). 

Ako si nam se tek pridružila, “uskoči” u naš plan proučavanja i zaostatke nadoknadi za vrijeme vikenda.

Svaka je dobrodošla uvijek, nema upisa ni prijava!

<prijevod>

Plan čitanja za ovaj tjedan:

Ako te zanima više o označavanju u Bibliji i dnevni uvidi u ono što čitamo, možeš posjetiti stranicu na Instagramu i koristiti hashtag #WomenLivingWell .

To je stranica koju vodi Courtney i naći ćeš kako ona i druge sestre obilježavaju svoje Biblije.

Sjeti se nema ispravnog niti pogrešnog načina i nikada naše Biblije neće biti nalik jedna drugoj. (Ova stranica je na engleskom.)

Evo kako je izgledala Courtneyna Biblija:


Biblija:

U našim proučavanjima koristimo Biblije u prijevodu Ivana Vrtarića te Varaždinsku Bibliju. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo iz tih prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako uočiš razlike.

Ovdje su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića.

Također, tu je i link za Varaždinsku Bibliju koju možeš preuzeti na računalu, kao i na svoj mobitel:

Biblija ~ suvremeni hrvatski prijevod (SHP)

Ovo je jedan od novijih prijevoda i ovdje je poveznica kako skinuti ovu aplikaciju na svoj uređaj:

Priručnik:

Priručnik – 2 Ljetopisa

(Ovo je link za preuzimanje Priručnika)

Ovaj priručnik napravljen je u Word programu tako da ga možeš ispunjavati na svom računalu ili isprintati.

Također, možeš ga samo pregledati i svoje bilješke voditi na staromodni način – u svojoj bilježnici.

Budi slobodna i koristi opciju koja ti najbolje odgovara.

Primijetile smo kada ispisujemo stihove i svoja opažanja tada usporavamo proces i dublje upijamo Božju riječ. Iz tog razloga predlažemo ti: piši, piši, piši – tako se bolje pamti i upija Božja riječ, dublji je i djelotvorniji njen utjecaj na nas.

Dnevni stihovi i pitanja za promišljanje i razgovor:

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

Ovaj poznati stih iz Jošuine knjige nas poziva da promišljamo o stihovima u Božjoj Riječi.

Ovdje ćeš naći stih/ove za svaki dan u tjednu, stih/ove za dublje proučavanje.

Ohrabrujemo te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti…

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

Pitanja za promišljanje i razgovor:

Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za nas.

Ponedjeljak: 2. Ljetopisa 1

1. Ljetopisa završava sa smrću kralja Davida. Salomon, njegov sin, je sada od oca naslijedio moćno kraljevstvo Jude i sada započinje vladati kao novi kralj. Izrael je dosegnuo svoj vrhunac moći pod kraljem Davidom koji je postavio temelje za čvrsto i uspješno kraljevstvo. Kralj Solomon nije samo nasljedio veličinu tako što je postao kralj slavne zemlje Izrael, nego je Bog bio taj koji je učinio Solomona velikim. Kada je Solomon započeo svoju vladavinu, bio je u ispravnom odnosu s Bogom. Kada je postao kralj, otišao je u Šator sastanka i prinio tisuću paljenica. Poslije toga mu se Bog objavio i obećao da će mu dati što god bude tražio. Solomon nije tražio bogatstvo ili slavu, nego mudrost i znanje kako upravljati Božjim narodom. Što bi ti tražila da te Bog pitao ovo pitanje? Što je upravo sada najveća želja tvoga srca? Zapamti da nam je Isus rekao da naše najveće želje trebaju biti za nebeskim blagom

Utorak: 2. Ljetopisa 2

Solomon sada počinje graditi hram koji je njegov otac htio graditi za Gospodina. Ovo nebi bio bilo koji hram, nego veliki hram! Dobivamo uvid u Solomonovo razumijevanje Boga kada kaže u 6 stihu: „Ta tko bi imao snage njemu graditi hram kad ga nebesa i nebesa nad nebesima ne mogu obuhvatiti?“  Solomon je razumio da, bez obzira kako velik ili veličanstven ovaj hram bio, on nikada neće obuhvatiti Boga, zato jer se Bog ne može obuhvatiti.

Solomon je bio svjestan  Božje prisutnosti koja je posvuda bila s njime, a ne samo u hramu. To također nije drugačije ni danas. Ništa što čovjek stvori ne može obuhvatiti, sadržavati Boga. Zato dok idemo u crkvu da slavimo Boga, njegova prisutnost je uvijek s nama jer ga čak ni nahviša nebesa ne mogu obuhvatiti. On je s nama dok vozimo djecu na sport i dok obavljamo kupnju. On je s nama dok peremo suđe ili slažemo rublje. On je s nama dok ljubimo navečer usnulu djecu u čelo i padamo u krevet. Bez obzira gdje smo, On je s nama. Što ti pada na pamet kada pomisliš da je Božja prisutnost uvijek s tobom? Koliko često si svjesna Božje prisutnosti u svom životu? Odvoji malo vremena tijekom današnjeg dana da usredotočiš svoj um na činjenicu da Božja prisutnost ne može biti ograničena zemaljskim ogradama, već je s tobom gdje god se nalazila.

Srijeda: 2. Ljetopisa 3

Gradnja hrama je započela, a Solomon ne štedi. Ne samo da su materijali estravagantni, sa zlatom, dragim kamenjem i finim platnom, već on radnicima plaća poštenu plaću. Iako razumije da hram ne sadržava Boga, neće graditi mjesto štovanja i žrtvovanja Bogu kao nešto drugorazredno. Neće dati Bogu nešto što ga ne košta ništa, ili ga košta malo.

Ono što je značajno za mjesto hrama je da je izgrađen na brdu Morija, mjestu gdje je drugi čovjek bio spreman žrtvovati sve u slavljenju Boga. To je gdje je Abraham vodio Izaka da bude žrtvovan. To je gdje je Bog providio ovna. Još značajnije je da je to mjesto gdje je Isus postao konačna žrtva za naše grijehe. Kako više ne prinosimo žrtve za naše grijehe, još prinosimo žrtve slave Bogu. Abraham, Solomon i Isus nisau ništa štedjeli na svojoj žrtvi. Koliko tebe košta tvoja žrtva slave? Postoji li nešto u tvom životu što si zadržavala od Njega?

Četvrtak: 2. Ljetopisa 4

Hram je izgrađen i sada se oprema oltarom, morem, svijećnjacima, stolovima, loncima, umivaonicima i drugim pokućstvom koje će se koristiti u bogoslužju i žrtvovanju Bogu. Namještaj za hram izrađen je s određenom namjenom i funkcijom i nije se mogao koristiti za bilo koju drugu svrhu. Ovaj poseban namještaj bio je namijenjen samo za hramsku upotrebu, a korištenje za svakodnevnu upotrebu bi ga oskvrnilo. Baš kao i oprema hrama u Starom zavjetu i mi smo stvoreni za određenu svrhu, posvećeni i odvojeni za božansku upotrebu. Mi smo hram Božji, stvoreni da živimo živote obožavanja i žrtvovanja njemu u svemu što radimo. Bez obzira gdje ideš, bilo u trgovinu ili posao; u crkvu ili na trening svog djeteta, sa sobom nosiš Božju prisutnost. Što vjeruješ da je jedna jedinstvena svrha za koju te Bog stvorio? Ispod napiši jedno mjesto gdje ćeš danas nositi Božju prisutnost.

Petak: 2. Ljetopisa 5

Došao je dan posvete hrama. Svo pokućstvo hrama je doneseno i stavljeno na mjesto. Svećenici su se posvetili i bili spremni za posebnu ceremoniju. Donijeli su Kovčeg saveza u hram na način kako je Bog propisao Mojsiju. Leviti su počeli štovati i slaviti Boga. Odjednom, hram je bio ispunjem oblakom kako je Božja slava ispunjavala kuću Gospodnju.

Božja slava nije ispunila hram jer je Solomon pažljivo slijedio Davidove upute. Njegova slava nije ispunila hram ni zbog toga što je Kovčeg saveza unešen i postavljen u Svetinju nad svetinjama. Božja slava je ispunila hram jer su Leviti počeli slaviti i štovati Gospodina. Njegova prisutnost je već bila s njima, ali oni su osjetili sjaj njegove prisutnosti kad su ga obožavali. Kad je bio posljednji put da si pjevala i štovala Boga? Slaviš li ga u privatnosti? Ako je prošlo već neko vrijeme da si pjevala i slavila Gospoda, učini to danas.


Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za

U našem biblijskom proučavanju koristimo:

SOAK  metoda i njeno kratko tumačenje:

(više u Priručniku)

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Ovo je predivan način koji nas usporava dok čitamo i pomaže da upijemo svaku riječ dok čitamo.)

Gdje nas možeš naći?

Blog:

Srijedom i petkom – Svakog petka bit će članak koji će uokviriti proučavanje onog što smo proučavale taj tjedan.

Facebook:

Grupa za molitvu:DJD za molitvene potrebe

Dobro Jutro Djevojke pruža odgovornost koja ti je potrebna da bi se svakodnevno natapala u Božjoj riječi, rasla u svom hodu s Bogom i živjela dobro!  Smjesti se udobno, otvori svoju Bibliju (uz čašu svog omiljenog pića – kafe, čaja, soka, čokolade) i upijmo sve što Bog ima za svaku od nas!

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj Riječi.

Vidimo se, ovdje na blogu, opet u srijedu i petak

kada će nam Rosilind i Courtney podijeliti

ono što im je Bog stavio na srce dok su čitale Božju Riječ.

Nastavi hodati s Kraljem,

Tim DJD

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.