Dnevna razmišljanja koja ste dijelile na Instagramu i Facebooku bila su predivna! Toliko ohrabrenje! Ako si propustila  te razgovore, nadam se da ćeš nam se pridružiti ovaj tjedan. Toliko su od pomoći! 

Ovdje su poveznice na prošlotjedne članke na blogu, u slučaju da ste nešto propustile: 

Ako tražiš neku pomoć za tumač boja i dnevni uvid u čitanja, molim te da me potražiš na Instagramu i pogledaš #WomanLivingWell – tu se nalazi puno objava žena koje stavljaju svoje slike bojanih čitanja u Bibliji i njihova razmišljanja o čitanjima. 

Zapamti, nema pravog ili krivog načina za raditi to i nijedna od naših Biblija ne izgleda isto.  

Ako te zanima više o označavanju u Bibliji i dnevni uvidi u ono što čitamo, možeš posjetiti stranicu na Instagramu i koristiti hashtag #WomenLivingWell .

To je stranica koju vodi Courtney i naći ćeš kako ona i druge sestre obilježavaju svoje Biblije.

Sjeti se nema ispravnog niti pogrešnog načina i nikada naše Biblije neće biti nalik jedna drugoj. (Ova stranica je na engleskom.)

Evo kako je izgledala Courtneyna Biblija:

Plan čitanja za ovaj tjedan:

Biblija:

U našim proučavanjima koristimo Biblije u prijevodu Ivana Vrtarića te Varaždinsku Bibliju. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo iz tih prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako uočiš razlike.

Ovdje su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića.

Također, tu je i link za Varaždinsku Bibliju koju možeš preuzeti na računalu, kao i na svoj mobitel:

Biblija ~ suvremeni hrvatski prijevod (SHP)

Ovo je jedan od novijih prijevoda i ovdje je poveznica kako skinuti ovu aplikaciju na svoj uređaj:

Priručnik:

Priručnik – 2 Ljetopisa

(Ovo je link za preuzimanje Priručnika)

Ovaj priručnik napravljen je u Word programu tako da ga možeš ispunjavati na svom računalu ili isprintati.

Također, možeš ga samo pregledati i svoje bilješke voditi na staromodni način – u svojoj bilježnici.

Budi slobodna i koristi opciju koja ti najbolje odgovara.

Primijetile smo kada ispisujemo stihove i svoja opažanja tada usporavamo proces i dublje upijamo Božju riječ. Iz tog razloga predlažemo ti: piši, piši, piši – tako se bolje pamti i upija Božja riječ, dublji je i djelotvorniji njen utjecaj na nas.

Dnevni stihovi i pitanja za promišljanje i razgovor:

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

Ovaj poznati stih iz Jošuine knjige nas poziva da promišljamo o stihovima u Božjoj Riječi.

Ovdje ćeš naći stih/ove za svaki dan u tjednu, stih/ove za dublje proučavanje.

Ohrabrujemo te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti…

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

Pitanja za promišljanje i razgovor:

Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za nas.

Ponedjeljak: 2. Ljetopisa 6

Nakon što je Solomon blagoslovio narod, kleknuo je pred oltarom i izmolio molitvu posvete Bogu. U svojoj molitvi suprostavlja Božju vjernost našoj sklonosti lutanju. On plače: „Nema Boga kao što si ti, ni na nebu ni na zemlji koji drži savez“, a zatim moli Boga da usliši njihove molitve pokajanja kada zalutaju. Solomon je predvidio neposlušnost, pa čak i progon Izraelaca i pozvao se na Božju vjernost svom savezu, znajući da će mu se nakon razdoblja discipline vratiti tražeći oprost za svoju nevjernost.

Solomon se mogao s pouzdanjem pozivati na Božju vjernost jer se mogao pouzdati u savez koji je Bog sklopio s njegovim precima Abrahamom, Izakom i Jakovom. Bio je u stanju osvrnuti se na mnogo puta kada je njegov narod bio nevjeran Bogu i iskusio posljedice svojih djela. Znao je da kada su se vratili Bogu u iskrenom pokajanju i žalosti za svojim grijesima, da je Bog vjerno održao svoje obećanje da će oprostiti i obnoviti. Božja vjernost ne ovisi o našoj sposobnosti da vodimo savršenu evidenciju poslušnosti. Njegova vjernost ovisi o Njegovom obećanju da će nam oprostiti i očistiti nas. Postoji li neko područje u tvom životu gdje znaš da si bila nevjerna Bogu? Možda se osjećaš kao da si bila u razdoblju „izgnanstva“, ali želiš ponovno biti primljena u bliski i ispunjujući odnos s Bogom. On je vjeran svom obećanju da ti oprosti i obnovi te. Sve što trebaš je zazvati ga u iskrenom pokajanju. Oprostit će ti! Voli te! Odvoji danas vremena da se sagneš pred njim u molitvi i tražiš ga da ti oprosti, očisti te i učini novom.

Utorak: 2. Ljetopisa 7

Bog se još jednom obraća Solomonu s obećanjem i upozorenjem. Obećava da će odgovoriti na Solomonovu molitvu za obnovljenjem kada je njegov narod nevjeran i  pod disciplinom. Međutim, on slijedi ovo obećanje sa snažnim upozorenjem Solomonu da ostane vjeran i služi samo Njemu kao Bogu. Obećava da će nagraditi njegovu vjernost tako što će utvrditi njegovo prijestolje, ali ga upozorava da će doći do nevolje ako počne služiti drugim bogovima.

Ponekad postoji tendencija da se želi staviti veći naglasak na Božje obećanje oproštenja i obnove, nego na njegovo očekivanje naše poslušnosti. Bog obećava da će odgovoriti na Solomonovu molitvu za oproštenje i obnovu kada Izrael  sagriješi, ali završava poglavlje sa velikim upozorenjem da kad bi Solomon, kao vođa nacije, bio nevjeran, da bi to imalo dalekosežne posljedice za cijelu zemlju. Moliš li se ti redovito za vođe svoje zemlje? Potrebna im je božanska mudrost jer njihove odluke imaju dalekosežne učinke i izvan njihovih granica. Odvoji danas neko vrijeme da se moliš za vođe svoje države, da im Bog dade mudrosti i razumijevanje i da se njegov narod okupi u jedinstvu i poniznom pokajanju kako bi se iscjeljujuća obnova mogla izliti na vašu zemlju!

Srijeda: 2. Ljetopisa 8

Kralj Solomon je pažljivo gradio kuću Božju prema svim uputama koje mu je dao njegov otac David. Također je pazio da prinese sve određene žrtve i da obdržava sve blagdane. Pažljivo je postavljao svećenike i levite prema njihovoj određenoj svrsi. Sve je učinjeno točno kako je zapovjeđeno, a svećenici i leviti učinili su točno kako im je zapovjedio Solomon. Ali, jeli to bilo dovoljno?

U drugim knjigama Biblije učimo da, iako je Solomon pažljivo učinio sve kako mu je zapovjeđeno, imao je manu. Čitamo da je uzeo faraonovu kćer za ženu. Problem je bio što je ona bila nesveta i nije mogla živjeti u kući koju je Solomon izgradio jer je tamo bio Kovčeg Gospodnji. Ovaj Solomonov moralni pad pokazao se kao njegov konačni pad. Možemo ispuniti sve prikladne okvire u služenju Bogu, ali ako ne uspijemo predati barem jedan dio svog života Bogu, to će nas odvesti na krivi put. Postoji li neko područje u tvom životu koje još nisi predala Bogu? Možda si već vidjela kako je ovo jedno područje u tvom životu postalo zid između tebe i Gospodina. Odgovori sada, nemoj čekati. Odvoji danas neko vrijeme kako bi se ponizila pred Bogom i predala Mu to područje svog života.

Četvrtak: 2. Ljetopisa 9

Kraljica od Sabe čula je  o Solomonovoj velikoj mudrosti i bogatstvu i došla je da se sama uvjeri u to. Ubrzo je otkrila da je, ustvari, to sve bilo mnogo veće nego što je čula. Solomonova mudrost i obilno bogatstvo joj je oduzelo dah.Razumijela je da je Božje zadovoljstvo u Solomonu rezultiralo da je on postao najmudriji i najbogatiji kralj na svijetu. Ali nažalost vladavina kralja Solomona je trajala samo 40 godina.

Bog je obećao da će mu produžiti dane i utvrditi prijestolje njegova kraljevstva, ali je to obećanje došlo uz uvjet da Solomon hoda putovima Gospodnjim i drži Njegove zapovjedi i odredbe. Nažalost, Solomonova slabost prema ženama ga je dovela do toga da uzme 1000 žena, od kojih su mnoge bile poganke i koje su ga odvele u idolopoklonstvo i nečistoću.Nedugo nakon njegove smrti vidimo brzi pad i podjelu Izraela. On sam nas je upozorio u Izrekama 4,23 da trebamo čuvati svoje srce sa svom pomnošću jer iz njega izvire život. Jesli li ikada bila pažljiva da čuvaš svoje srce? Jesi li dopustila Svetom Duhu da otkrije područja u tvom srcu gdje si još osjetljivana tamu? Što si naučila iz Solomonova života o važnosti stavljanja zaštite nad svojim srcem?

Petak: 2. Ljetopisa 10

Solomon je umro i njegov sin Roboam je postao kralj. Problemi su se pojavili odmah na početku. Kralj Roboam se savjetovao sa starima koji su služili njegovom ocu, a zatim se savjetovao sa mladima, svojim vršnjacima. Odbacio je mudrost koja mu je dana od starijih i odlučio poslušati svoje vršnjake što je rezultiralo pobunom u Izraelu i podjelom kraljevstva. Roboamovo kraljevstvo se onda sastojalo samo od južnih plemena Benjamina, Jude i Levija i zvalo se Juda, dok su se ostalih deset plemena razdvojilo i učinilo Jeroboama kraljem.

Prije nego se Roboam savjetovao sa svojim vršnjacima, on je već odlučio da neće slušati starješine koje su služile njegova oca Solomona. Drugim riječima, kralj Roboam je odlučio da se okruži ljudima koji će mu dati savjet kakav je on htio čuti. Odbijanje poslušati mudre savjete nas uvijek vodi na put uništenja. Ali stih kaže: „…,jer taj obrat bijaše od Boga, da bi Gospod održao svoju riječ…“ Bog je već upozorio Solomona o posljedicama što će se dogoditi ako ne bude vršio Božje zapovjedi. Koja je bila posljednja stvar koju ti je Bog zapovjedio da učiniš? Jesi li učinila tu stvar ili si je stavila po strani? Ako želimo hodati u Božjem blagoslovu, trebamo biti vjerni u izvršavanju onoga što zapovijeda. Ispod podijeli posljednju stvar koju ti je Bog rekao da učiniš i ako to još nisi počela izvršavati, moli molitvu predanja Bogu i svrhe da to započneš već danas.


Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za

U našem biblijskom proučavanju koristimo:

SOAK  metoda i njeno kratko tumačenje:

(više u Priručniku)

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Ovo je predivan način koji nas usporava dok čitamo i pomaže da upijemo svaku riječ dok čitamo.)

Gdje nas možeš naći?

Blog:

Srijedom i petkom – Svakog petka bit će članak koji će uokviriti proučavanje onog što smo proučavale taj tjedan.

Facebook:

Grupa za molitvu:DJD za molitvene potrebe

Dobro Jutro Djevojke pruža odgovornost koja ti je potrebna da bi se svakodnevno natapala u Božjoj riječi, rasla u svom hodu s Bogom i živjela dobro!  Smjesti se udobno, otvori svoju Bibliju (uz čašu svog omiljenog pića – kafe, čaja, soka, čokolade) i upijmo sve što Bog ima za svaku od nas!

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj Riječi.

Vidimo se, ovdje na blogu, opet u srijedu i petak

kada će nam Rosilind i Courtney podijeliti

ono što im je Bog stavio na srce dok su čitale Božju Riječ.

Nastavi hodati s Kraljem,

Tim DJD

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.