Kako imati plodonosan život

Kako imati plodonosan život ~ SREDSTVA ~ 2. tjedan {LJUBAV}

 

Dobro Jutro Djevojke!

Evo nas u 2. tjednu našeg ljetnog proučavanja. Ovo ljeto proučavamo dublje što znači imati plod Duha Svetog, kako dozvoliti tom predivnom plodu da donese puno plodova u našem životu i životu onih oko nas.

Naše proučavanje je temeljeno na Priručniku koji je napisala Rosilind Jukić. Ovdje je link sa malo više informacija, i u tom članku možeš naći i link za preuzimanje Priručnika.

Ako si nova – samo uskoči u naša tjedna čitanja i preko vikenda prođi ono što zaostaješ.  Svaka je dobrodošla uvijek – nema prijava niti upisivanja!

Plan čitanja za ovaj tjedan:

Naša tjedna proučavanja temelje se na odabranim biblijskim stihovima, kao i pitanju za razmišljanje i razgovor.

 

Dnevni stihovi

i pitanja za promišljanje i razgovor

 

 

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

 

Ovaj poznati stih iz Jošuine knjige nas poziva da promišljamo o stihovima u Božjoj Riječi.

Ovdje ćeš naći stih/ove za svaki dan u tjednu, stih/ove za dublje proučavanje.

Ohrabrujemo te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti..

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

Tu su i Pitanja za promišljanje i razgovor:

Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za nas.

Ponedjeljak:

Ako ljubav ne raste u nama, onda se 8 karakteristika ljubavi u našem životu nema iz čega razvijati. Zato je Pavao rekao crkvi u Korintu da njihove riječi, služba i žrtvovanja su prazna i bez značaja ako ljubav nije prisutna.
Kako se ti nosiš u ova tri područja? Raste li ljubav u tvome životu ili postoji negdje blokada koja zaustavlja Božju ljubav da raste u tebi kako bi trebala?

Utorak:

Nova zapovijed nije bila toliko u tome da volimo jedni druge. Isus je već rekao da ljubiti svog bližnjega kao samog sebe je kao prva i najveća zapovijed. Ili, suma druge polovice 10 zapovjedi. Nova zapovijed je bila da ljubav podignemo u potpuno novu dimenziju. Na nama je da ljubimo kao što je Isus ljubio nas.
Nije lako ljubiti druge kao samoga sebe, posebno ako baš i ne volimo samoga sebe. Još je teže ljubiti kao što je Isus ljubio. A Isus je rekao ako tako ljubimo jedni druge, svijet će znati da smo Njegovi učenici.
Na koji način ovo mijenja način na koji ljubiš one oko sebe? Kako se oni mogu promijeniti ako odabereš da ih ljubiš kako Isus ljubi tebe?

Srijeda:

U ovom odlomku se koristi grčka riječ “agapeo” – Božja ljubav. Agapeo je ljubav koja nije prirodna čovjeku, već je prirodna samo Bogu. To je ljubav koju samo Bog može dati. Bog nas želi učiniti slikom svoje ljubavi. 1. Korinćanima 13 daje nam listu Agape ljubavi.
Prema toj listi koliko dobro ti pokazuješ Agape ljubav?

Četvrtak:

Povezanost između ispunjavanja Božjih zapovjedi i ljubavi koja raste u našim životima me očarava. Ali, to ima smisla. Isus je rekao: “Ako me ljubite, čuvajte moje zapovjedi”. Međutim, mi ga možemo ljubiti samo zato jer je On prvo ljubio nas. Ljubav kojom volimo Njega, On ju nam je prvi dao! I mi izražavamo koliko ga volimo tako da čuvamo Njegove zapovjedi i Njegova ljubav nam se vraća u većoj mjeri i mi je možemo davati drugima. Tako ljubav nastavlja kružiti tako i raste u sve većoj mjeri dok mi držimo Njegove zapovjedi i dajemo ljubav onima oko nas.
Kako ova slika mijenja tvoj pogled na Božju ljubav i kako ovo mijenja tvoj odnos prema Bogu i drugima?

Petak:

Crkva u Efezu je krenula od žara za Bogom i vjernosti Njegovoj Riječi do religioznosti i dogme: izričaja bez smisla i značaja. U stvari, njihova gorljivost se pomakla od ljubavi za Boga do istrebljenja lažnih učitelja i vukova u ovčjim kožama. Ne znači da je ova borba bila kriva, već je njihov cilj postao njihova svrha. Zapostavili su proslavljati Boga.
Proslavljanje Boga daje nam snagu za izvršenje cilja. Ali, kada naš cilj postane svrha, uskoro postanemo beskorisni i beznačajni.
Kakav je tvoj osobni hod sa Bogom? Ispunjavaš li samo svoje obaveze (automatski) ili si ispunjena žarkom ljubavlju za Boga i čežnjom da ga vidiš proslavljenog na zemlji?
Jesi li izgubila svoju prvu ljubav?

U našem biblijskom proučavanju koristimo:

SOAK metoda i njeno kratko tumačenje:

 

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Ovo je predivan način koji nas usporava dok čitamo  i pomaže da upijemo svaku riječ dok čitamo.)

Napomena:

U našim proučavanjima koristimo Biblije u prijevodu Ivana Vrtarića te Varaždinsku Bibliju. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo iz tih prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako uočiš razlike.

Ovdje su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića:

http://www.npb.com.hr/o_prijevodu.html

http://zivarijec.blogspot.hr/p/novo-izdanje-bibl.html

Također, tu je i link za Varaždinsku Bibliju koju možeš preuzeti na računalo, kao i na svoj mobitel:

http://www.hbn.hr/

Gdje nas možeš naći?

Blog:

Ponedjeljkom – Na blogu će biti članak sa sredstvima koja ti mogu pomoći da u toku tjedna uđeš dublje u Božju Riječ.

U toku tjedna, najčešće petkom – naći ćeš članak na blogu koji će uokviriti proučavanje onog što smo proučavale taj tjedan.

 Facebook:

Od ponedjeljika do petka naći ćeš na stranici Dobro Jutro Djevojke naše dnevno proučavanje.

Tu postamo svoje komentare, a možeš se uključiti i u jednu od naših zatvorenih (sigurnih) grupa i biti sama aktivinija.

Možeš se prijaviti i uključiti u jednu od zatvorenih grupa e-mailom na: [email protected]

Odgovornost pomaže u postizanju naših ciljeva (bilo da se radi o gubljenju težine, biti organiziranija ili redovno biti u Božjoj Riječi) – ohrabrenje drugih pomaže nam da nastavimo dalje u dane kada bi najradije odustali!

Dobro Jutro Djevojke pruža odgovornost koja ti je potrebna da bi se svakodnevno natapala u Božjoj riječi, rasla u svom hodu s Bogom i živjela dobro!

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj riječi – vidimo se opet, ovdje na blogu kada zajedno idemo dublje u Božju riječ.

Hodaj s Kraljem,

Tim DJD

za regiju

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.