Josip Postanak

Kada više ne možeš zadržati svoje suze {Postanak 42-45}


Danas želim odgovoriti na jako važno pitanje koje je jedna čitateljica u srijedu postavila u komentaru.
Pitala je: “Kada nekome oprostite, znači li to da s tom osobom morate ponovno imati neki odnos?”
Također ćemo obuhvatiti DJD čitanje kroz Postanak 42-45. Kada promatramo Josipa, vidimo kako je zbog boli koju su mu nanijela njegova braća plakao u osami, a onda je oprao svoje lice i u snazi se vratio natrag među ljude.
Ako ste u javnosti morali suzdržati suze, koje ponekad kad ste sami teku same… tada je ovaj video baš za vas:


Ako ne vidite video, kliknite ovdje.

Prijevod iz videa:
Jedna čitateljica je rekla: “Oprostila sam jednoj osobi koja me duboko povrijedila, ali ne želim više s njom imati nikakav odnos, mislim da to nije dobro. Zbunjena sam jer vjerujem da sam oprostila, no znači li to da moram imati odnos s tom osobom, ako sam uistinu oprostila?” 
I to je ono što nas zbunjuje jer mislimo da ako oprostimo da moramo imati odnos s tom osobom. Problem je u tome što izjednačujemo oprost i pomirenje, a to nije isto. Oprost je ono na što nas Bog poziva. Isus je na križu umro za naše grijehe, i oprostio nam naše grijehe, i sada traži da mi isto opraštamo drugima. Dakle, oproštenje je karakterna crta koju bi kršćani trebali imati, ali nismo pomireni s Bogom ako se ne pokajemo za svoje grijehe. Na isti način, ne može biti pomirenja s osobom koja nas je povrijedila, ako ona ne prepoznaje što je učinila, i ako se ne ispriča. To je ono što nam se događa, znamo u svom srcu i umu da smo oprostili nekome, ali osjećamo da smo se udaljili, da se odnos slomio, da nema više dovoljnog povjerenja da ih ponovno pustimo u svoj život. To je zato što se niste pomirili. I to je u redu, to ne znači da niste oprostili. Jer za pomirenje je potreban korak, i to obiju strana. 
Ista stvar je bila s Josipom. Josipa su braća prodala u roblje, završio je u zatvoru, a nakon 13 godina patnje, on je svoga prvog sina nazvao Manaše, što znači ‘Jer je Bog dao da zaboravim svu svoju muku i sav svoj otački dom’. Vidimo da mu je Bog pomogao da prebrodi svoje patnje i da je spreman oprostiti svojoj braći. On im je oprostio, ali kada su braća prvi put došla u Egipat, okrenuo se od njih i zaplakao (Post 42). On im je oprostio, ali oni su ga povrijedili, i to boli. A onda drugi put kada je vidio svog brata Benjamina, bio je toliko taknut da se morao povući u osamu da se isplače (Post 43). 
Ako osjećate bol od prošlih povreda, vaše suze ne znače da niste oprostili, znači da ste od krvi i mesa, da ste povrijeđeni, i da vas to boli.
U oba puta, Josip se nastojao kontrolirati, suzdržati svoje suze pred braćom. Ali u Postanku 45 čitamo da kad im se otkrio da je on Josip, više se nije mogao savladati, plakao je toliko glasno da su ga čuli Egipćani i faraonov dom (Post 45,1-3).
Josip je plakao nekoliko puta, ali to ne znači da nije oprostio, već znači da je bio povrijeđen i da to boli. Ista stvar je i s nama. I to je potpuno normalno, u redu je plakati. Znam da naša povreda može biti iznimno duboka, ali sjetite se što je Krist učinio za vas na križu. On vas toliko voli. Ako ne oprostite drugima, to će vas izjedati iznutra na van, dubina boli koju su vam nanijeli biti će mnogo dublja, gajiti ćete gorčinu, ljutnju, zamjeranje, i pokušati planirati osvetu. Zato vas ohrabrujem da pružite svoj oprost, a onda se molite za pomirenje, da i drugi uvide što su krivo učinili, tako da možete ponovno imati obnovljeni odnos, ukoliko je to volja Božja.

**Pridružite se u razgovoru**
Kako se nosite sa suzama kada vam navru na oči? Pokušavate li se povući na neko mjesto da biste se isplakali ili ste osoba koja otvoreno pokazuje svoje osjećaje? U današnjem poglavlju vidimo da je Josip učinio i jedno i drugo – sakrivao je svoje suze, a onda i zaplakao glasno. Bog nam je dao suze da pokazujemo osjećaje koje ne možemo staviti u riječi.

U videu govorim o razlici između oprosta i pomirenja. Jeste li danas u istoj situaciji? Jeste li nekome oprostili, ali zid između vas i te osobe još uvijek ostaje podignut? Nadam se da će vas poruka iz ovog videa utješiti.

Sljedeći tjedan završavamo sa knjigom Postanka!!! Završimo je tako da budemo čvrsti zajedno! 

Hodajte s Kraljem,

Courtney

 

Ovotjedni plan čitanja:

                                                           

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.