kako moliti kroz Gospodinovu molitvu

Kako moliti u 4 jednostavna koraka

Je li ti teško moliti?

Čak i zrelim kršćanima zna biti teško moliti ili održati dosljedan, discipliniran molitveni život. Novim kršćanima potrebni su savjeti koji će im pomoći da počnu, jer molitva može izgledati apstraktno, čak iluzorno.

Rečeno nam je da pričamo s Bogom kao što bi pričali s prijateljicom, ali ne možemo vidjeti Boga. Ne možemo vidjeti izraz Njegovog lica i u početku nismo ni sigurni da ga možemo čuti da nam odgovara.

Jedno sam naučila, a to je da je put razumijevanja kako moliti put koji traje cijeli život. Kao što svaki odnos s vremenom postane dublji i bogatiji, značajniji, tako je i s molitvom.

Vjerujem da je tako teško jer je moderan način života umanjio stvarnost duhovne razine.

Stvarnost duhovne razine spremljena je za znanstveno–fantastične filmove i neobrazovane u nerazvijenim zemljama, ali sigurno ne za moderne vjernike razvijenog, kulturnog svijeta.

Zbog toga u našem životu postoji velika nepovezanost između te dvije razine koje su neodvojivo isprepletene jedna s drugom.

Ovako nam molitva može izgledati zastrašujuće jer nam se nije lako povezati s Bogom kojeg ne vidimo, ne osjećamo, ne čujemo, ne možemo okusiti ni dotaknuti.

A opet, ta nevidljiva razina koja se često pokazuje vidljiva, ona je stvarna. Čak, štoviše, stvarnija je od ovog svijeta kojeg doživljavamo sa svojih 5 osjetila.

Kako moliti u 4 jednostavna koraka

 1. Počni s malim

Nemoj si odrediti da ćeš moliti cijeli sat… ili pola sata.

Ako nemaš utvrđeno, dosljedno vrijeme molitve, započni s malim ciljem. Odredi 5 minuta za molitvu. Zatim počni polako, malo po malo, produljivati svoje vrijeme u molitvi.

2. Napravi popis

Često se dogodi kada neka prijateljica ima potrebu da kažemo: “molit ću se!”, a onda zaboravimo moliti za tu prijateljicu.

Neću potvrditi, ali ni zanijekati da mi se ovo dogodilo.

Dobar način da zapamtimo i ne zaboravimo moliti za potrebe naših prijateljica i obitelji je da imamo popis.

Kupi mali blok/bilježnicu i zapisuj svaku molitvenu potrebu, a kad Bog odgovori na tvoje molitve zapiši i to.

3. Vodi dnevnik molitve

Ponekad nam je lakše razumjeti što se događa u našem srcu i kako se osjećamo kada to zapišemo.

Zapisivati naše molitve traži vrijeme i pomaže nam da usporimo i da zaronimo u svoje srce i pogledamo se, kakve stvarno jesmo. I pogledamo Isusa, kakav je On zaista.

4. Slušati

Nemojmo zaboraviti da razgovor ide u dva smjera.

Mi govorimo, ali moramo i slušati.

Bog nam govori kroz Bibliju, ali nam želi govoriti i kroz molitvu. Moramo uvijek imati na umu da sve što čujemo u molitvi, mora biti potvrđeno u Bibliji.

Bog nije iznad svoje Riječi i nikada neće reći ono što je suprotno Bibliji.

Molitva je temeljna disciplina za svakog vjernika, disciplina koja se mora naučiti.

Ako želiš naučiti više o molitvi željela bih te pozvati da se pridružiš biblijskom proučavanju o molitvi. U ovom proučavanju naučit ćeš kako se moliti biblijski, jednostavno i smjelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.