Advent

NADA SVIJETA

Nada svijeta

Osvrćući se okolo lako je izgubiti nadu. Čujemo o prirodnim katastrofama, tragedijama koje obeshrabruju, strašnim zločinima i okrutnim zlostavljanjima. Ali to beznađe nije samo “tamo daleko”, u našim životima također postoje teškoće. Od stresa u braku i roditeljstvu, financijskim teretima, bolesti i smrti.

Čeznemo za nadom. To je jedna od najvećih potreba čovječanstva. Očajno želimo da se nešto dogodi što će ispraviti sve pogrešno, vratiti nam radost, istjerati tamu, dati nam snagu. Hvala Bogu što ima dobre vijesti! Naša je nada rođena prije preko 2.000 godina, jedne zvjezdane noći u smrdljivoj staji ispunjenoj zvukovima životinja.

Biblijska nada nije poput “nade” o kojoj govorimo u našim svakodnevnim životima. Mi naginjemo korištenju te riječi u vidu izražavanja želja. Nadam se da neće padati kiša na moj dan vjenčanja. Nadam se da će se moja djeca lijepo ponašati kad nam stignu gosti. Nadam se izgubiti 3 kilograma tokom blagdana. U takvim izjavama nema jamstva. No, za kršćane, za nas koji poznajemo Dijete u jaslama, imamo nadu koja je utemeljena na obećanju, danoj riječi samog Boga. Nada Biblije nije pusto izražavanje želja, već sigurnost da će se stvari dogoditi.

U njegovo ime uzdat će se narodi.” Matej 12:21

Koju vrstu nade mi posjedujemo

To dijete koje je rođeno u staji i provelo svoje rane godine kao bjegunac od Heroda, bio je i jeste naše spasenje na više načina. Imamo sigurnu nadu da nas grijeh ne može osuditi, ne može biti naš gospodar i ne može nas odvojiti od Boga. Znamo da je život na ovom svijetu prolazan, ponekad bolan koliko god može biti, no imamo savršenu vječnost s Kristom kojoj se možemo nadati. Iz razloga što nam je Krist nada možemo znati sa sigurnošću da će sva obećanja u pismima biti održana.

Nada ispunjava ranjenu dušu sa takvom unutarnjom radošću i utjehom, da se ona može smijati sa suzama u očima, uzdisati i pjevati u jednom dahu; to se naziva“ponos nade” (Hebrejima 3:6). William Gurnall


Gdje pronalazite svoju nadu? Da li je u vašim darovima, talentima, prijateljima i obitelji? Ili jer ste mladi ili možda stariji i mudriji? Da li pronalazite nadu u stanuju na bankovnom računu ili u tome što ste disciplinirana osoba? Hajde da ovog Božića razmišljamo o tome kako je Isus naša nada. Razmotrimo sva obećanja u Pismu, odmarajmo se u spoznaji da su sva istinita i ispunjena u Božjem Sinu. Sve će ostalo iščeznuti ili neće uspjeti, no Isus nikad neće. To me podsjeća na himnu koju možda znate, naročito u prvom i trećem stihu:

Moja nada nije sagrađena na ničem drugom nego na krvi i pravednosti Isusa. Ne usudim se uzdati ni u što, već u sveto ime Krista Njegova riječ, Njegov savez, Njegova krv, podupiru me kad potopne vode navale.

“A Bog, izvor nade, neka vam dadne potpunu radost i mir u vjeri da napredujete u nadi snagom Duha Svetoga. “

Rimljanima 15:13

Gledajući na Isusa,
Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.