Advent

Nepokolebljiva Marijina vjera

Zamišljam koji je šok Marija doživjela pri susretu tog dana koji ju je obilježio godinama iza.

Kao da nije bilo dovoljno da se ovo biće u njezinoj sobi pojavilo niotkuda, već je započeo s pozdravom na vrlo neobičan način. Gotovo sa skrivenim značenjem.

“Zdravo, milošću obdarena, Gospodin s tobom: blagoslovljena si ti među ženama.”

I sigurna sam da je Marija u sebi mislila: “Molim? Ja? Milošću obdarena? Blagoslovljena među ženama?

Zašto?”

Ono što je uslijedilo vjerojatno ju je preplašilo na smrt. Posljedice koje će doći s tim “blagoslovom”, bile su okrutne.

Tko bi joj ikada vjerovao kada je rekla: “Ne, nisam bila nemoralna. Duh Sveti mi je to učinio.”?

A ipak, u njoj vidimo duboku vjeru kojoj se možemo diviti.

Često kada razmišljamo o blagoslovima, automatski zamišljamo radosni scenarij u kojem su svi sretni i život je odličan, te slavimo uspjeh kojemu smo se toliko dugo nadali. Rijetko zamišljamo situacije u kojima nas blagoslov košta našeg ugleda, a našim voljenima daje razlog da sumnjaju u naše moralne vrijednosti.

No, to je bio slučaj s Marijom. Anđeo ju je nazvao “blagoslovljenom” i “milošću obdarenom”, a opet, upravo će taj blagoslov dovesti do njezinog odbacivanja od strane njezine obitelji i okoline – a zamalo će dovesti i do raskida njezinih zaruka.

Koliko bi se povijest izmijenila da je Marija ovaj blagoslov smatrala previše riskantnim da bi ga prihvatila?

Da je Marija odlučila da je njezin ugled mnogo važniji, koji bi alternativni plan Bog umjesto toga morao provesti kako bi ostvario svoju želju da pomiri sa sobom čovječanstvo?

Vjera. To je mnogo više od potrebnog elementa za spasenje. To je više od vjere da će Bog providjeti za naše potrebe. To je svakako više od vjerovanja Bogu da ćemo imati bolji auto ili bolji posao. Marija nam je pokazala da vjera nema uopće veze s prosperitetom, ali ima mnogo toga s pouzdanjem u neizvjesnim razdobljima.

Vjera koju pronalazimo u Mariji je čvrsto pouzdanje da, iako će njezin ugled biti uništen, Božji plan će prevladati. To je spoznaja da, iako je sve oko nje nestabilno i neizvjesno, Bog će sve izvesti na dobro.

Za Mariju je bilo mnogo važnije da Božja volja bude sprovedena nego da bude prihvaćena od strane svoje okoline.

Posjedujemo li takvu vjeru?

Ako postoji nešto što sam naučila iz biblijskih priča, onda je to da će nas Bog često puta dovesti u situacije koje izgledaju neuobičajeno teške s namjerom da nas koristi za toliko veliku svrhu da bi nas prethodna spoznaja tog plana poljuljala do same srži.

Sjetite se Josipa, i kako je završio u zatvoru pod lažnim optužbama, te kasnije bio zaboravljen od same osobe kojoj je pružio pomoć.

Sjetite se Estere, koja je bila gurnuta u poziciju moći koja je vjerojatno izgledala kao poricanje njezinog nasljeđa, dok je njezin suprug planirao istrebljenje njezinog naroda.

A sada se Marija nosi s teretom vanbračne trudnoće pod okolnostima u koje doslovno nitko ne bi vjerovao – bez božanske posjete nebeskog bića.

A ipak, svi su oni imali nepokolebljivu vjeru u vremenima kada se činilo da je njihova sama egzistencija uništena.

Suočavate li se upravo sada s neizvjesnom budućnošću? Je li vas Bog doveo do nečega što se čini kao dolina smrtne sjene? Dragi braćo i sestre, ova dolina je samo Gospodinova radionica. U toj mračnoj fazi, On vas formira i oblikuje za nešto mnogo veće nego što sada možete zamisliti.

Baš poput Marije, možete vjerovati vašoj neizvjesnoj budućnosti koja je izvjesna u Božjim rukama.

signiture

 

 

The Unshakeable Faith of Mary

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.