Ponovljeni zakon

5 stvari koje trebamo znati o Zakonu

Danas smo završile petu knjigu u Bibliji.

Prvih 5 knjiga čine Zakon. Mnogi misle da su ovih 5 knjiga dosadne. Mnogi misle da nisu za nas danas jer smo slobodni u Kristu, a ne pod Zakonom.

5 stvari koje trebamo znati o Zakonu

Međutim, ima 5 stvari o Zakonu koje trebamo znati. Kada razumijemo te stvari, promijenit će se kako gledamo na Božji zakon.

  1. Nije Zakon ukinut. Pročitajte Isusove riječi: “Ne pomišljajte da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke.” (Matej 5:17a) Onaj dio Zakona koji nema veze sa spasenjem ili našom čistoćom prema Bogu još stoji za nas danas, i iako smo u Kristu, obavezni smo ga ispuniti.
  2. Isus je ispunio Zakon. Drugi dio tog stiha je: “Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.” Kako je Isus ispunio Zakon? Veliki dio Zakona govori o grijehu i žrtvama. Nisu smijeli dirati, nositi ili jesti neke stvari jer bi ih to činilo “nečistima”. Ako su učinili grijeh, na određene blagdane morali su donijeti žrtvu. Ali Isus je to sve ispunio svojom smrću na križu! Njegova krv nas čisti!
  3. Zakon nas vodi do Krista. Pavao kaže u Galaćanima 3:24; “Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista, da se po vjeri opravdamo.” Mislimo da smo “dobri, pošteni ljudi”, sve dok ne čitamo: “Ne ubij.Ne počini preljuba. Ne ukradi.Ne iznosi lažno svjedočanstvo protiv bližnjega svojega.”

Onda čitamo Isusove riječi i postaje nam još gore:

“Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! I: Tko god ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se bez razloga srdi na brata svojega, bit će podvrgnut sudu. I tko god rekne bratu svojemu: ‘Šupljoglavče!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko god rekne: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut paklu ognjenomu. Čuli ste da je rečeno starima: Ne počini preljuba! A ja vam kažem: Svaki koji pogleda ženu žudeći za njom, već je počinio preljub s njome u srcu svojemu.”

Kada čitamo Zakon, shvaćamo kako glumimo da smo dobri i pošteni, a u biti nam pod hitno treba Spasitelj!

  1. Zakon nas štiti. Živimo u vremenu kada dobro nazivaju zlim i zlo dobrim. I vidimo posljedice toga! Ima razloga zašto Bog kaže da ne činimo preljub! Ima razloga zašto su zabranjeni seksualni odnosi izvan braka.

Biblija ne zabranjuje stvari da bi pokvarila našu zabavu, nego da bi živjeli bez krivnje!

Neki bi psiholozi rekli da su djeca “prazna ploča” i da njihova okolina oblikuje njihov moral. Ali Biblija kaže da postoji moralni Zakon zapisan u našim srcima, pa i kada ne znamo Božji zakon, prirodno znamo što je dobro i zlo. Znamo da kada činimo dobro, zaštićeni smo od suda.

  1. Poslušnost prema Zakonu donosi nam blagoslov. Vidjeli smo prošli tjedan da smo blagoslovljeni kada držimo Božje zapovijedi. Ne može sam Zakon donijeti blagoslov jer samopravednici drže zakon, kao farazeji, dok osuđuju ljude oko sebe. Nisu blagoslovljeni. Ali kada iz ljubavi prema Bogu, živimo poslušni Njemu i Njegovoj Riječi, blagoslovljeni smo u svemu!

Nadam se da ste, čitajući ovih 5 knjiga s nama, vidjele kako nisu dosadne nego iskazuju Isusa Krista i Njegovu žrtvu. One nam objašnjavaju kako trebamo živjeti da bi naši životi veličali Boga i govorili o Njemu i Njegovoj dobroti!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.