Jakov

Boriti se za radost {Jakovljeva poslanica 1}

slika-boriti se za radost

 

 

 

Jakov 1:2 kaže nam da smatramo kušnje radošću. Zašto? Zato jer prokušanost naše vjere stvara postojanost, a postojanost vodi do zrelosti (savršenstva).

 

Biti postojan znači biti uporan ili čvrst u svojoj vjeri.

 

Jesi li u kušnji?

 

 

Tada je vrijeme za rat!

 

Moraš se boriti za radost ili ćeš biti pretučena.

 

Današnji video govori o dobu kada sam prolazila kroz tešku kušnju gdje sam se morala boriti za radost. Za vrijeme ove kušnje rodio se ovaj blog Women Living Well!

 

Ovaj video je snimljen 2010, kada smo imali klub Jakovljeve poslanice i zato oprosti jer je snimka loša – ali poruka je iz Jakovljeve poslanice i danas je jednako važna. Pridruži mi se dok dijelim:

Kako se boriti za radost

 

 

{Ovdje je prevedeni transkript ovog videa, za sve koji ne mogu pratiti na engleskom – Courtney video – srijeda – Kako se boriti za radost}

 

U današnjem videu spominjem knjigu Johna PiperaWhen I Don’t Desire God: How to Fight for Joy. (Kada ne želim Boga: Kako se boriti za radost). Ova knjiga je teološki jaka i teška za čitanje. Dotakla je moju dušu i izazvala me u vrijeme očaja i duhovne borbe.

 

Ako si u periodu kada se boriš za radost, zastani i pročitaj moje omiljene citate iz ove knjige (ovo nisu citati koji se pročitaju na brzinu) i oni će te potaknuti da nastaviš dobru bitku vjere i ustraješ u teškoćama s kojima se suočavaš dok sazrijevaš u Kristu.

 

 

Borba za radost u Kristu nije borba koja će omekšati jastuk zapadnjačkog ugodnog života. To je borba za snagu da živiš život samodricajuće ljubavi. To je borba gdje se pridružuješ Isusu na putu Kalvarije i stojiš tamo s Njim, bez obzira na okolnosti. (str. 20)

Održavanje radosti u Bogu zahtjeva “rad”; to je borba protiv svakog impulsa za čudnim radostima i svakom preprekom koja stoji na putu da vidiš i upijaš Krista… kada shvatimo da vidjeti Krista je ono što vodi da uživamo Krista i da je dakle borba za radost uglavnom borba da vidiš… Borba nije uzrok radosti. Vidjeti uzrokuje radost. (str. 44)

Bog je odredio da duhovno vidjeti se događa, uglavnom, kroz slušanje… dakle, moramo čuti što On kaže kako bi vidjeli ono što On otkriva. Biblija ne govori o slušanju Božje slave, već gledati je. Slušanje je sredstvo. Vidjeti je cilj. Cilj svog našeg slušanja Božje istine je vidjeti Božju slavu. (str. 65)

Kada pamtiš Božju Riječ, ona ti izravno daje radost i neizravno služi tvojoj radosti da transformira tvoj um. Kako ćemo ispuniti zapovjed “Preobrazujte se obnovom svog uma” (Rimljanima 12:2) ako zapostavimo natapati svoje umove mislima o Bogu? Zapitaj samog sebe: Od svih ljudi koje poznaješ da teže za duhovnim – onih koji izgledaju da su najdosljedniji u hodu s Bogom i usaglašeni s Božjim Duhom – zar nisu svi oni preplavljeni Pismom? Ubodi ih i iz njih teče Biblija. To nije slučajnost. Pamtiti Pismo je jedan od najsigurnijih putova koji vode u dubinu Božju i hodanju u zajedništvu s Njim. To znači hod u radosti. (str. 120)

Može biti da dio uzroka duhovne tame je grijeh kojeg volimo, kojeg ne želimo pustiti… grijeh uništava radost. Grijeh nudi prijevaran užitak, ali na kraju ubija… Petar ovo uspoređuje s brakom i kaže ako muž griješi prema svojoj ženi, njegove molitve neće biti ispunjene. (1. Petrova 3:7) Ako želimo radost vidjeti i upijati Boga u Kristu, ne smijemo biti pomireni s našim grijesima. Moramo ratovati. (str. 223)

~John Piper

 

 

Boriš li se da osjećaš radost u svom životu?

Odluči danas da krećeš u rat.

 

Grijeh se možda ušuljao ili je tvoja usmjerenost maknuta od Gospodina. Možda se brineš o nečemu što trebaš predati Bogu u molitvi ili se možda ne osjećaš dobro i iscrpljena si. Naša tijela su povezana s našim duhom – kada je naše tijelo iscrpljeno, duh u nama je iscrpljen.

 

  • Odmori se.
  • Čitaj Božju riječ svakodnevno.
  • Moli žarko.
  • Pokaj se ako je grijeh prisutan u tvom životu.
  • Vjeruj Gospodinu. Budi mu poslušna.

 

BORI se za radost.

 

Svagda se radujte!

Bez prestanka molite!

U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.

~ 1. Solunjanima 5:16-18

 

 

Nastavi hodati s Kraljem,

 

Courtney

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: