Mudre izreke

KADA ČEZNEŠ ZA SLOBODOM {Mudre izreke 13}

1-07-slika

 

Danas smo u Mudrim izrekama, 13 poglavlje, i imamo gošću! Njeno ime je Rosilind i ona je voditeljica Good Morning Girls International!

(današnji članak ide na svim DJD blogovima u cijelom svijetu. Vau! Bravo Roz!)
Rosilind-profile-2

 

Rosilind je rođena na pacifičkom sjeverozapadu USA, misionarka je koja živi u Hrvatskoj i udana za svog heroja iz Bosne. Njih dvoje žive u Hrvatskoj sa svoja 2 vrlo aktivna dečka gdje ona uživa u svjetiljkama na bazi voća, čaši vrućeg čaja za vrijeme vjetrovitih jesenskih večeri. Ona ima završen Studij praktične teologije i srce joj gori za poučavanjem i ohrabrivanjem žena. Njena strast za pisanjem navela ju je da napiše više knjiga. Ona je autor A Little R & R gdje ohrabruje žene da nađu zadovoljstvo u onome za što ih je Bog stvorio. Možeš je slijediti i na Facebooku, Instagramu, i Pinerestu .

**************************

Rosilind piše:

 

Sjedila sam u dvorani slušajući govornika kako se obraća onima koji žele ući u punovremenu službu. Kako sam odrasla u kući pastora bila sam svjesna svega što govornik iznosi ali me nerviralo, a posebno kad je naglašavao da – kao vjernici trebamo držati nivo svetosti.

 

Viši nivo.

 

Tako sam bila umorna slušati te riječi. Skorašnjih godina bila sam zavidna prijateljima koji su izgleda imali vrlo dobar odnos s Bogom, a opet nisu živjeli „visoki nivo“ koji sam ja živjela.

Bila sam umorna stalno napuštati svaku aktivnost jer je sadržavala nešto u što moja obitelj ne vjeruje.

 

Jednom, samo jednom, htjela sam se opustiti i zabaviti bez da čujem taj glas u mojoj glavi koji govori da moram otići.

Nakon službe, uhvatila sam profesora i izbacila svoje nezadovoljstvo, zvučalo je kao rasplakano dijete koje vrišti : „nije pošteno!“

„Hoću samo malo slobode“ – izletilo je iz mene.

 

Nekako, usprkos pažljivih uputa mojih roditelja počela sam vjerovati laž da je sloboda onda kada radim što želim.

To je opasna laž, jer nas Biblija poučava da se naša prirodna želja pokorava grijehu i uništenju. Naša srca su sklona zlu. Nadalje, Mudre izreke nas upozoravaju uvijek iznova na opasnost biti ispravan u svojim vlastitim očima, stavljajući u praksu slobodu da „slijedimo svoja srca“ – jednu od najpodrazumljivijih laži u Kristovom tijelu.

Tog dana sam otišla i odlučila da slijedim svoju definiciju slobode.

Slijedila sam svoje srce … ravno u neprijateljsku zamku.

 

Ono što je slijedilo bile su dvije najcrnje godine mog duhovnog života. Dok sam nastavljala sticati svoje biblijsko znanje dnevno sam hodala u krajnjojj gluposti. U svojoj slobodi zatvorila sam svoje srce za mudrost i posljedice su bile ozbiljne. Dvije godine kasnije došla sam k sebi, ali bio je potreban još jedan ozbiljan udarac da istina dođe kući da sloboda nije što ja želim raditi, već sposobnost živjeti unutar granica Božje mudrosti radeći što treba učiniti.

 

Mudrost.

 

Mudre izreke su knjiga uputa za mudre i u 13. poglavlju vidimo dvije slike jasnog kontrasta onih koji biraju da žive mudro i onih koji biraju da žive bez ograničenja.

           „Tko čuva svoja usta pazi na život svoj, a tko razvaljuje usne    svoje na propast mu je.“    (Mudre izreke 13:3)

Ali, ima i dublja lekcija za naučiti u Mudrim izrekama 13:13.

 

               „Tko prezire riječ sam će sebi nauditi,

                     ali tko se boji zapovjedi platit će mu se.“

 

Danas je veliko je iskušenje u Kristovom tijelu da pretpostavlja kad govorimo o zakonu, pravednosti i svetosti da imamo nedostatak ljubavi i milosti ili sudimo i osuđujemo.

A opet, kroz cijelu knjigu Mudrih izreka vidimo da oni koji se boje zapovjedi (da, zapovjedi) i žive pravedne i svete živote – oni su nagrađeni, žive u miru i uživaju Božji blagoslov!

Dakle, kako to da upravo ono što nam donosi mir, blagoslov i nagradu istovremeno sudi i nema milosti i ljubavi?

Jednostavno to nije moguće.

U ljudskoj je naravi da želi odbaciti granice Božjih zapovjedi i izbrisati ograničenja pravednog i svetog života.

To je humanističko razmišljanje koje podiže naša srca iznad Božje riječi koja je dana da usmjeruje i upravlja jer su naša srca sklona da odlutaju u grijeh.

To je prevara koja pokazuje prstom na one koji ispunjavaju zapovjedi da vole zakon, boje se zapovjedi, hodaju pravedno i žive sveto i naziva ih sucima, kritičarima i bez ljubavi.

Zašto?

 

      Jer „zakon mudroga je fontana života,

         on odvraća od zamki smrti.“ (udre izreke 13:14)

Jesi li vidjela to?

 

Kada želimo prigrliti istinsku slobodu – sposobnost da živimo unutar međa mudrosti, birajući da radimo ono što nam je zapovjeđeno Pismom da radimo – mi nalazimo život!

Isus je rekao da je došao da nam da život. Ne samo život, već život u izobilju!

Želimo li Božju naklonost i blagoslov u našim životima? Moramo naučiti da hodamo u mudrosti a početak mudrosti je učiti strah Gospodnji!

Danas ja biram slobodu: živjeti u granicama mudrosti; ne raditi ono što ja želim već biram raditi što mi Pismo zapovjeda da radim.

 

Rosilind

**Uključi se**

Jesi li se ikad osjećala kao Rosilind? Povremeno sputana Božjom rječju? Kako si pronašla slobodu?
Je li ti danas potrebna sloboda? Traži Božju mudrost i živi život u izobilju

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.