To baš priliči Bogu da u sredinu od 9 poglavlja genealogija ugura dva stiha koja mijenjaju život i tako nas podsjeti da je, iako smo možda u iskušenju da preskočimo dijelove Biblije, važno pažljivo čitati i one dijelove koji se čine nezanimljivima, jer upravo ondje možemo otkriti veliko blago.

O Jabesu se ne zna mnogo, osim onoga što se može naći u ova dva kratka stiha.

Ali ono što učimo o njemu i moćna molitva koju je molio je dovoljno da u nama izazove pitanje dopuštamo li da naša prošlost određuje našu budućnost.

Kako Jabesova molitva mijenja naš identitet

Jabes je bio izvrsniji među braćom i mati mu je nadjela ime Jabes govoreći: “Rodila sam ga s bolom.” Jabes je prizvao Izraelova Boga govoreći: “Oh, da me ti uistinu blagosloviš, i povećaš moje područje, i da tvoja ruka bude sa mnom, i da me čuvaš od zla da me ne snađe nikakva bol!“  1 Ljetopisa 4:9-10

Sjećam se kad sam prvi put čula za izraz Jabesova molitva. Bilo je to 90-ih. O ovoj moćnoj molitvi je napisana i knjiga.

Kao što je često slučaj, knjiga je imala veliku promidžbu i ova dva stiha su postala manje molitva, a više neka formula – čarobne riječi koje molimo.

Sigurna sam da pisac nikada nije imao tu nakanu niti je to želio.

Bila je to nenamjerna posljedica promidžbe. Hvala Bogu da promidžba ne može zarobiti Njegovu moćnu Riječ!

Dok je tržište zasićeno svakom zamislivom vrstom privjeska, straničnika ili majice na temu “Jabesove molitve”  – to je još uvijek Njegova Riječ i to je još uvijek molitva koja nas može poučiti tako mnogo o našem identitetu u Kristu.

1. Oh, da me ti uistinu blagosloviš

Prva stvar koju uočavam u ovom stihu, kad pogledam u hebrejski tekst, je činjenica da su izrazi “da me ti blagosloviš” i “uistinu” jedna te ista hebrejska riječ – “barak”.

Prva ću priznati da o hebrejskom jeziku ne znam baš mnogo, ali mi se otvara pitanje je li ovo slično grčkom obliku “uistinu, uistinu” koji se odnosi na gramatičko pravilo da se riječ “uistinu” stavi na drugu potenciju.

Pitam se je li Jabes molio: “Oh, da me ti blagosloviš, blagosloviš” ili “oh, da me ti blagosloviš na drugu potenciju”.

I dok ne znam je li to uistinu tako, ono što znam je da Bog želi da njegov narod upravo tako živi!

Ovo znam jer Njegova Riječ kaže: “Svi mi koji otkrivenim licem odražavamo Gospodnju slavu, preobražavamo se u istu sliku, iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha.” 2 Korinćanima 3:18

Upravo ovako Bog želi da živimo: da se svakodnevno preobražavamo iz slave u slavu. To je uobičajen kršćanski život unatoč našim iskušenjima i patnjama.

Ono što nije uobičajen kršćanski život je prijelaz iz male slave u poraz i zatim ponovo u malu slavu pa natrag u poraz.

Efežanima 1:3 kaže: “Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, koji nas je blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom na nebesima u Kristu.”

Uočavate li u ovom stihu da je glagol blagosloviti u prošlom vremenu – blagoslovio je?

On nas je već blagoslovio svakim duhovnim blagoslovom. Ovo je Božja želja za nas. To je Njegova volja da živimo blagoslovljenim životom baš svaki dan.

To ne znači da nećemo imati teška vremena, ali znači da nas teška vremena ne trebaju uplašiti niti nam prijetiti porazom, jer Božje je obećanje da će On sve izvesti na dobro.

2. Da povećaš moje područje [granicu]

Godinama sam na ovaj dio Jabesove molitve gledala u kontekstu “Gospodine, povećaj moju sferu utjecaja”. Ustvari, upravo to sam molila godinama dok sam svakodnevno molila ovu molitvu.

Ali ove riječi idu puno dalje i dublje.

Kad sam počela razmišljati mnogo dublje o ovom stihu, počela sam se pitati: “Jesam li se na bilo koji način ograničila?”

Možda sam dopustila svojoj kroničnoj bolesti da me odredi.

Možda sam dopustila negativnoj situaciji ili okolnosti u mojoj prošlosti da me unazadi.

Ili sam možda dopustila strahu i zabrinutosti da me spriječe da istupim i odlučno činim ono za što me Bog pozvao.

Još gore, možda sam dopustila povrijeđenosti ili neopraštanju da me zarobe i spriječe da hodam u punini Božjeg blagoslova u mom životu.

Što god da je, “Bože, povećaj moje područje!”

Naravno, nećemo vidjeti odgovor na ovaj dio molitve ako nismo voljni učiniti ono što je nužno s naše strane. Bog je voljan. Jesmo li mi?

Jesmo li voljne istupiti iz naše zone sigurnosti, pogledati u lice strahu, odbiti da nas određuje naša prošlost ili da nas etiketiraju negativne okolnosti?

Jesmo li voljne potpuno oprostiti?

3. Da tvoja ruka bude sa mnom

Poslušaj, draga sestro, ne možeš to učiniti sama.

Ne postoji mogućnost da živimo blagoslovljen život, hodamo u potpunoj slobodi i našem stvarnom identitetu bez sile Duha Svetoga koji radi u i kroz nas.

Da možemo, već bismo to učinile.

Ali ne možemo. Bez sile Duha Svetoga u nama bespomoćne smo živjeti blagoslovljen život.

Moramo se podsjećati baš svaki dan “Duše Sveti, osnaži me. Duše Sveti, radi u i kroz mene. Predajem se u Tvoje ruke jer bez Tebe ja sam ništa.”

4. Da me sačuvaš od zla

Ovo me jako podsjeća na molitvu koju je Isus poučio svoje učenike: “Ne uvedi me u napast, nego me izbavi od zla.”

Znamo da nas Bog ne vodi u napast.

Ali dok On osigurava put bijega, mi moramo biti voljni krenuti tim putem. Moramo biti voljni okrenuti leđa napasti.

Bog je već osigurao zaštitu od zla kroz svoju Riječ – Njegov Zakon i zapovijedi – uparenu s mnogim dragocijenim obećanjima u Njegovoj Riječi koja nam jamče blagoslov i život ako odaberemo biti poslušni.

To ne znači da se neće dogoditi loše stvari.

Živimo u palom svijetu. Ali Njegovo je obećanje da nas ove loše stvari neće nadvladati, one nas neće poraziti; nadvladat ćemo ih i hodati u pobjedi ako izaberemo ići putem kojim ćemo izbjeći napast kada ona dođe na naš put.

5. Da me ne snađe nikakva bol

Ovo je uistinu kvaka ove molitve.

Kad pogledaš u stih 9 koji kaže: “…mati mu je nadjela ime Jabes govoreći: ‘Rodila sam ga s bolom.’…”

Ime Jabes znači “patnja, nevolja”.

Na samom početku njegova života on je prouzročio bol i bol ga je odredila od njegova prvoga dana na zemlji – jer je njegovo ime doslovno značilo bol.

A sada on moli: “Bože, pomozi mi da me bol više ne određuje. Pomozi mi pronaći novi identitet!”

Određuje li te bol? Određuje li te tvoja prošlost? Određuje li te upravo sada tvoje razočaranje? Možda se mučiš s opraštanjem nekomu tko te duboko povrijedio i ta povrjeda je postala tvoj identitet.

Bog ti želi dati novi identitet.

Bol, patnja i nevolja ne moraju više biti tvoj identitet. Možeš početi hodati u novom identitetu već danas – identitetu blagoslova i pobjede!

Ovo Bog želi za tebe.

Sve što ti trebaš napraviti je pružiti ruku i primiti taj novi dar Njegova identiteta koji On daje svakom sinu i kćeri Božjoj.

“Oh, da me ti uistinu blagosloviš blagoslovom koji je više od izobilja … svakim duhovnim blagoslovom, da povećaš moje područje i ukloniš sve prepreke i granice koje sam postavila oko svoga života vođena strahom, ljutnjom, povredom, neopraštanjem i prošlim iskustvima, da tvoja ruka bude sa mnom jer znam da trebam silu Duha Svetoga koja me osposobljava da učinim nešto što nije u granicama moje ljudske moći, da me čuvaš od zla pomažući mi da prigrlim Tvoju milost da krenem putem kojim ću izbjeći napast, da me ne snađe nikakva bol – da ne živim u svom starom identitetu, nego u u novom identitetu koji je u Isusu Kristu i Njegovom svršenom djelu na križu!“ 

(ovdje sam istaknula dijelove Jabesove molitve da bude lakše za pratiti i preglednije)

Jabesova molitva je više od običnoga stiha zapisanog u 1 Ljetopisa 4:9-10 koji izgovaramo bez razumijevanja njegove dubine kao “Sada idem spavati…”

To je moćna molitva koja seže daleko dublje ispod površine do dubine našega identiteta – duboko u našu dušu, na skrivena mjesta koja nitko ne vidi, i počinje raspetljavati kroz desetljeća čvrsto spletene povrede, pustoš, bol, strah, neopraštanje, koji su nas čvrsto svezali i onemogućili nam živjeti blagoslovljenim životom koji je Bog za nas predvidio. 

Moja je molitva, draga sestro, da danas ovaj stih započne u tebi proces oslobađanja kako bi krenula u pobjednički život koji Bog za tebe želi – da s Pavlom možeš reći: “Preobražavam se u istu sliku, iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha.”

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.