To je to! Naš završni tjedan u 1. Ljetopisa! Ovaj tjedan čitat ćemo poglavlja 21-29 i završit ćemo u petak.

Nakon toga, Dobro Jutro Djevojke uzet će pauzu od zajedničkog proučavanja Biblije.

Pratite nas i dalje jer će uskoro biti novih obavijesti kada će početi naše novo zajedničko proučavanje, a i što ćemo u međuvremenu raditi.

Ako te zanima više o označavanju u Bibliji i dnevni uvidi u ono što čitamo, možeš posjetiti stranicu na Instagramu i koristiti hashtag #WomenLivingWell .

To je stranica koju vodi Courtney i naći ćeš kako ona i druge sestre obilježavaju svoje Biblije.

Sjeti se nema ispravnog niti pogrešnog načina i nikada naše Biblije neće biti nalik jedna drugoj. (Ova stranica je na engleskom.)

Evo kako je izgledala Courtneyna Biblija:

Ako si nam se tek pridružila, “uskoči” u naš plan proučavanja i zaostatke nadoknadi za vrijeme vikenda.

Svaka je dobrodošla uvijek, nema upisa ni prijava!

Plan čitanja za ovaj tjedan:

Biblija:

U našim proučavanjima koristimo Biblije u prijevodu Ivana Vrtarića te Varaždinsku Bibliju. Svakodnevno ćemo u našim grupama dijeliti stihove koje čitamo iz tih prijevoda. Naravno da možeš pratiti proučavanje iz Biblije koju redovno čitaš. Ovo je napomena ako uočiš razlike.

Ovdje su linkovi na kojima, za one koje zanima, mogu kupiti Bibliju u prijevodu Ivana Vrtarića.

Također, tu je i link za Varaždinsku Bibliju koju možeš preuzeti na računalu, kao i na svoj mobitel:

Biblija ~ suvremeni hrvatski prijevod (SHP)

Ovo je jedan od novijih prijevoda i ovdje je poveznica kako skinuti ovu aplikaciju na svoj uređaj:

Priručnik:

Priručnik – 1 Ljetopisa

(Ovo je link za preuzimanje Priručnika)

Ovaj priručnik napravljen je u Word programu tako da ga možeš ispunjavati na svom računalu ili isprintati.

Također, možeš ga samo pregledati i svoje bilješke voditi na staromodni način – u svojoj bilježnici.

Budi slobodna i koristi opciju koja ti najbolje odgovara.

Primijetile smo kada ispisujemo stihove i svoja opažanja tada usporavamo proces i dublje upijamo Božju riječ. Iz tog razloga predlažemo ti: piši, piši, piši – tako se bolje pamti i upija Božja riječ, dublji je i djelotvorniji njen utjecaj na nas.

Dnevni stihovi i pitanja za promišljanje i razgovor:

Neka se ova knjiga zakona

ne miče s usta tvojih

nego razmišljaj o njoj danju i noću

kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano

jer tada ćeš put svoj

okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati.

Jošua 1:8

Ovaj poznati stih iz Jošuine knjige nas poziva da promišljamo o stihovima u Božjoj Riječi.

Ovdje ćeš naći stih/ove za svaki dan u tjednu, stih/ove za dublje proučavanje.

Ohrabrujemo te da sama odabereš stih/stihove koji su te dotakli, koji želiš naučiti, dublje mu se posvetiti…

Isprintaj ove stihove i stavi ih uz sebe, gdje ih možeš promatrati, čitati, upamtiti i o njima razmišljati u toku cijelog tjedna ~ stavi ih u kupaonicu, uz kompjuter, u kuhinju ili pokraj kreveta.

Pitanja za promišljanje i razgovor:

Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za nas.

Ponedjeljak 1 Ljetopisa 21

Sotona je stao protiv Izraela i potaknuo Davida da prebroji narod. Prema Izlasku 30,12, samo je Bog mogao tražiti od Izraela da bude prebrojan, pa je Bog bio nezadovoljan Davidovom neposlušnošću. David se brzo pokajao zbog svoje ludosti, ali je bilo prekasno. Bog je pogodio Izrael kugom i umrlo je preko 70 000 Izraelaca. Tako je David sagradio žrtvenik i prinio mu pomirnice i paljenice. Tada je David zazvao Gospoda i on mu je odgovorio vatrom s neba. Zatim je Bog zapovjedio svom anđelu da stane i vrati svoj mač u korice, a David se uplašio.

Sotona će nas pokušati navesti da činimo stvari potpuno suprotne Božjoj riječi. Iako Bog danas ne šalje pošasti kada je uznemiren, trebali bismo razmisliti o ovoj priči i vidjeti kako Bog vidi grijeh. On to ne shvaća olako. Trebalo bi nas podsjetiti da je plaća za grijeh smrt, ali da je Božji dar život vječni po njegovom sinu Isusu (Rimljanima 6,23). Bog je napravio način da izbjegnemo njegov gnjev kada zgriješimo, ali se ipak trebamo bojati Boga. Bog želi da bježimo od stvari koje mogu izazvati njegovu disciplinu. Sjeti se vremena kada si pala u grijeh. Jesi li osjetila Božje nezadovoljstvo? Kako ti je Bog bio milostiv unatoč tvom grijehu? Postoji li bilo što za što se upravo sada trebaš pokajati?

Utorak 1 Ljetopisa 22

David je osigurao sve za gradnju hrama, ali budući da je prolio previše krvi, nije mogao sam započeti gradnju. Umjesto toga, Bog će pod Solomonom Izraelu dati mir od njegovih neprijatelja kako bi mogli sagraditi hram u miru. Ali David je prepoznao koliko je njegov sin mlad, pa je skupio ljude, planove i sredstva za izgradnju hrama. Također je vodio ratove koji su im dali stabilnost s njihovim neprijateljima. Zatim je zadužio Solomona da počne graditi sa snagom, hrabrošću i bez straha.

Hram je poznat kao Solomonov hram, a ne Davidov. Ipak, David je učinio sve pozadinske radove kako bi pripremio hram za gradnju. Bez njega se to ne bi moglo. Prikupio je materijal, organizirao ljude, pobijedio u ratovima kako bi donio mir u Izrael i izložio sve planove za svog sina, ali nije dobio zasluge za hram. Ne znam na čijoj si ti strani. Možda si obavila puno posla, a netko drugi je dobio zasluge, ili si imala koristi od toga što je netko drugi započeo nešto, a ti trebaš završiti. U svakom slučaju, Gospodin je u tome i on je zadovoljan kada ponizno radimo bez zasluga ili kada sa snagom i hrabrošću nastavljamo dobro djelo.Bog te pozvao da započneš nešto novo – započni! Ili ako trebaš pomoć – nemoj se bojati prihvatiti je. Jesi li više povezana s Davidom ili Solomonom i zašto?

Srijeda 1 Ljetopisa 23-24

David je imao više sinova koji su mogli zauzeti prijestolje i tako ovdje jasno vidimo kako je Solomona učinio sljedećim kraljem nad Izraelom. Prije nego je predao svoj tron, organizirao je levite, svećenike, glazbenike, vratare, službenike, vojne odjele i vođe plemena. Budući da će hram biti vrlo prometno mjesto, morao je pomoći svom sinu organizirati dužnosti i podjele svećenika i levita.

Bilo je toliko važnih uloga svećenika i levita da je teško usredotočiti se na samo jednu, ali jedna od najdragocjenijih odgovornosti bila je molitva svakog jutra i večeri. Trebali su stajati, zahvaljivati i hvaliti Gospoda. Zaokružuješ li ti svoje dane hvalama i zahvalama? Što ti je lakše, započeti dan u molitvi ili završiti u molitvi i zašto? Kako molitvu možeš više ugraditi u svoj svakodnevni život?

Četvrtak 1 Ljetopisa 25, 26 & 27

David nije bio samo jak u borbi, nego je bio mudar i sposoban organizirati, upravljati i povjeriti obaveze Izraelcima. Cijenio je svaku ulogu, od svećenstva, časnika, vratara pa čak i onih koji su se činili manje važnim, poput čuvara vinograda i deva. Mudro je odredio svakom plemenu drugi mjesec da bude spreman za bitku.Bacili su ždrijeb za obaveze kako ne bi pale jedino nadarenima i najboljima. Želio je da svatko ima priliku služiti kako ne bi bilo prilika za ponos jer je netko bio izabran.

David nije odlučio tko će prihvatiti koju obavezu. Umjesto toga, bacali su ždrijeb kako bi ih Bog odredio. Bogu nije važno kako nas svijet vidi, smatra li nas velikima ili malim. Bog želi koristiti svakoga. Stvorio je tebe jedinstvenu za svoju slavu. Nemoj dopustiti da te tvoj položaj, bio on velik ili malen, spriječi da vjerno služiš Bogu. Koju jedinstvenu kvalitetu ti je Bog dao? Kako možeš koristiti taj dar, talent ili kvaltetu više za Boga? Budi snažna i odvažna i čini ono za što te Bog stvorio da činiš.

Petak 1 Ljetopisa 28-29

David je učinio sve kako bi pripremio svog mladog i neiskusnog sina na preuzimanje velikog zadatka izgradnje Hrama, zbog toga što je toliko ljubio Gospodina. Poprilično je nalikovao na Mojsija koji je doveo svoj narod do Obećane zemlje, a onda zadatak ulaska u nju predao Jošui.

David je opunomoćio svog sina istim riječima koje je Bog dao Jošui prije ulaska u Obećanu zemlju; “Budi jak i hrabar, i ne boj se! Gospodin je s tobom!”

A onda je molio i slavio Boga zbog Njegove veličine te je Salomon zasjeo na prijestolje svog oca Davida. David je umro i Bog je učinio Salomona vrlo velikim.

Dva puta David je rekao svome sinu Salomonu da učini! Nemoj govoriti o tome, sanjati o tome, ići drugim putem, ignorirati Boga i Njegove zapovijedi. On je želio da Salomon poznaje Boga, služi Bogu, traži Boga, nikada ne zaboravi Boga i … da učini! Sada je u Salomonovim rukama bio posao završetka izgradnje Hrama.

David je iskreno ljubio Gospodina svim svojim srcem. Premda nije bio savršen čovjek, bio je odan čovjek s oduševljenošću da čini sve na što ga je Bog pozvao i čime ga je nadario. Ostavio je pobožnu baštinu za svoju djecu i buduće generacije.

Ljubiš li ti Gospodina svim srcem? Vide li drugi tvoje oduševljenje i ljubav za Boga po načinu na koji Mu služiš? Kako ti možeš ostaviti baštinu pobožnosti u svojoj obitelji?


Svrha ovih kratkih tekstova je da nas izazove da uđemo dublje u Božju Riječ i poruku koju ona ima za

U našem biblijskom proučavanju koristimo:

SOAK  metoda i njeno kratko tumačenje:

(više u Priručniku)

Tablica boja kojom označavamo u Bibliji:

(Ovo je predivan način koji nas usporava dok čitamo i pomaže da upijemo svaku riječ dok čitamo.)

Gdje nas možeš naći?

Blog:

Srijedom i petkom – Svakog petka bit će članak koji će uokviriti proučavanje onog što smo proučavale taj tjedan.

Facebook:

Grupa za molitvu:DJD za molitvene potrebe

Dobro Jutro Djevojke pruža odgovornost koja ti je potrebna da bi se svakodnevno natapala u Božjoj riječi, rasla u svom hodu s Bogom i živjela dobro!  Smjesti se udobno, otvori svoju Bibliju (uz čašu svog omiljenog pića – kafe, čaja, soka, čokolade) i upijmo sve što Bog ima za svaku od nas!

Želimo ti predivan tjedan u Božjoj Riječi.

Vidimo se, ovdje na blogu, opet u srijedu i petak

kada će nam Rosilind i Courtney podijeliti

ono što im je Bog stavio na srce dok su čitale Božju Riječ.

Nastavi hodati s Kraljem,

Tim DJD

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.