Ponovljeni zakon

Kako uništiti utvrde u tvom životu {Ponovljeni zakon 11-15}

slika za blog - utvrde

 

 

 

Svi ih imamo.

Svaka od nas ima slaba područja gdje smo lako izazvane da zalutamo. Ako nismo pažljive i redovno se prepustimo izazovu – utvrde se mogu stvoriti u našim srcima i mislima.

 

2. Korinćanima 10:3 i 4 kažu:

 

Jer ako i hodimo u tijelu, ne vojujemo po tijelu. Ta oružje našega vojevanja nije tjelesno, nego u Bogu moćno za rušenje utvrda.

 

 

Svaki dan se budimo za duhovnu borbu.

 

Ako nismo svjesne neprijateljskih taktika i popustimo u stražarenju – ubrzo ćemo vidjeti da se pred nama, u našim životima pojavljuju utvrde i prepreke. Ovo su područja, koja u našoj osobnoj snazi – nemamo silu da nadvladamo neprijatelja.

 

Ako pokušamo ići na neprijatelja u vlastitoj snazi – samo je pitanje vremena kada ćemo izgubiti.

 

Ali, ako idemo protiv neprijatelja sa Božjom, božanskom, silom – mi MOŽEMO uništiti utvrde.

 

Odakle dolaze ove utvrde?

 

Sljedeći stih u 2. Korinćanima 10 govori nam:

 

Obaramo mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga i zarobljujemo svaki um na poslušnost Kristu i spremni smo kazniti svaku neposlušnost čim vaša poslušnost bude potpuna.

 

 

Utvrde dolaze od rasprava i rasuđivanja koje se podižu protiv Boga i Njegovih putova.

 

Rasparave.

 

Rasuđivanja.

 

Kao zmija u vrtu – kada je pitala Adama i Evu, mi pitamo isto pitanje: “Je li Bog doista reako?”  (Postanak 3:1)

 

Borba je u našem umu!

 

Shvaćamo li to? Borba nije uvijek – svijet ili “Sotona me natjerao da to učinim” ili naši kolege koji nas gurkaju na internet, u kino ili krivimo televiziju.

 

To su krivi razlozi i tvrdoglava rasuđivanja kojima dozvoljavamo da skakuću u našim mislima. Mi griješimo kada ih ne zarobljavamo i uništavamo. Dajemo im da postoje i ne uređujemo ih.

 

Spavamo s neprijateljem.

 

Ovo nas dovodi do našeg, tjednog čitanja u Ponovljenom zakonu.

 

Pogledajmo bolje poglavlja 12 i 13 i vidimo što Bog govori Izraelu, kako da uredi sve ono što će njegov narod odvući u stranu. Riječi su snažne i jasne.

 

 

Uništite dokraja sva mjesta na kojima su narodi koje ćete vi izvlastiti, služili svojim bogovima, bila ona na visokim gorama ili na brežuljcima ili pod svakim zelenim drvetom. I porušite njihove žrtvenike i razorite njihove stupove, a ašere im ognjem spalitepolomite kumire njihovih bogova i zatrite im ime s onog mjesta.

~ Ponovljeni zakon 12:2,3

Ako bi te brat tvoj, sin majke tvoje, ili sin tvoj ili kći tvoja ili žena u tvom naručju ili prijatelj tvoj koji ti je kao život, potajno huškao govoreći: ‘Hajde da služimo drugim bogovima’ kojih nisi poznavao ni ti ni očevi tvoji, bogovima naroda koji su oko vas, blizu tebe ili daleko od tebe, od jednog kraja zemlje do drugoga, nemoj pristajati uza nj niti ga slušati i neka ga oko tvoje ne sažaljuje; nemoj ga ni štedjeti ni skrivati, nego ga svakako ubij. Tvoja ruka neka se prva digne na nj da ga usmrti, a onda ruka svega puka. I zaspi ga kamenjem da pogine jer te pokušao odvratiti od Gospoda, Boga tvojega, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

Tako će sav Izrael čuti i bojati se te neće više činiti takvo zlo u tvojoj sredini.

~ Ponovljeni zakon 13:6-11

Ako u kojem od svojih gradova što ti ga Gospod, Bog tvoj, dade da se u njemu nastaniš čuješ gdje govore: Stanoviti ljudi, sinovi Belijalovi, izađoše iz tvoje sredine i zavedoše stanovnike svojih gradova govoreći: ‘hajde da služimo drugim bogovima’, kojih vi niste poznavali, tada istraži i razvidi i dobro se raspitaj i gle, ako je istina i doista je takva gnusna stvar učinjena u tvojoj sredini, oštricom mača potuci hametice stanovnike onog grada, zatrvši oštricom mača njega i sve koji su u njemu i stoku njegovu. A sav plijen iz njega saberi nasred ulice njegove pa cio grad i sav plijen iz njega spali ognjem za Gospoda, Boga Svojega.

I bit će to gomila dovijeka, nikada se više neće sagraditi.

~ Ponovljeni zakon 13:12-16

 

 

 

 

 

 

Prijateljice draga, ovo su tako snažne zapovjedi i stihovi da sam se dvoumila da li da ih ovdje podijelim. Znam da će mnoge ovo pročitati i vidjeti ih kao nevjerovatno oštre – gdje je milost, zar ne?

 

Ali, ono što ne razumijemo, ovo je velika Božja ljubav i skrb za Njegov narod.

 

Bog ZNA da nas grijeh uništava. Može biti zabavno u jednom periodu, ali na kraju vodi u smrt.

 

Bog je naša zaštita.

 

Bog te voli.

 

On je lav iz Judina plemena, veliki Ja Jesam, Stvoritelj svemira i On ne želi da si upetljana i zarobljena neprijateljskim utvrdama. 

 

Zato nas je, svojom istinom, opremio za borbu. Moramo znati istinu, svakodnevno nositi svoje duhovno oružje i biti u Božjoj riječi – tako smo opremljene da se borimo s neprijateljem. Ne možemo se besciljno provući kroz život, pretpostavljajući da to možemo u svojoj snazi.

 

Tama ne miruje.

 

Kreće se gdje god može.

 

Svjetlo MORA odgurati tamu.

 

Moramo sudjelovati u odbacivanju tame.

 

U Ponovljenom zakonu 12:7 – nakon uništenja, Izraelu je rečeno:

 

I ondje blagujte, pred Gospodom, Bogom svojim, i radujte se svemu čega se prihvatila ruka vaša, vi i vaši domovi, čime te je blagoslovio Gospod, Bog tvoj.

 

Nakon – i samo nakon – što smo poslušni i odgurnemo tamu – naći ćemo sve ono za čim čezne naša duša:

 

 

 

 

Blagovati u miru.

 

Radovati se u našim domovima.

 

Blagoslovi u svemu što radimo.

 

Mir i radost za kojima naše duše čeznu, dolaze nakon što smo poslušale Gospoda i izborile se s neprijateljskim raspravama i rasuđivanjima.

 

Postoji li utvrda u tvom životu koju trebaš uništiti?

 

Kao što vidimo, u našem čitanju Ponovljenog zakona – Bog je rekao svom narodu da poduzmu drastične mjere: da spale, razore, pobiju mačem i unište neprijatelja.

 

Gdje je neprijatelj zauzeo područje u tvom životu i stvorio utvrdu?

 

Ne dvoumi se.

 

Uništi to danas.

 

Učini to sada.

 

Hodaj s Kraljem,

 

 

Courtney

**Uključi se**

Postoji li nešto u tvom životu gdje moraš poduzeti drastične mjere uništavanja tako da možeš biti slobodna i živjeti u miru, radosti i blagoslovu? Podijeli to s nama, tu u komentarima. Nisi sama.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.