Galaćanima

Mir iz nutrine

Ako se išta može reći o 2017., to je drama.

Već do sada sam bila okružena s puno drame ove godine; od smrti moje najbolje prijateljice i tete do bitki s vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima bliskih prijatelja.

I sama sam se borila sa svojim zdravstvenim problemima, a moj stariji sin upravo kroz mjesec dana treba ići na operaciju.

Postoje vremena kada sam na svojim koljenima plačući i vapeći da taj ludi vlak stane i pusti me van.

Postojala su vremena kada sam se osjećala kao da će me frustracija i tuga potpuno progutati, ali jedna me stvar držala kada sam osjećala da će me valovi tuge odnijeti.

Mir ne dolazi iz naših okolnosti, nego iz naše nutrine.

Isus je rekao:  “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ja vam ga ne dajem kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši.” (Ivan 14:27)

Bol i drama nalaze se svugdje oko nas i nitko do nas neće proći kroz ovaj život da se ne suoči  s njima.

Pitanje nije hoćemo li se suočiti s boli i dramom nego je pitanje kako ćemo odgovoriti kada bol i drama dođu u naš život.

Dva su moguća odgovora kada životne tragedije prijete da nas preplave.

Možemo dopustiti tragediji s kojom se sučavamo da dotiče naših 5 osjetila (ogovaranje koje čujemo, bol koju vidimo itd.) i utječe na naš um, volju i emocije.

Kada dopustimo takvim događajima oko nas da utječu na naše živote, tada blokiramo mir Božji da drži naša srca i umove u Kristu Isusu.

“I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu. ” (Filipljanima 4:7)

Ako želimo živjeti u miru koji Bog daje, tada moramo ovako naučiti živjeti:

 

Ako želimo živjeti s mirom koji dolazi iz nutrine, moramo dovesti naše tijelo i dušu u podložnost Duhu Svetom, tako da mir Božji u našim srcima počne utjecati na našu dušu i tijelo, donoseći Njegov mir u svaku situaciju.

Kao djeca Božja, možemo se susresti s teškim okolnostima, finacijskim problemima, medicinskim dijagnozama i situacijama koje bi svakoga srušile, s mirom u našim srcima, nepoljuljani i moćni.

To je mir koji nadilazi svako razumijevanje!

To je temeljno jer bez Duha Svetoga koji nam daje taj mir, nema drugog načina da podnesemo takve teške situacije.

Bez Božjeg nadnaravnog mira, ostavljeni smo da pronalazimo druge lažne izvore mira: alkohol, droge, spavanje, kockanje, hrana, partijanje, istočnjačke meditacije, druge religije i ostali raznorazni bjegovi.

Problem je taj što svaki drugi izvor mira nije trajan.

Jednom kad se alkohol i droga potroše, jednom kada uzbuđenje kockanja nestane, jednom kada ustanemo iz kreveta ili kada zen atmosfera izblijedi, naši problemi i dalje ostaju… ili još gore, problemi su još veći nego što su bili na početku.

Mir koji dolazi iz nutrine nije bijeg.

Mir koji dolazi iz nutrine omogućava nam da hodamo kroz životne drame i unosi Božji mir u njih, a ne da bježimo iz njih.

Dva su koraka kako možemo započeti živjeti s mirom iz nutrine:

1. Svakodnevno vrijeme s Bogom

Sastavni dio hodanja u nadnaravnom miru je razumijevanje nevjerojatne moći Božje da nas održi i čini čuda u našim životima i kroz naše živote.

Samo je jedan način kako možemo rasti u razumijevanju Božje moći – kroz poznavanje Njega!

A Njega sve više upoznajemo dok provodimo vrijeme s Njim, čitajući Njegovu Riječ i u molitvi.

2. Zarobljavati svaku misao

To se također naziva »obnova uma«. Kada smo se spasili, još uvijek smo imali mentalne obrasce koje treba mijenjati. Kada život krene u krivo, često počnemo razmišljati ovako; “Nikada mi se ništa dobro ne događa… Uvijek će ostati ovako, nikada se neće promijeniti… “.

Bog želi promijeniti te negativnosti istinom svoje Riječi. Kad god ti te stare misli počnu opet govoriti kako je život grozan, ili kako si glupa, ili… suoči ih s onim što Božja Riječ kaže;

Znamo pak da onima koji ljube Boga sve proizlazi na dobro, onima koji su ponjegovoj odluci pozvani. (Rimljanima 8:28)

Hvalit ću te što sam strahovito čudesno sazdan; čudesna su djela tvoja i duša moja dobro to zna. (Psalam 139:14)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.