1 Ivanova

Veći je onaj koji je u nama

Nalazimo se u knjizi 1. Ivanova poslanica i voljela bih da napravimo pregled cijele knjige a zatim se fokusirati na 1. Ivanova  4:1-6.

Ako se borite sa sigurnošću onoga u što vjerujete – tada je 1 Ivanova upravo knjiga za vas. Gotovo uvijek savjetujem mlade vjernike da počinju čitati svoje Biblije s 1 Ivanovom i zatim Evanđeljem po Ivanu.

Sam autor, Ivan, dobro je znan kao učenik kojeg je “Isus osobito volio”. Često se nalazio u opisima kao jedan od tri Isusu najbliža prijatelja. Bio je otvoren, smion mladi čovjek što je dovelo do njegova zatočeništva na otoku Patmosu gdje je napisao Knjigu Otkrivenja. Također je napisao evanđelje po Ivanu i tri Ivanove poslanice. Ova knjiga omiljena je mnogima jer je jednostavna, kratka te puna ljubavi i svjetla.

No u 1 Ivanovoj vidimo i upozorenje protiv lažnih učitelja i kako su (1. Iv.2:19) neki koji su bili s nama i otišli i nisu se vratili jer nisu bili pravi vjernici.

To je dalo povoda kršćanima da budu nesigurni u svoje spasenje te kako razlikovati pravog kršćanina od krivog.

A knjiga završava u 1 Ivanovoj 5:11-13, s ovim riječima ohrabrenja: A ovo je svjedočanstvo: Bog nam je dao život vječni i taj je život u njegovu Sinu. Tko ima sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života. Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate da imate život vječni.

Imate Sina Božjega?  Stavili ste svoju vjeru u Njega? Tad imate život vječni –zajamčen!  Znajte ovo i budite sigurne.

Još jedno od mojih omiljenih poglavlja je 4, redak 4 i veli ovako:

Vi ste dječice, od Boga i vi ste ih pobijedili, jer je veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.

Tako dragocjene riječi ohrabrenja.  Božja smo dječica.  Pobjeđujemo ne našom snagom već velikim i slavnim Bogom koji je u nama!!!

I tako nas ovo vodi danas do video zapisa gdje govorim nešto više o ovom retku i o jednoj mojoj dragoj priči iz djetinjstva  iz Starog Zavjeta. Prva Knjiga o kraljevima 18 prikazuje veličinu našeg Boga.

Dječice, čuvajte se idola! ~ 1 Ivanova 5:21

Kako je priča ispričana u videu – vidimo – idoli su mrtvi. Nemaju uši da čuju. Ni oči da vide. Nemaju ruke da pomognu. Idoli su beskorisni. A za nas – idoli su sve što dospije između Boga i nas.

Jer znamo da smo djeca Božja. Jer znamo da imamo vječni život. Jer znamo kako hoditi u svjetlosti. Jer znamo da će nas Sotona pokušavati odvući od Boga lažnim učiteljima.

Jer znamo da je“veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.” Jer znamo jedinoga pravoga Boga… Nemojte pasti na smicalice sotone!  Čuvajte se idola!

Teško je pamtiti da ovaj svijet nije krajnja igra… Ovaj svijet je samo uvertira za pravi život koji će početi kad zakoračimo na obale neba.

Sve u ovome svijetu je samo privid – sve prolazi.

Samo naše duše i ono što radimo za Isusa ostaje.

Nemojte dopustiti da bilo što iz ovoga svijeta stoji između vas i vašeg velikog Boga. Čuvajte se idola.

Hodajte s kraljem,
Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.