1 Ivanova

DJD ~ 1. Ivanova ~ … da razumijemo bolje

 

 

Tko su gnostici?

Opasni kult koji se pokazao smrtonosno privlačnim

 

Po ovome prepoznajete Duha Božjega:

svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist u tijelu došao, od Boga je.

1. Ivanova 4,2

 

 

Kako se kršćanstvo širilo po Mediteranu, došlo je u dodir i sa drugim religijama.

Grci i Rimljani pokušali su uključiti vjeru u svoju filozofiju, baš kao i neki Židovi.

 

Intelektualni centri u Mediteranu postavljali su pitanje o Isusu: Tko je On? Ako je on bio Bog, kako je mogao umrijeti? Popularni, novi kult nazvan gnosticizam (od grčke riječi gnosis – znanje) širio se u pokušaju da objasni ove stvari.

Kult se trudio posebno među intelektualnom elitom.

 

Može li Bog imati tijelo?

Gnostici su prigovarali kršćanskoj ideji da je Bog postao čovjek. Oni vjeruju da je fizičko tijelo istinsko zlo i niječu da čisti Bog može imati tijelo. Neki su se nosili s ovim problemom tako da su izjavljivali da Isus nikada nije stvarno bio ljudsko biće, već fantom, privremena pojava Boga koji je samo izgledao kao čovjek. Drugi su predlagali da se Bog “spustio” na Isusa kada se krstio, ali ga napustio prije njegove smrti.

Apostol Ivan je osobno vodio rasprave sa gnosticima njegovog vremena i kada je pisao ovo pismo imao je u vidu kako gnostici razmišljaju. Već prva rečenica opisno izražava da je pisac vidio, čuo i dotaknuo Isusa, naglašavajući tako da on nije mogao biti fantom ili čisti duh.

Kroz cijelu poslanicu, posebno u 4,2-3 pisac grdi one koji poriču da je Isus došao u tijelu.

 

Živi kako ti se sviđa

Za gnostike sva materija je zlo. Samo je duh čist i gnostici čeznu da se podignu više, u više duhovne sfere. Ovo učenje često ima nuspojavu: ljude koji se trude dignuti iznad materije i ne vode računa o osobnoj etici. Njihovi čisti duhovi ne mogu se iskvariti “zemaljskim” grijehom. Tako mogu živjeti onako kako oni žele.

Ostarjeli Ivan zaurlao je protiv dvostruke opasnosti gnosticizma: nemoralni život i sumnja da je Krist postao čovjek. Uvjerenja moraju biti prosuđena po djelima koja proizvode i Ivan naglašava temu bratske ljubavi. On prvo naglašava greške tako da predstavlja cijelu sliku kršćanskog života, onako kako ga treba živjeti.

Pravo zajedništvo nije mistično, super-intelektualni let u veliko Usamljeno, već odnos sa Nebeskim Ocem kroz Krista. I to onda zahtijeva odgovornost prema drugima u Božjoj obitelji.

 

Preuzeto iz: The Student Bible NIV, Zondervan Bible Publishers, Grand Rapids, MI 1986;

Bilješke pisali: Philip Yancey i Tim Stafford, str 1097

 

(Gnostici se pojavljuju i danas. Nalazimo ih u new age grupama – op.prev.)

  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.