Advent Božić

Zašto Isus?

Zašto je Isus uopće došao na zemlju? Jeste li se ikada to zapitali?

Zašto je Bog poslao svog jedinog Sina da se rodi u takvom siromaštvu, da živi tako ponizno, i da umre tako tragično?

Koja je bila svrha toga?

Zar nemamo 10 zapovijedi koji nam govore kako da živimo? Zar to nije dovoljno?

Ne ukradi, ne svjedoči lažno, ne ubij, ne učini preljuba. Većina ljudi bi se složila da bismo sve ove stvari trebali izbjegavati, a većina od nas to i nastoji.

Dakle, koja je onda svrha Isusovog dolaska na zemlju?

On nije došao na zemlju samo da bi nas naučio kako da živimo. Kad bi to bio jedini razlog za Njegov dolazak, to bi bilo besmisleno i suvišno.

Ne, postoji mnogo veći razlog.

Kroz Zakon – 10 zapovijedi i prvih pet knjiga Biblije – Izraelcima su dane upute kako živjeti i kakve žrtve prinositi na oltar, zato što je Bog htio imati odnos s ljudima. Ipak, to nije bilo moguće s Njegovom vrhovnom svetosti kada su nesvjesno ili svjesno prekršili Njegovu zapovijed.

Žrtve su služile kao sredstvo kojim su pokrivali svoje grijehe. Slično kao plaćanje parkirne karte. Plaćanje pokriva dug, ali neplaćanje ostaje evidentirano.

To je upravo bila svrha – evidencija svih prekršaja čovječanstva!

No, to nam je jasno. Zar ne? Napravimo nešto što nije dobro i osjećamo teret krivnje od koje ne možemo pobjeći. I bez obzira koliko puta tražili oprost, to nas danju i noću proganja

Vidite, Bog je mogao imati određenu vrstu odnosa s čovjekom, unatoč evidentiranim prekršajima, ali tada nebo ne bi dolazilo u obzir.

To je problem!

Bog je morao osigurati plan koji će u cijelosti eliminirati sve naše prekršaje; kako bi na njih gledao kao da nikada nisu postojali. Postojao je samo jedan način da se to ostvari. Savršeno biće je moralo postati žrtva.

Tu nastupa Isus.

U trenutku kada je visio na križu, doslovno je nosio teret krivnje svake osobe koja je ikada živjela i koja će ikada živjeti do kraja vremena.

Kada uzmete u obzir tu istinu – misleći na krivnju koju smo osjećali za naše grijehe – teret je morao biti razoran! On je doslovno postao ubojica, lopov, preljubnik, lažac – sve u jednom trenutku.

Ako je bilo dovoljno samo dati sve od sebe da bismo držali 10 zapovijedi – biti dobra osoba i pomagati našim bližnjima, Isusova bi žrtva bila besmislena.

Ali biti dobar nije dovoljno. To nikada neće biti dovoljno. Nikada ne možemo biti dovoljno dobri da bismo vagu doveli u ravnotežu. Ali ne samo to: Bog ne traži uravnoteženu vagu. On traži 100% dobrog i 0% lošeg.

To je veliki problem!

Ne postoji način življenja koji može zadovoljiti taj standard

Bog je trebao način da prijeđe preko svih naših prošlih grijeha. Trebao je način na koji će ih izbrisati u potpunosti, tako da bi standard mogao biti dosegnut.

To je razlog zašto Isus. On nije bio samo slatka beba u jaslicama – On je mnogo više. On nije bio samo veliki učitelj ili prorok ili samo mučenik na križu. O, ne! On je mnogo više! On je vječna žrtva za grijehe. No, priča ide dalje od toga.

Priča bi imala tragičan završetak da je Isus ostao u grobu. On je doslovno otišao u pakao i borio se sa Sotonom… i pobijedio. Oduzeo mu svu vlast i oslobodio nas od konačne posljedice za naše grijehe – vječne smrti

Radi Isusa poznajemo tu predivnu riječ: opravdanje.

Zamislite, opravdanje znači kao da nikada nismo sagriješili.

Iskupljenje. Više ne moramo nositi krivnju za naše grijehe. Više ne moramo uvijek iznova tražiti Boga za oprost. On je to već učinio prije 2000 godina.

Zašto Isus?

To je razlog zašto!

Želite li biti oslobođeni? Želite li živjeti oslobođeni tereta vaše krivnje? Uzmite trenutak i molite ovu molitvu:

Dragi Isuse, znam da sam grešnik. Znam da sam prekršio tvoj zakon i tvoj standard. Želim imati osoban odnos s tobom i zauvijek biti s tobom na nebu. Molim te, oprosti mi i očisti me od mojih grijeha. Molim te, ukloni moju krivnju i obriši sve moje grijehe. Budi gospodar mog života.

  1. Počnite čitati Bibliju. Možete mi se pridružiti ovdje u svakodnevnom čitanju Božje Riječi kako biste ga bolje upoznali.
  2. Molite. Molitva je jednostavno razgovor s Bogom. Govorite mu i dajte mu vremena da On govori vama.
  3. Pronađite crkvu. Uključite se u lokalnu crkvu u kojoj ćete pronaći druge kršćane koji će vam pomoći u vašem rastu u novom odnosu s Isusom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.