Namjerno usredotocene

ZDRAV DUH

Budući da imamo ova obećanja, očistimo se, ljubljeni od svake tjelesne i duševne ljage i privedimo k savršenstvu svoju svetost u strahu Božjemu!
2. Kor. 7:1
      Možete li vjerovati da se ovo naše proučavanje bliži kraju? Čini mi se kao da je proletjelo! Ovaj tjedan učimo biti žene koje su namjerno usredotočene na svoje zdravlje.
Sviđao mi se post od Clare ovaj tjedan gdje nas potiče da ispitamo svoje želje, borbe i simptome na području zdravlja. Ako još niste pročitale, svakako potražite post.
U  našem današnjem retku, Pavao nas poziva da budemo zdrave u tijelu i duhu.  Poticane smo na pročišćenje, rješavanje stvari u našim životima koje nas prljaju. U biti, to je poziv da usmrtimo naše grijehe.  
Želim da danas pogledamo naše duhovno zdravlje. Čak i kao kršćanke možemo postati duhovno slabe i bolesne. Duhovna bolest nas oslabljuje u vjeri i vodi dalje od Isusa. Poput svake druge bolesti, postoje prateći simptomi koji nam govore da nešto nije u redu. Te simptome moramo prepoznati tako kad ih vidimo u našim životima, možemo potražiti lijek. U slijedu se nalazi popis simptoma. Možda nemamo sve odjednom, ali sigurna sam da smo ih iskusile u nekom dijelu našeg kršćanskog hoda.
Simptomi duhovne bolesti
1. Osjećaj hladnoće i odbojnosti prema Božjim stvarima
2. Dosada evanđelja
3. Okretanje prema svjetovnim stvarima, požude
4. Zapostavljanje molitve
5. Zanemarivanje Božje riječi
6. Nedostatak ljubavi prema Božjim ljudima
7. Zanemarivanje i slabi interes za zajedničko slavljenje
8. Izostanak gladi i truda pri duhovnom rastu
9. Duh stalnih pritužbi
10. Više nam ne smeta i ne žalosti nas naš vlastiti grijeh
Prepoznavanje ovih simptoma i dijagnosticiranje duhovne bolesti je dobro, ali još je potrebnije potražiti lijek za to što nam zadaje ovu vrstu boli.  
Lijekovi za duhovnu bolest
Postoji mnogo različitih lijekova koje Bog koristi u životima svoje djece kako bi ih ozdravio i učinio snažnijima. Želim se usredotočiti na dva od njih.
1. Nevolje
Suprotno od onoga što mnogu podučavaju, nevolje nisu uvijek znak duhovne bolesti. Često su dio terapije koju Bog koristi da nas ozdravi. Ovo se može činiti malo čudnim. Kako nevolje mogu ozdraviti nekoga tko je duhovno bolestan? Moramo znati da Božji putovi nisu naši putovi. On je najbolji liječnik i ponekad kao kirurg treba uzeti nož i odrezati dio koji uzrokuje bolest kod neke osobe.  
Krvave masnice očiste zlo i udarci pročiste odaje utrobe.
Izreke 20:30
Ponekad Bog djeluje na našu savjest i opresvjedočuje nas o našim grijesima. Osjećamo se nemirne i nelagodno nam je sve dok se ne pokajemo i ponovno okrenemo k Bogu.
Ponekad Bog pošalje tjelesnu bolest da zadobi našu pažnju. Nisu sve bolesti disciplina od Boga, no svakako možemo iskoristiti to kao vrijeme za razmišljanje o nekim stvarima. Svaki puta kad se ne osjećamo dobro, trebamo se sjetiti da je to privremeno i da nas je Bog tu stavio s razlogom. Trebale bismo više moliti i razmišljati o činjenici da smo konačne, a naš Bog je beskonačan u svim svojim putovima i svejedno nas ljubi. To treba pokopati naš ponos i poniziti nas pred tronom milosti.
2. Njegova riječ
Budući da ste tek rođena dječica, čeznite za onim čistim duhovnim mlijekom, da po njemu uzrastete za spasenje…
1 Petrova 2:2
Kao što zdrava osoba jede dobru hranu tako i mi moramo hraniti naš duh zdravom hranom. Zbog toga nam je dana riječ Božja. Što je više konzumiramo, to smo snažnije, mudrije, svetije i zdravije. No, ali ne smijemo je samo gutati i onda kretati na novo. Trebamo je polako žvakati, razmišljati o riječi kad čitamo, pustiti da se ukorijeni u našim dušama i srcima, tako da možemo biti promijenjene. Trka nije u tome tko najviše pročita cijelu Bibliju, već tko ustraje do kraja po sili Krista pronađenoj u riječi.  
“Redovitost je bitna; imamo previše zdravog razuma i znamo da jesti samo vikendom  nije dovoljno za tijelo u ostatku tjedna; zbog čega smo onda toliko budalasti i ne prihvaćamo taj savjet i za dušu? Potrebno je pronaći vrijeme za tihi čas s Bogom iako to može značiti i sat spavanja manje.”
– A.W. Pink
“Ljubljeni, želim ti u svemu dobar uspjeh i zdravlje, ka što je tvoja duša zdravo!
3. Ivanova 2
Na duge staze zdravo tijelo će nam koristiti vrlo malo, ako smo duhovno slabe i bolesne. Pozvanei smo biti dobri upravitelji svega što nam je Bog dao, a to uključuje i um i tijelo.
Gledajući na Isusa,
Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.