Ruta

2 lekcije o vjernosti iz knjige o Ruti

Ovaj tjedan započinjemo naše proučavanje knjige o Ruti i već sam toliko toga naučila da imam ogromna očekivanja svega što je pred nama u ova naredna 4,5 tjedna.

Ako se želiš pridružiti, još nije kasno!

Možeš preuzeti Dobro Jutro Djevojke “Knjigu o Ruti” i Priručnik te se uključiti u jednu od naših zatvorenih grupa na Facebooku tako da pošalješ e-mail na [email protected].

Knjiga o Ruti počinje tako da nam daje kratki uvid o tome kada se ova priča događa; negdje između 1350-1100 godine prije Krista, prije nego je prorok Samuel pomazao Šaula za kralja Izraela.

“U one dane kada su vladali suci…”

To je bilo vrijeme ogromne duhovne zbrke.

Između nekoliko sudaca koji su vodili djecu Izraela pokajanju i služenju Boga bilo je mnogo više sudaca koji su bili iskvareni, nemoralni i bezbožni  idolopoklonici.

A ipak, Bog je u to vrijeme odlučio učiniti veliku, čudesnu stvar kroz jako poniznu, mladu ženu i ožalošćenu majku.

2 lekcije o vjernosti iz knjige o Ruti

Čitajući kroz knjigu o Ruti, počela sam se povezivati s njenom pričom, kao nikada do sada.

Ne, nisam nikada ostala bez muža, ali sam strankinja koja živi u zemlji gdje sam morala naučiti novi jezik i običaje.

Sve mi je bilo jako strano. Prvih nekoliko godina osjećala sam se (i još uvijek se to zna događati) zbunjena, kao da tu ne pripadam.

A opet, ne samo da je Ruta uronila izravno i podržala Naomi, već je pronašla sklonište, sigurnost i prihvaćanje u obitelji, i na kraju pronašla novu ljubav.

Prava ljepota u ovoj priči za mene je da u svim duhovnim previranjima u Izraelu, Bog je odlučio i napravio prvi korak uvodeći Njegovo božansko otkupljenje.

I odabrao je za to strankinju.

Ponizna djevojka, koja je možda bila zbunjena i nespretna, izgubljena u kulturi koja joj je strana i različita, ali željela je biti vjerna pa je odlučila pokazati hrabrost i služiti ženu koja joj je postala poput majke.

 1. Budi vjerna i pouči one koje ti je Bog dao

Ovaj tjedan vidim Naomi na potpuno nov način.

Možda zbog mog vlastitog predivnog i bliskog odnosa sa mojom svekrvom, koja me, također, prihvatila dobrodošlicom u obitelj, bez predrasuda ili rezerviranosti zbog naših kultunih i vjerskih razlika.

Tako sam zahvlna za nju!

Biti daleko od svoje majke, ona mi je kao druga majka i velika mi je utjeha u danima kada me uhvati čežnja za domom.

I dok čitam o Naomi i Rutinoj hrabroj odluci da ostavi sve za sobom što joj je ikad bilo poznato, ne mogu drugo nego misliti o tome kako je za Rutinu hrabrost postojao moćan razlog.

Postoji veliki razlog za njenu žestoku odanost nekome tko nije iz iste kulture niti vjere kao ona.

Postoji snažan razlog zašto je Ruta bila tako spremna napustiti svoju obitelj i vjeru i prihvatiti novu obitelj, novu kulturu i novu vjeru, tako različitu od one u kojoj se rodila!

Mora biti da je Naomi vjerno i brižno razvijala duboki odnos sa Rutom, postajući joj dragi mentor; poučavajući ju.

Možda ju je odgajala da bude nježna žena.

Možda joj je pokazala kako biti brižna domaćica.

I možda joj je pokazala važnost vjere u Boga, pričajući priče o Božjoj pobjedi i vjernosti Izraelskom narodu, vodeći ih iz ropstva do moćnog naroda.

Biblija nam ne govori o pozadini odnosa između Naomi i Rute, ali sigurna sam da je Naomi sa svoje strane morala razviti duboku vezu koja je Rutu natjerala da napravi tako smioni korak.

I to je primjer za nas.

Koga je Bog stavio u tvoj život da joj/mu budeš mentor i učitelj?

Jesi li vjerna u tom vodstvu, poučavanju, odgajajući u njima povjerenje koje će ti dozvoliti da govoriš u njihov život na značajan način?

2. Budi vjerna onima koje je Bog postavio nad tobom

Ono što nam se često događa jest da uzdižemo naše duhovne autoritete na stupanj perfekcije koje oni nikada neće biti u stanju postići.

Dajemo im svojstva koja samo Bog posjeduje.

Tako da ako slučajno posrnu, a hoće kao i svaka od nas, gubimo pouzdanje u njih i više im nismo odani i napuštamo taj odnos.

U Ruti 1,20-21 vidimo Naomi u dubokoj boli.

Ali, ne samo u boli, ona vjeruje da ju je Bog odbacio i povrijedio namjerno.

Nakon mnogo godina daleko od doma, njeni je prijatelji vide i Biblija kaže: “sav se grad uskomešao zbog njih”.

Naomi je kao olovni balon njihovom oduševljenju.

Pravi uništavač zabave.

Kao da joj je ime Sumnja Sumnjičava.

Ona im kaže: “Ne zovite me Naomi, zovite me Mara”.

Ime Naomi znači ugodna, divna, ljubazna. Značenje imena Mara je gorka.

Videći Naomin melankolični i depresivan odgovor na radostan i topao doček koji ju je dočekao na povratku kući, u Ruti je poraslo neko razočaranje u tu ženu koju je tako poštovala i cijenila.

Mnogi od nas bi osjećali isto.

Ali, umjesto da dozvoli Naominoj depresiji i nedostatku vjere u Božju dobrotu da oboji njen pogled na Naomi, Ruta ju je nastavila služiti vjerno.

Koga je Bog stavio nad tobom?

Je li se tvoje poštovanje i prihvaćanje oblikovalo u nešto više od onog što je Bog zamislio, ostavljajući te osobe u nemogućem položau, da ispune očekivanja koja nisu moguća?

Možeš li im dozvoliti da posrnu na svom putu?

Da, Bog traži od naših vođa veći nivo, ali ne nemogući. Ista milost koja ispunjava našu slomljenost i manjkavu ljudskost, ispunjava i njihovu slomljenost i manjkavu ljudskost.

Vidimo mnogo “Naomi” među Božjim velikanima vjere.

Kada oni koje je Bog postavio nad nama promaše živjeti prema našim očekivanjima ili promaše i ne budu bilijski primjer kakav bi možda trebali biti, ne smijemo im dozvoliti da nas u takvom stanju razočaraju. To nas treba podsjetiti da smo svi slomljeni i sa greškom i da svako od nas treba Božju milost.

I zato možemo ostati odani i služiti im.

Ostajemo vjerni njihovom autoritetu nad nama.

Čuvajmo otvoreno srce da primimo njihovo mentorstvo i poučavanje; dozvolimo im da govore u naš život mudrost koju im je Bog velikodušno i vjerno dao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.