Izaija

3 Stvari se dogode kada uživamo u Gospodinu

Prije nekoliko godina prijateljica me pozvala da je posjetim.

Upravo su se uselili u svoj novi dom i kupili novi namještaj. Sve je bilo tako novo, boje su se tako slagale: izgledalo je kao da je svaka soba došla sa stranica časopisa u njihov stan.

Nezadovoljstvo se počelo skupljati u kutovima mog srca.

Naš dom je još uvijek bio u obnovi. Naš namještaj je bio istrošen i izgledao dotrajalo; većina se toga nije slagala.

Kod nas je to više nalikovalo na polovni dućan nego na reklamu za časopis.

U tom trenutku Bog mi je progovorio i izazvao me: hoću li naučiti umjetnost života – biti zadovoljna s onim što imam tako da svoju energiju trošim učeći uživati u Njemu?

Vidiš, kada naučimo biti zadovoljne s onim što imamo tada, naše srce ne mora birati gdje će uživati.

Stvari kao što su kuće i namještaj, odjeća i mobiteli, stupnjevi obrazovanja i titule na poslu… sve te stvari su oruđe za naš svakodnevni život, ne izvor našeg identiteta i samopoštovanja.

Tada smo slobodne uživati u Onome koji je… ili bi trebao biti naš identitet i naše samopoštovanje.

Kada su naš identitet i naša vrijednost i važnost sigurne u Kristu,  jednostavno smo slobodne uživati u svemu na zemlji – bez obzira je li to što imamo novo ili je istrošeno, moderno ili staromodno.

Jer, mi ne uživamo u onome što je prolazno i lako se raspadne.

Naše uživanje je u Onome tko je vječan!

To bi trebao biti izazov za svakog kršćanina. Ako prihvaćamo Kristovo ime, trebale bi prihvatiti i Kristov izazov.

“O, svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; i koji novaca nemate, dođite, kupite i jedite. Dođite i kupite vina i mlijeka, bez novaca i bez naplate. Zašto trošite novac na ono što kruh nije, i trud svoj na ono što ne siti? Slušajte me pozorno, pa ćete jesti što je dobro i duša će se vaša naužiti pretiline.” Izaija 55,1-2

Bog zove sve one koji su još uvijek nezadovoljni, koje nešto iznutra pokreće da traže radost i sreću.

  • Osjećala bih se bolje da smršavim 5 kg
  • Život bi mi bio lakši kada bih imala auto
  • Bila bih suvremenija kada bih imala noviji iphone
  • Ljudima bih bila draža u novijoj odjeći

U ovome je stvar: napravit ćemo sve, pa i ući u veliki dug samo zbog svog zadovoljstva; da bi nahranili svoje samopoštovanje, da bi promijenili kako vidimo sami sebe.

Da bi pronašli sreću u nečem novom, modernom i lijepom.

Ali, to nikada ne traje.

Bog nam govori ovdje u Izaiji “Dođi, ispuni se, budi zadovoljna! Nađi sve što ti je potrebno i slobodu od te unutarnje čežnje. Besplatno je! Nema cijenu! Zašto se onda zadužuješ da bi udovoljila sebi i kupila si radost koja te ne može zadovoljiti ili donijeti radost koja traje? Poslušaj me. Uživaj u meni. Tada ćeš biti bogata, više nego šo možeš zamisliti u svojim najluđim snovima.”

Nema bogatije osobe na zemlji od one čiji identitet i samopoštovanje nisu rob stvarima.

“Tražite Gospoda dok se može naći, zazovite ga dok je blizu. Nek opaki put svoj ostavi, a čovjek bezakonik namisli svoje; i nek se vrati Gospodu, i on će mu se smilovati, i k Bogu našemu, jer on prašta mnogo. »Jer moje misli nisu vaše misli i vaši puti nisu moji puti«, riječ je Gospodnja. »Jer kao što su nebesa viša od zemlje, tako su moji puti viši od vaših putova i moje misli od vaših misli. Izaija 55,6-9

Velike korporacije, mediji i modna industrija smislili su manipupulativni plan da nas drže nesretnima, nezadovoljnima, dužnicima dok se vrtimo u krugovima, hvatajući iluziju slike koja se uvijek mijenja, a po kojoj bi trebali živjeti.

Slike koje stvaraju su prelijepe i primamljive… i potpuno nerealne.

To su fotošopirane i reklamne slike. Što je najgore, mi znamo da je to istina, a opet trošimo novac, vrijeme i snagu idući za odrazom koji obećava da će nas usrećiti i ispuniti.

Ne samo da se ovo obećanje neće nikada ispuniti, već ta slika ni ne postoji. Posegnemo za njom i zgrabimo je i sve što nam je u ruci je praznina. Prazni novčanik. Prazno srce.

Odgovor većine ljudi na ovo je predvidljiv. Ponovo pokušavaju zgrabiti holografsku sliku, nadajući se da će dobiti svoj identitet i samopoštovanje za kojim tako čeznu.

A Bog kaže: “Dođi k Meni. Pronađi svoju vrijednost i važnost u Meni. Ništa te ne košta i bit ćeš slobodna!”

 3 Stvari se dogode kada uživamo u Gospodinu

Da bi se ovo dogodilo, moramo shvatiti da uživanje u Gospodinu zahtijeva da napustimo sve što smo naučili o svojoj važnosti, vrijednosti i identitetu.

Prihvatiti Božji identitet znači odbaciti sve što smo odrastajući naučili vjerovati.

Bog kaže da su Njegove misli i puti potpuno suprotni onome što smo oduvijek znali. Tako da uživati u Njemu zahtijeva obnovu našeg uma, naših misli.

Trebamo potpuno uništiti korijen svake svjetovne filozofije kako su nas učili tako da možemo život gledati kroz naočale vječnosti

On nam kaže da trebamo učiniti ove dvije stvari:

  • Traži Gospodina dok ga možeš naći i Njega zovi dok je blizu. Ne odlaži, jer ako čuješ sada da vuče tvoje srce, On je ovdje i naći ćeš ga. Ako odlažeš, ako nisi zainteresirana za Njegov poziv, tvoje srce će otvrdnuti. To ne znači da će te Bog napustiti ili ti se skriti, već ti napuštaš Njega i ti se skrivaš Njemu.
  • Zaboravi zle pute i bezbožne misli. Ideja da naš identitet i samopoštovanje možeš naći u nečemu što je čovjek stvorio je zla i bezbožna! To je iskrivljavanje istine. Ne samo to, to do kraja potcjenjuje Kristovo djelo na križu. Isus je umro da bi mi mogli imati novi identitet u Njemu. On je umro da bi naša vrijednost i važnost bila umotana u Njemu. On je umro da bi mogli uživati u Njemu. Tražeći identitet, svoju vrijednost, važnost ili uživanje u nečemu što je čovjek stvorio vrijeđa Kristovo djelo na križu!

1. Više se nikada nećeš osjećati prazno

“Kliči, nerotkinjo, ti koja nisi rađala; podvikuj od radosti i vrisni, ti koja nemaš trudove! Jer više je djece u napuštene negoli djece u udane«, veli Gospod. »Proširi prostor svog šatora i neka razastru zavjese nastana tvojega; ne štedi, produži svoje uzice i klinove svoje učvrsti. Jer prodrijet ćeš nadesno i nalijevo; i tvoje potomstvo baštinit će narode i napučiti opustjele gradove.” Izaija 54,1-3

Kada odlučimo uživati u Gospodinu, ne samo da se nećemo osjećati praznima i nećemo biti nezadovoljni, već će nas Bog toliko ispuniti svojom radošću i zadovoljstvom i blagoslovom koje samo On daje da će to biti više nego što možemo podnijeti!

Morat ćemo proširiti i ojačati svoje “šatore” da mogu primiti svu količinu blagoslova koje On izlijeva u naše živote.

U stvari, toga će biti toliko da će se širiti na sve oko nas.

Draga sestro, kada kažem blagoslov mislim na vječni blagoslov. Ne mislim na prolazni blagoslov koji donosi bolji auto, ljepša kuća, povoljniji posao, veći bankovni račun… slava, sreća i zabava.

Kada Bog blagoslovi, On nas ne blagoslovi stvarima koje “moljci i ruzina mogu uništiti i lopov može upasti i ukrasti”. On nas blagoslovi blagoslovom koji nikada ne izlazi iz mode i koji niti jedna ekonomska kriza ne može izbrisati.

 2. Više nikad nećeš osjetiti sramotu

“Ne boj se, jer nećeš se postidjeti niti ćeš se smesti. Ta nećeš se posramiti nego ćeš zaboraviti sramotu svoje mladosti, i rugla svoga udovištva više se nećeš spominjati. Jer muž ti je tvorac tvoj, ime mu je Gospod Nad Vojskama; i tvoj je otkupitelj Svetac Izraelov, zove se Bog zemlje svekolike. Jer Gospod te pozvao kao ženu ostavljenu i ojađenu u duhu, i kao ženu mladosti što je bila odbačena«, veli Bog tvoj. »Za kratak tren ostavih tebe, al’ u velikom smilovanju ja ću te sabrati. U provali srdžbe sakrih načas od tebe lice svoje, al’ u milosrđu vječnom ja ću ti se smilovati«, veli Gospod, tvoj otkupitelj”. Izaija 54,4-8

Postoje razdoblja kada Bog dopusti da osjetimo bol i prazninu života bez Njega. U tim razdobljima On nas nije napustio. On se samo na trenutak povukao i mi možemo naučiti vrlo važnu lekciju.

Kršćanin koji je odlučio uživati u zemaljskim stvarima više nego uživati u Gospodinu, takav kršćanin je prazan.

To nije normalni kršćanski život.

To nije normalno. Kao kad otvoriš vrata izloga na dućanu i očekuješ se zabaviti, a otkriješ da su u njemu stvari u kojima nema ništa. Lijepo izgleda, ali je prazno.

Ono što Bog govori ovdje, u Izaiji je:

Ako naučiš uživati u meni, ,Ja ću ukloniti tvoju sramotu, prazninu, tvoje istrošene osjećaje, nemilost u koju si upala, tugu i slomljenost.

Više se nećeš morati boriti da izgledaš dobro onima oko sebe, da postigneš ono što ne osjećaš iznutra.

Više se nećeš morati mučiti i teško raditi da bi postigla životni standard koji si ne možeš priuštiti.

Umjesto toga, ispunit ću te dubokim zadovoljstvom i unutarnjom radošću koje će ti, napokon, omogućiti da se odmoriš i više nećeš imati potrebu tražiti ništa drugo osim Mene jer ćeš u Meni naći svoj identitet i svrhu.

3. Više se nikada nećeš osjećati ranjivo

“Na pravednosti ćeš biti zasnovana; bit ćeš daleko od nasilja, jer se nećeš bojati, i od užasa, jer ti se neće primaći. Gle, oni će se zacijelo pribirati, ali to neće potjecati od mene; tko se protiv tebe bude pribirao, zbog tebe će pasti. Gle, ja sam stvorio kovača koji raspaljuje ugljevlje u ognju i iznosi oruđe za svoj posao; ja sam stvorio i zatornika da uništava. Nikakvo oružje protiv tebe načinjeno neće uspjeti; i svaki jezik koji se na te digne na sudu, ti ćeš osuditi. To je baština slugu Gospodnjih, i od mene je pravednost njihova«, riječ je Gospodnja.” Izaija 54,14-17

Kada naučimo uživati samo u Bogu, tada smo Božji baštinici. On će nas osloboditi neprijatelja.

Više nas nikada neprijateljski napadi neće povrijediti.

Umjesto toga, imat ćemo nadnaravnu sigurnost da sve što nam na zemlji prijeti, prijeti samo onome što je privremeno i prolazno. Neće nas uzdrmati jer znamo da živimo ovdje samo kratko.

Tijelo i krv mogu nam uzeti kuće, egzistenciju, novac, sigurnost i sve što imamo i sve što smo ikada znale, ali ima jedno što nam nikako ne mogu uzeti.

Ne mogu nam oteti naš vječni dom.

Ne mogu nam oteti mir koji je Bog uspostavio u našim srcima dok smo uživali u Njemu više od svega što nam svijet može ponuditi.

To je ono što je Pavao mislio kada je pisao: “… ta ja sam naučio biti zadovoljan u kojem god stanju bio. Znam i živjeti skromno, znam i obilovati. U svemu sam se i na sve navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu.” Filipljanima 4,11-13

Drage moje, imam osjećaj da je društvo stiglo do točke nesigurnosti kada ne zna kako riješiti stvari. Postoji nemir u cijelom svijetu i sve što smo do sada znale više nije sigurno.

Ako gradimo svoje pouzdanje, povjerenje, vrijednost i važnost na onome što je čovjek stvorio sve će se srušiti.

Ali, ako odlučimo ponovno uspostaviti svoje povjerenje, pouzdanje, identitet, vrijednost i važnost samo u Kristu, samo u Njegovom djelu na križu i samo u onome što traje vječno… ostavljajući za sobom

  • savršenu sliku svog izgleda
  • dom iz snova
  • financijsku sigurnost

i sve ostalo što su  nam rekli da će nam dati mir uma i srca, tada ćemo naći pravi blagoslov, ispunjenje, radost i mir svoje duše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.