psalmi

4 načina kako održavati žar za Bogom

Koliko duboko čezneš za Bogom i Njegovom prisutnošću?

Možda se sjećaš davnih dana, kada si bila mladi kršćanin i kako si čeznula i redovno išla u crkvu i čitala svoju Bibliju.

Možda se želiš vratiti u one dane dok još nisi imala djecu, dok si mogla provoditi beskrajno mnogo sati proučavajući Bibliju, slušajući propovjedi i odlaziti na biblijska proučavanja.

Kako je tvoj žar nestao?

Osjećaš li se suhom i hladnom?

Što duže služimo Kristu, lakše je ući u našu “kršćansku kolotečinu”, ispunjenu kršćanskim aktivnostima u kršćanskim krugovima i živjeti kršćanski život na “automatskom pilotu”.

Naše kršćanske obaveze:

  • Čitamo svoju Bibliju nekoliko puta u tjednu
  • Pomolimo se prije jela i prije odlaska u krevet… možda i kada zijevamo i budimo se i čekamo da naša jutarnja kafa bude gotova
  • Nekoliko puta mjesečno odemo u crkvu
  • Podijelimo neku lijepu sliku sa stihom na Facebooku ili Instagramu

I gledamo nove kršćane koji su oduševljeni Isusom, kao klub navijača koji skače i pleše za vrijeme slavljenja, prepušteni svojim osjećajima u crkvi.

I tako postanemo sve ciničniji.

Gledamo ih “ispod oka”, dok u sebi mislimo: “počekaj samo, za nekoliko godina smirit ćeš se” i citiramo stihove kako nam dođu i van konteksta o “revnosti bez znanja”.

Je li ti se ikada dogodilo nešto tako?

Mislim da se svakoj od nas to ponekad dogodilo. Nije to zato jer smo htjele vrijeđati nove kršćane i svu njihovu gorljivost, već zato jer smo potajno zavidne na žaru u njima.

Jer se sjećamo uzbuđenja i radosti koje smo imali u Božjoj prisutnosti i čeznemo da se i same vratimo u tu fazu.

Duboko u svom srcu vapimo i čeznemo i molimo zajedno s Davidom “obnovi u meni radost svog spasenja”… a borimo se da vidimo jasnu stazu kada smo i same bile u toj neobuzdanoj Božjoj prisutnosti.

Dogodilo mi se to… nekoliko puta.

4 načina kako održavati žar za Bogom

Nakon skoro 40 godina hoda s Isusom, naučila sam da je kršćanski život ispunjen vrhuncima i dolinama.

U svakom periodu života riskiramo da glumimo da živimo vrhunac dok se nalazimo u dolini ili prihvatimo svoje doline kao svoj dom i način života dok postajemo sve ciničniji oko vrhunaca koje drugi žive.

Ipak, Bog nas želi naučiti da dozvolimo svojim vrhuncima da nas ispune takvim žarom da, dok se spuštamo u dolinu, imamo takve zalihe gorljivosti koje će nam dati snagu dok se penjemo na novu planinu.

Idemo iz snage u snagu.

“Dok prolaze Dolinom plača, u izvor je promeću.. Hode od snage do snage…” Psalam 84,6-7

Dvije su vrste strasti koje kršćani imaju u svom hodu s Bogom.

Novi kršćanin će doživjeti strast novog života. Njihovi su grijesi oprošteni i sloboda koju donosi to oslobođenje od težine grijeha donosi uzbuđenje i radost.

Sada imaju novu obitelj, novi način života, Sve im je novo i uzbudljivo.

Sa svakom novom avanturom u životu (duhovnom ili nekom drugom) dolazi period “medenog mjeseca”. Ali, za njim dolazi izazov:

  • Njegovanje životnog stila radosti i žara
  • Ući u rutinu, religioznog života
  • Napustiti kršćanstvo zbog razočarenja jer je period medenog mjeseca završio

Iskusan kršćanin treba njegovati žar za Bogom. Mora odbaciti kušnju da postavi svoj kršćanski život da ga vodi “automatski pilot” jer svakodnevno bira da traži Božje lice i srce koje žarko čezne za Njim.

Moramo odbaciti i kušnju da intelektualiziramo spasenje, tražeći svakodnevno iskustvo s Isusom Kristom koje ispunja našu dušu: naš um, volju i emocije.

“Kako su mili nastani tvoji, Gospode Nad Vojskama! Duša mi čezne, pa i gine, za dvorima Gospodnjim, srce moje i tijelo moje kliču Bogu živomu.” Psalam 84,1-2

Biblija je ispunjena primjerima ljudi, muškaraca i žena, koji su njegovali život usijanom strašću za Bogom:

Mojsije, Izaija, Jeremija i ostali proroci, David, Daniel, Petar, Pavao i drugi apostoli… da ih nabrojim samo nekoliko.

Dakle, kako njegujemo žar za Bogom?

1. Odredi da ćeš svaki dan provesti vrijeme s Bogom

Žar za Bogom počinje tako da odlučimo provesti dio svog dana da upoznamo Boga bolje.

Za mamu s malom djecom to će izgledati drugačije nego za one koje imaju stariju djecu ili nemaju djecu. Mame male djece moraju biti kreativne s obzirom na svoje vrijeme s Bogom.

Ali, bez sumnje, svakodnevno biti s Božjom Rječju i u molitvi – osnovno je oruđe u održavanju žara za Bogom.

Moli se svakog dana da te Duh Sveti ispunja svojom vatrom.

Ako možeš, odaberi jedan dan kada možeš biti duže u molitvi, tražeći Božje lice sve dok žar za Bogom ne počne rasti u tvom srcu.

2. Pokaj se za svaki grijeh koji gajiš u svom životu

Tvoj žar za Bogom je u direktnoj proporciji količini grijeha koju gajiš u svom životu.

Ako svjesno griješiš, nećeš i ne možeš imati iskreni žar za Isusom Kristom jer je taj grijeh tamno područje koje blokira Kristovo svjetlo u tebi.

Mnogo puta, naši tajni grijesi ogorčit će iskusnog kršćanina koji održava svoj žar za Bogom svakodnevno, i učinit će ga legalistom.

Srce koje gori za Bogom je srce koje je otvoreno Duhu Svetom i Njegovom vodstvu u pokajanje, jer samo čisto srce može njegovati iskreni žar za Bogom.

3. Pjevaj i slavi Boga – neka to bude svakodnevni dio tvog života

Kako dolazimo do kraja našeg ljetnog proučavanja u Dobro Jutro Djevojke kroz Psalme, od 51. do 100. u ovim završnim poglavljima nailazimo na zapovijed da pjevamo Bogu.

Iako obožavanje nije ograničeno na pjevanje, veliki dio štovanja je pjevanje; i mislim da nije slučajno da glazba ima veliku ulogu kroz cijelu Bibliju.

Bog je stvorio glazbu kao sredstvo koje lako prolazi kroz prepreku između našeg uma i osjećaja, hraneći naš um riječima koje jačaju principe i zapovjedi koje nam daje Pismo, dok istovremeno oslobađa naše emocije, dozvoljavajući nam da na stvaran način doživimo Boga.

Odvojiti vrijeme svakoga dana da pjevamo Bogu iz dubine svog srca važan je ključ u održavanju žara za Bogom.

4. Okruži se ljudima koji čeznu strastveno za Bogom

Ponekad razlika života u suhom, mrtvom duhovnom mjestu i života vatrenog žara svodi se na ljude kojima smo se okružili.

Ako si okružena ljudima koji sve vide negativno, koji su pesimisti, koji kao da isišu žar iz tebe, koji te ostave s osjećajem poraženosti i dotučenosti, tada će ti biti teško njegovati žar za Bogom u srcu.

Ljudi koji gore za Bogom potiču ljude oko sebe da njeguju žar u svom životu jer je gorljivost zarazna!

Možeš sebe okružiti ljudima koji su žarki na dva načina:

  • Budi sigurna da si se okružila prijateljicama u svom životu koje su gorljive. Provedi vrijeme družeći se s njima: otiđite na kafu, pričaj s njima nakon crkve, pozovi ih na večeru. Njeguj prijateljstvo s njima i dozvoli im da govore u tvoj život.
  • Nađi knjige, propovijedi, YouTube kanale i druge izvore onih koji imaju žar za Bogom koji će ti pomoći da hraniš žar koji raste u tvom srcu. Ova sredstva će ti pomoći da se svakodnevno ohrabriš i tražš Boga dublje u svom životu i bit će “izvori u dolini suza” koji će hraniti tvoj žar dok se penješ na iduću planinu.

Što je ono što poduzimaš da bi održavala žar s Bogom u svom životu?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: