Kreativno proučavanje Biblije

Čudesni šareni svijet washi trakica

Dobro jutro djevojke,djevojčice,žene,majke i sestre …

Evo nas i u četvrtoj kreativnoj radionici . Danas ćemo se baviti čudesnim šarenim svijetom washi trakica i njihovim mogućnostima.

Hajdemo se prvo upoznati sa pojmom.

WASHI TAPE ( washi /vaši trakica) japanski je izum koji je u zadnjih nekoliko godina osvojio svijet kreativaca.  To je ljepljiva trakica naizgled slična selotejpu ali sa nekoliko bitnih razlika. Na dodir nije glatka i plastična poput selotejpa ,već papirnata. To je stoga što se washi trakice rade od rižina papira. Ljepljive su poput selotejpa ali za razliku od selotejpa koji se može zalijepiti samo jednom a odlijepiti bez kidanja niti jednom , washi trakicu možete sa svih površina,uključujući stranice vaše Biblije više puta zalijepiti i odlijepiti bez strana od oštećenja stranice.

Ne pitajte me kako ova magija funkcionira, pitajte Japance J

Ono što je definitivno posebno ,osim njihove višestruke ljepljivosti ,jeste da dolaze u bezbroj boja ,uzoraka i motiva. Washi trakice su šarene, lijepe i oh tako zabavne!

Naravno proizvođači selotejpa nisu htjeli zaostajati za trendom Washi trakica , pa su se tako na tržištu pojavili i ukrasni selotejpi . Nikada nisu dostigli popularnost washi trakica baš stoga jer se ne mogu više puta odlijepiti pa ponovno koristiti. Zamislite samo koju slobodu vam daje washi trakica. Nema straha da će te nešto pogrešno zalijepiti ili da će te se možda naknadno predomisliti i htjeti odstraniti traku. Sa Washi trakicom nema problema…

 

 

Prije nego vidimo nekoliko primjera kako se možemo koristiti Washi trakicama ,recimo i da ih kod nas još uvijek nema obilato u ponudi kao sto je to slučaj u nekim drugim zemljama. Međutim mogu se naći u knjižarama ,papirnicama, trgovinama art materijala i sl. Lijepu ponudu uvijek imaju u lancu  trgovina  TEDI odnedavno prisutnoj u Hrvatskoj, ako imate tu trgovinu u svome gradu. Povremeno ih ima i LIDL u svojoj ponudi školskog pribora.

Svima je zajedničko to da su Washi trakice kod nas još uvijek poprilično skupe ,dok su šareni selotejpi ponešto jeftiniji. Tako se primjerice cijena jedne  rolice  trakice  (koje mogu biti različitih širina kako je vidljivo na gornjoj slici) kod nas kreće od 10 do 25 kuna.  Moj savjet ,ukoliko želite nabaviti trakice,kupujte na Ebay-u . Izbor je beskrajan , a cijene su od 3 do 15 kuna.

No ukoliko ste kreativni a niste skloni kupovini on-line zamjenu za washi možete napraviti i sami. Potrebna vam je obostrano ljepljiva traka ( izgleda poput širokog selotejpa i lako ju je nabaviti u svakoj trgovini tipa Pevec i sl.) i ostatci šarenih ukrasnih  papira od poklona.

Postupak: Odaberite ukrasni papir po želji . Okrenite ga licem prema dolje na čvrstoj podlozi . Odrežite komad trake iste dužine kao što je širina vašeg papira . Obostrano ljepljiva traka ima zaštitni sloj s gornje  strane .  Nemojte ga skidati ! Zalijepite traku na naličje papira prateći rub papira . Škarama odrežite višak papira . .. Voila, vaša domaća washi trakica je gotova ! . Kada je želite upotrijebiti samo odstranite zaštitni sloj s trakice i zalijepite je gdje želite po želji.

Opisani postupak možete vidjeti i na doljnjim slikama ,kao i gotovu trakicu upotrebljenu u Bibliji za ukrašavanje stranice.  Ovaj postupak daje vam otvorenu mogućnost da se igrate uzorcima i bojama po želji.

Upozorenje- domaća washi trakica zapravo je puno sličnija šarenom selotejpu. Ne zaboravite da kad je jednom zalijepite na papir nema popravljanja i odljepljivanja !!

 

Na gornjoj slici poslužila sam se veoma širokom domaćom washi trakom kako bi ukrasila stihove 16. Psalma …Ostatak je obična drvena bojica kao u našoj prvoj  radionici. Prednost domaće trakice je i to što je možete raditi u kojoj god širini trebate.  Za ovo nije potrebno impregnirati stranicu gessom.

 

Washi trakicu možete upotrijebiti i za dodavanje tzv. TIP-ina ( dodatak stranici u vidu papirića,nekakvog kartončića sa stihom ili molitvom kao na gornjoj i doljnjoj slici ) ; zatim možete naglasiti pojedini redak u Bibliji ili ukrasiti margine  …

Još jedna zgodna namjena washi trakica je za obilježavanje pojedinih knjiga u Bibliji ukoliko vaša Biblija nema indeks stranica . Da bi obilježili početak pojedine knjige u Bibliji , washi trakicu zalijepite uzdužno duž stranice ,koristeći se samo polovinom trakice. Drugu polovicu podvrnite i zalijepite za drugu stranu papira/stranice. Možda objašnjenje ne zvuči najjasnije ali nadam se da donja slika objašnjava postupak. Za svaku knjigu u Bibliji koristite se drugom bojom trakice. Na taj način ,čak i kada je Biblija zatvorena ,lakše će te pronaći gdje počinju pojedine knjige u Bibliji .

Drugi način je da  uz pomoć washi trakice napravite male označivače /indexe stranica kao na slici dolje. To može biti da bi obilježili početke pojedinih knjiga u Bibliji ali možete takvim označivačima označiti i stranice sa omiljenim stihovima i sl.

U konačnici za upotrebu washi trakica u vašim Biblijama, dnevnicima čitanja ,dnevnicima molitve i slično samo je vaša mašta granica.

Danas vam ostavljam slobodan izbor stiha na kojem će te se okušati s ovom novom tehnikom.  Pozdravljam vas sa stihom 16.Psalma :

Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim, sebi zdesna blaženstvo vječno!

U očekivanju vječne radosti , ljubite Riječ Božju i radujte se u Njoj  !

Vaša Maja

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.