Kreativno proučavanje Biblije

KREATIVNO PROUČAVANJE BIBLIJE -što jeste i što nije… ?

Drage sestre, kreativne i one malo manje kreativne ali sa željom u srcu da iskoristite svaki dostupni način da uronite što više u Riječ Božju, želim vam ukratko objasniti o čemu je riječ kada govorimo o kreativnom načinu proučavanja Biblije ( eng. naziv jest Bible Art Journaling – BAJ).

Vjerujem da mnoge od vas kao i ja provodite vrijeme s Bogom proučavajući njegovu Riječ. I pri tome se služim različitim alatima.

Mnogi od nas podcrtavaju stihove, zapisuju bilješke i vode neki oblik dnevnika čitanja. Ili  možda kroz specifična proučavanja određene Biblijske teme zapisuju svoje dojmove, spoznaje i molitve, kao što činimo i kroz Dobro jutro djevojke.

Različitih smo karaktera i pristupa. Netko ima uredno vođene zapise u bilježnici, rokovniku ili sl. Netko ima gusto ispisane margine Biblije. Netko često ima “salatu“od papirića sa bilješkama svuda uokolo… Sebe ubrajam u potonju grupu, no volim jednu izreku koja kaže—Ti možda vidiš razasuti nered oko mene, ja vidim samo  ideje kako leže uokolo… Kada govorimo o procesu učenja i pamćenja ima nas mnogo koji smo vizualni tipovi. Zapravo znanost kaže da je vizualno predočavanje najlakši način učenja za većinu ljudi. Ako je ta vizualizacija uz to kreativna , lijepa, šarena.. njezin utjecaj je još veći.

Već pojavom prvih bibliografa ranog srednjeg vijeka (pisara/prepisivača biblijskih rukopisa) pojavljuju se i iluminatori. Iluminatori su nadopunjavali početak i kraj teksta ilustracijama koje su još nazivane i iluminacija. Bile su to minijaturne sličice prikaza Biblijskoj teksta i /ili kičeno ukrašena početna slova poglavlja.

Mnogi prekrasni primjerci srednjovjekovnih ilustracija sačuvani su i danas u muzejima diljem svijeta. Jedna od najpoznatijih je tzv. Biblija Borso d’Este kojuje ilustrirao iluminator Tadeo Criveli u 15.tom stoljeću

Zašto vam govorim o ovome? Nažalost tokom stoljeća, ulaskom u novije doba,pronalaskom tiskarskog stroja i umnožavanjem Biblije  taj običaj se gubi i mi imamo Bibliju na kakvu je većina nas navikla danas. Ukoričen tekst bez ilustracija. Štoviše uvriježilo se mišljenje da Biblija, budući je sveta knjiga, nije prigodna za ilustracije i slično. U posljednjim stoljećima smo blagoslovljen mogučnošću da Riječ Božju svaki pojedinac ima dostupnu u vlastitim rukama. Ali isto tako još i danas se mnogi vjernici skanjuju podcrtati nešto u Bibliji ili napisati komentar na margini da ne bi “oskrvnuli” knjigu. Kod nekih to ide toliko daleko da se knjiga uopće ne otvara nego drži u vitrini „pod staklenim zvonom“. Molim vas nemojte me shvaćati predoslovno, no mislim da znate o čemu govorim.

Moje osobno uvjerenje naprotiv (i nadam se da ćete se složiti sa mnom) jest  da je pohabana istrošena Biblija prepuna bilježaka najljepša i najposvećenija Biblija. Jer takva Biblija svojim izgledom svjedoči o posvećenosti njezinog vlasnika Božjoj riječi.

Također vjerujem da je kreativnost i imaginacija jedan od najvrednijih Božji darova ljudima jer budući smo stvoreni na sliku Božju, naša kreativnost jeste refleksija njegove.

Vjerujem I da je Biblija sveta knjiga, predivna riječ Božja -sveta u svom sadržaju. No ako govorimo o Bibliji u fizičkom smislu i lišimo je svetosti njezinog sadržaja to je tek papir uvezan u korice. Biblija kao knjiga nije sveta, njen sadržaj, Riječ Božja, jest. Gubitkom biblijskih ilustracija Biblija je lišena djela ljepote i kreativnosti koja nam je dana Božjom milošću. No srednjevjekovna Biblija sa svojim prekrasnim iluminacijama bila je dostupna tek nekolicini.

Danas nam je Biblija dostupna svima i iako mi se ponekad čini kako su današnje Biblije lišene tog dijela umjetničke ljepote postale vizualno monotone i uniformirane, upravo u tome vidim mogućnost. Mogućnost koju nam Bog daje da svoje Biblije vizualno oblikujemo vlastitom kreativnošću te im tako damo pečat vlastite osobnosti kao izraz intimnosti s Bogom i ljubavi prema Božjoj Riječi.

KREATIVNO PROUČAVANJE BIBLIJE ( BAJ) zapravo znači ilustrirati vlastitu Bibliju, ukrasiti njezine stranice u skladu sa tekstom koji čitamo. Učiti i uranjati u Riječ Božju ilustrirajući stihove. Promišljati o određenom stihu dok ga pokušavamo uobličiti različitim kreativnim tehnikama.

Možda vam ovo zvuči jako komplicirano, no vjerujte nije. Djeca u nedjeljnoj školi ilustriraju stihove na svoj način. Zašto kreativnost ograničiti samo na djecu? Ako ste kreativni, ako volite ilustracije, uživate u bojama, raduje vas šarenilo, imate kreativca u sebi i želite ga upotrijebiti u svom hodu s Bogom ili jednostavno volite lijepo, pridružite mi se u našim malim radionicama koje slijede.

I nemojte se bojati, ne trebate biti umjetnik da bi svladali određenu tehniku (većina ih je vrlo jednostavna) niti vaša djela moraju biti umjetnička. Važno je da nalazite radost u Riječi Božjoj dok to radite. A Otac vaš koji je na nebu radovat će se vašim djelima baš kao što se i mi radujemo nemuštim prvim crtežima svoje djece uzvikujući _Divno! BRAVO! Pa ti si umjetnik… jer ih promatramo očima ljubavi. Tako će i našem ocu i naš najjednostavniji crtež biti divna djela jer nas promatra očima očinske ljubavi.

Jedna od sestara koja me je uvela u svijet kreativnog proučavanja Biblije rekla je to ovako.
It is not about art, it is about HEart ….

Ova igra riječima u prijevodu bi glasila : nije stvar u umjetnosti već u srcu!!!

Da odgovorimo na pitanje u naslovu teksta ..Kreativno proučavanje Biblije nije oskrvnuće njezinih stranica . Svaki rezultat našeg nastojanja da prebivamo s Njim u njegovoj Riječi i iskazujemo mu ljubav i poštovanje,pa i putem kreativnog izražavanja jeste radost Gospodinu.

– Maja

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jordan Hicks Womens Jersey