Kreativno proučavanje Biblije

Tehnika žigova ,pečata ili štambilja u kreativnom proučavanju Biblije

Mnoštvo naroda, što je išlo pred njim i za njim, vikalo je iza glasa: “Hosana sinu Davidovu! Blagoslovljen je koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana na visini!”…

Matej 21: 9

A kad se već bio približio obronku Maslinske gore, sve ono mnoštvo učenika, puno radosti, poče iza glasa hvaliti Boga za sva silna djela što ih vidješe: “Blagoslovljen Kralj, Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Na nebu mir! Slava na visinama!  Luka 19:37-38

U pripovijesti o Isusovom ulasku u Jeruzalem na Cvjetnu nedjelju čitamo da ga je mnoštvo dočekalo sa hvalama…

Možda mislite kako ovaj stih ne pripada u ovo doba godine da o njemu razmišljamo… navikli smo o njemu govoriti i razmišljati u pred uskrsno vrijeme  a ne u vrijeme došašća..

No istina je da je svako vrijeme i sezona dobro da u njemu razmišljamo o tome kako mi dočekujemo Isusa u svom životu ?

Pozdravljamo li ga klicanjem ? Dočekujemo s hvalama ? Slavimo li ga svakim novim jutrom ? Imamo li postojano pred očima i u srcu sva dobra koja nam učini Gospod ? Zahvaljujemo li dovoljno za Isusovu žrtvu ?

Koliko i kako smo zahvalni? Da li naš život odražava tu zahvalnost ? Sve onošto govorimo ,činimo ,mislimo i jesmo ?

Da li je naš život jedan veliki hvalospjev Isusu ?! ?!

Dok razmišljamo o odabranom tekstu hajdemo objasniti još jednu tehniku

Danas ćemo  se baviti tehnikom žigova ,pečata ili štambilja. Pečati su u odnosu na naše djetinjstvo dogurali daleko. Nekad su se koristili isključivo u poslovne potrebe a najbliže kreativnoj upotrebi do koje smo došli bilo je rezuckanje pečata iz polovice prijesnog krumpira  i ostavljanje otisaka na papiru uz pomoć tempere.  Sjećate se toga sa sata likovnog? Nije da se i danas ne možemo poslužiti krumpirom  ali danas nam je dostupna puno sofisticiranija tehnika.

Pečati za kreativnu upotrebu danas se dijele u dvije grupe.

1. Klasične pečate od gume koji su uglavnom pričvršćeni na drvenu podlogu

2. Silikonske pečate koji nisu pričvršćeni na podlogu

UZ silikonske pečate potrebna nam je i pločica (komad običnog pleksiglasa) koja služi kao držač silikonskih pečata. Silikon je da tako kažemo „ljepljiv „ i prijanja za podlogu pleksiglasa. Tako da kad na svoju pleksiglas pločicu stavite silikonski pečat ,on će sam prionuti za pločicu  i tada se lako koristi. Po potrebi se lako skida i ponovno stavlja na pločicu.

Ukoliko koristite nekoliko silikonskih pečata istovremeno, možete ih aranžirati na vašoj pločici po želji da stvorite određenu sliku /efekt  odnosno natpis ako se radi o silikonskim slovima  koja možete vidjeti gore na slici.  Za potrebe aranžiranja dobro je na vašu pločicu trajnim markerom nacrtati mrežu (raster) kako bi mogli pravilnije složiti vaše silikonske pečate. To je posebno praktično kad slažete riječi /natpise

Bit će vam naravno potrebni i tzv. jastučići sa tintom za žigove. Nekada se koristila isključivo crna,plava i crvena . Danas su dostupne različite boje tinte u malenim bočicama i nisu skupe.

Tako sam ja za svoj današnji rad koristila zelenu tintu  i silikonske žigove u obliku palminih grančica za ilustraciju današnjeg stiha.

Naravno za ovu tehniku je kao iza večinu ostalih prvo potrebno pripremiti stranicu upotrebom Gessa što smo opisali u prvoj radionici.

Na pripremljenoj stranici možete bez straha od probijanja boje  korisiti žigove sa tintom.

Osim žigova za ilustraciju ove stranice koristila sam se i prethodno objašnjenim tehnikama : drvenim bojicama, crnim flomasterom, washi  trakicama ( na desnoj stranici bBiblije upotrebljene su tri vrste trakica ) te dekupaž tehnikom koristeći salvete sa uzorkom maslinovih grančica i palminog lišća.

Kada ovako kombiniramo različite tehnike  to se naziva Mix media tehnika.

U radu sa žigovima možete se koristiti isključivo žigovima za početak ,kombinacije tehnika će već doći kasnije kad malo steknete sigurnost u svoje vještine. Možete se koristit za početak isljučivo crnom tintom pa naknadno obojati dobivene otiske ili se možete služiti tintama u boji.

Pečati su dostupni i kod nas po svim malo bolje opremljenim trgovinama art& hobby materijalom , no opet ću preporučiti Ebay kao izvor puno jeftinijeg materijala .

Ukoliko ste zaista kreativni i spretni možete i sami izrađivati svoje pečate koristeći se tehnikom linoreza  ( sječate se komada linoleuma i nožića kojima smo dubili površinu linoleuma ?)   Izrezbareni uzorak zalijepite na komad drveta i imate svoj prvi domaći pečat.

Pečate možete i jednostavno praviti od komada čvrste spužvice ( ja koristim one najjeftinije spužvaste ležaljke za plažu..kad odsluže svoje na plaži ,dobro ih je ovako reciklirati ) . Možete i kupiti pjenaste /spužvaste PVC pločice u trgovinama hobi materijala.

Jačim pritiskom kemijskom nacrtajte željeni uzorak tako da ostanu udubine  . Izrežite crtež i vaš pečat je gotov . Takav pečat daje puni otisak kao na slici dolje.

 

A u krajnjem slučaju uvijek se možete vratiti u djetinjstvo i raditi pečate od krumpira J

Želim vam zabavno i blagoslovljeno vrijeme dok se okušavate u ovoj novoj tehnici i razmišljate o pitanjima sa početka teksta.

Vaša Maja

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.