14 dana Agape ljubavi

Gorljiva sveta revnost

„Anđelu efežanske crkve napiši: ‘Ovo govori Onaj koji drži sedam zvijezda u desnici svojoj, Onaj koji hodi posred sedam zlatnih svijećnjaka: Znam djela tvoja, i trud tvoj, i postojanost tvoju, i da ne možeš podnijeti opakih; i iskušao si one koji tvrde da su apostoli, a nisu, i našao ih lašcima; i podnio si nevolje, i postojanosti imaš, i za ime si se moje trudio i nisi klonuo. Ali imam protiv tebe što si svoju prvu ljubav ostavio. Spomeni se dakle odakle si pao, i pokaj se i čini prva djela. Inače dolazim k tebi ubrzo; i maknut ću tvoj svijećnjak s mjesta njegova ako se ne pokaješ.“ Otkrivenje 2,1-5

Bila je to čvrsta crkva. Članovi su bili vjerni, strpljivi, uviđavni i veoma oprezni u istraživanju Pisma. Ustrajali su suočeni sa zlom i progonom. Bili su vrijedni radnici za Božje kraljevstvo i nije im dodijalo činiti dobro. Bili su aktivni. Ustvari, čak su i prikazivali pravedni i sveti gnjev prema skupini takozvanih vjernika koji su vjerovali da imaju posebnu slobodu biti uključeni u nemoralnost i idolopoklonstvo. Drugim riječima, bili su posvećeni biblijskim načelima i držali pravednost, svetost i čistoću. Međutim, u cijeloj svojoj predanosti kraljevstvu; svetosti, pravednosti i načelima Božje Riječi, izostavili su jednu stvar:

Ljubav.

Bog se tako snažno u vezi ovoga osjeća da čak crkvi u Efezu govori da ukoliko podbace u ova sljedeća tri područja, doslovno će ukloniti njihov svijećnjak.

Tri stvari koje im je zapovjedio su sljedeće:

Priznajte da ste crkva koja je pala.

Pokajte se zbog nedostatka ljubavi.

Povratite se i ponovite svoja prva djela (pokažite revnost koju ste nekada imali, ali izgubili kada ste postali religiozni u svojim dužnostima).

Što je predstavljao svijećnjak?

Njihovo svjetlo u mračnom svijetu. Božju prisutnost i pomazanje; bez koje bi skroz prestali biti učinkoviti ili važni ljudima kojima su služili.

To je velika opasnost za svaku crkvu. Pogotovo za crkve koje su izuzetno posvećene evangelizaciji i učeništvu. Imaju veliku viziju, snažnu predanost, strast da dosegnu izgubljene i goruću želju da pronose Evanđelje svijetu. Međutim, u svim svojim zalaganjima i marljivom radu podbacili su održavati vatru u svojim vlastitim srcima. Nakon nekog su vremena izgorjeli, ali ih njihova predanost služenju sprječava od odustajanja, stoga i dalje rade iz vjerske dužnosti, a ne iz ljubavi i revnosti prema Gospodinu.

A to je upravo mjesto gdje neprijatelj želi da Božja Crkva bude, i to iz 3 razloga.

  1. Vjerska dužnost ne vrijedi bez snage Božje.

Ako doista želimo biti učinkoviti službenici, moramo dozvoliti da nas Božja sila pokreće u našim srcima. Ako Božja sila ne održava vatru za našu službu, onda upravo možemo reći da služimo u našoj vlastitoj snazi.

Ne možemo služiti u moći ili sili, osim po Duhu! Nadalje, ako Gospodin ne gradi kuću (pomazuje našu službu), onda se uzalud trudimo.

  1. Služba bez ljubavi je beskorisna.

Cjelokupno smo sagledali činjenicu da sve što činimo za Gospodina i naš odnos s Tijelom mora pritjecati iz izvora ljubavi. Ako nije tako, sve što činimo za Gospodina je beskorisno, iritantno i ne pridonosi ničemu.

Bog je ljubav, stoga ako ne djelujemo i služimo u ljubavi, i ako je naša služba motivirana bilo čim drugim osim ljubavlju, onda služimo iz beskorisne religioznosti.

  1. Vjerska služba bez Božje ljubavi neće biti blagoslovljena.

Božja poruka crkvi u Efezu bila je jasna: priznaj svoje palo stanje, pokaj se i vrati svojoj prvoj revnosti – vrati se svojoj prvoj ljubavi – ili će se tvoje svjetlo ugasiti i tvoja će služba postati neučinkovita.

Ako želimo biti blagoslovljena i učinkovita crkva, Božju ljubav moramo imati u centru svega što radimo. Ako nas ne motivira ljubav, možemo nastaviti služiti, ali On to neće blagosloviti, neće biti učinkovito za Njegovo kraljevstvo i nećemo uspjeti u prenošenju Njegovog svjetla ovom mračnom svijetu.

Jeste li napustili svoju prvu ljubav? Je li vaš trud za Njega postao vjerska dužnost? Jeste li izgubili svoju revnost za Gospodina?

Ohrabrite se! Postoji način da se vratite svojoj prvoj ljubavi.

Uzmite malo vremena tijekom sljedećeg mjeseca za post i molitvu. Odvojite neko vrijeme i ustanite ranije ili ostanite dulje budni kako biste proveli vrijeme u nazočnosti Jahve, dopuštajući mu da rasplamsa vatru u vašem srcu!

Čitajte Bibliju za sebe – ne za službu. Neka Gospodin također govori vama, a ne samo kroz vas. I tražite Duha Svetoga da vas iznova osvježi i ispuni.

Zatim i dalje imajte na umu to činiti svakodnevno.

Kako bismo služili, prvo moramo biti služeni. Moramo dozvoliti Duhu Svetome da redovito održava vatru svojom ljubavlju, što se događa samo u Njegovoj prisutnosti; u Svetištu gdje prebiva i gdje želi da i mi prebivamo s Njim.

Kada stalno prebivamo na tom tajnom mjestu – tom svetom mjestu – možemo biti sigurni da je sve što činimo i kažemo prožeto Njegovom ljubavlju i naša služba za Njega bit će zapaljena žarkom svetom revnošću za Njegovo kraljevstvo!

A naša služba će teći iz izvora prve ljubavi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.