Matej Uncategorized

Kada osuđujemo

 

Kada osuđujemo

“Ne sudite da ne budete suđeni” – jedan od najčešće citiranih stihova iz Biblije… i često izvan konteksta. Ono što mnogi misle da je “osuda” zapravo je prosuđivanje da njihovo ponašanje nije u skladu s biblijskim principima.

Moramo govoriti istinu!

Kada Isus kaže: “Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.”, možemo slobodno reći da je preljub grijeh. Tim riječima nismo nikoga osudili nego je Božja Riječ davno prije presudila!

Međutim!

Prije nego što svi idemo van govoriti ljudima: “Vi ste grešnici!! Pokajte se!!!”, moramo čitati dalje.

Ponovo želim reći…

moramo čitati dalje!!

Ima izraz na sudu: “čiste ruke”.

Znate li što to znači?

Znači da ako želiš nekoga optužiti, moraš biti nevin… moraš imati “čiste ruke” jer ako te netko može optužiti za nešto, nemaš pravo tužiti druge.

Nakon što je Isus rekao da ako sudimo nekoga, istom mjerom ćemo biti suđeni, rekao je da ako suočimo brata s grijehom, moramo mi imati “čiste ruke”.

Nije Isus rekao da ne smijemo suočiti brata. Na drugim mjestima u Riječi vidimo da pravo suočavanje može spasiti brata od pakla. No, ako součimo brata, a nismo čisti, taj je čin veći grijeh od bratovog!

Zašto?

Zato što je osuda u našem srcu utemeljena na ponosu. Vidimo njegov grijeh, a pretpostavljamo da naš grijeh nije problem. Želimo iskopati njegov grijeh, ali isto tako želimo da nas svi puste i ništa nam ne govore u vezi našeg grijeha.

(Uuuu….oprosti, je li to malo teško čitati? Mogu to reći jer sam i ja bila u takvom stanju!)

Zato uvijek kažem kada kršćani govore da imaju pravo suočiti druge teškim riječima: “Gledajte što je Isus rekao farizejima…”.

Moramo se pitati:

  1. Je li moje srce toliko čisto kao Isusovo srce da mogu – bez grijeha – reći ono što želim reći? Rekla bih da 99.9% puta nije.
  2. Ljubim li tu osobu iz dubine srca? Jer ako ne, ako samo toleriram tu osobu, nije moguće da govorim istinu u ljubavi – a nedostatak ljubavi je već grijeh.
  3. Ako riječ kaže: “Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?”, onda moramo stvarno biti 100% sigurni da Bog govori kroz nas, da smo zaista čisti pred Njim i da ni u jednom području – iz ponosa – nismo ništa skrivali od Njega!

Jer ako nemamo čiste ruke, onda sudimo, a Isus je rekao: “I mjerom kojom mjerite, mjerit će vam se.”

Mogu vam reći da sam bila tako suđena. U slobodi sam sudila druge… i jednog dana, istom sam mjerom bila suđena. Znala sam što mi se događa i zašto.

Pokajala sam se i nadam se da sam dobro naučila Isusovu pouku iz Mateja 7 – čiste ruke!

 

 

 

Rosilind

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: