Izaija

Kako se pripremaš za posljednja vremena?

Neki od vas se sjećaju kako se prije 22 godine svijet pripremao za, potencijalni kataklizmički događaj, poznat kao Y2K.

Godina 2000.

U to vrijeme sam radila u banci na šalteru i nismo bili sigurni što će se dogoditi tog sudbonosnog 1.1.2000. točno u ponoć.

Hoće li se računala prebaciti u novi milenij ili će svi podaci u računalima biti izgubljeni?

Nitko nije znao.

Ljudi su skupljali hranu i vodu jer nisu znali što će se dogoditi sa zalihama vode i hrane.

Pripremali smo se za moguću katastrofu.

Taj 1.1.2000. je došao kao i 2.1.2000. i ništa se nije dogodilo. 1.1.2000. bio je kao i svaki drugi dan i sada 21 godinu kasnije, ništa se kataklizmičko nije još dogodilo.

Ali, kada čitamo svoje Biblije i usporedimo događaje koji su prorokovani s onim što se upravo događa u svijetu, možemo vidjeti da ono što se opisuju kao posljednja vremena – upravo je tu, iza ugla.

Pitanje je: kako se pripremaš?

Kako nastavljamo naše proučavanje kroz Izaijinu knjigu sve više čitamo o bliskom napadu Asirije na Judu.

Ako pogledamo na proučavanje kroz Izaiju od 1. do 23. poglavlja vidimo da su Asirci bili strah svijeta u ono vrijeme. Oni nisu samo savladavali narode, već bi ih osvajali i vršili najužasnije ljudsko mučenje koje se može zamisliti.

Mnogi narodi bi se ili dobrovoljno predali prije nego asirska vojska dođe do njihovih granica, obećavajući potpunu pokornost u zamjenu za svoje živote ili vršili masovna samoubojstva, znajući da je to ugodniji kraj od onog što ih čeka.

I sada je Asirija imala Judu na oku i Izaija upozorava kralja Ezekiju da se ne okreće Egiptu za svoju sigurnost i zaštitu, već da se pouzda u Boga, svoju Stijenu i Utvrdu.

Pogled u povijest pokazat će nam ne samo da je Asirija osvojila Egipat, već da je Bog poslao svog anđela da uništi vojsju Asirije, 185 000 njih, u jednu noć!

Ali, što to danas govori nama, u naše vrijeme?

Mnogo!

 Kako se pripremaš za posljednja vremena?

Jednu stvar koju moramo shvatiti, po pitanju proročkih knjiga u Bibliji, je da najčešće, većinom, imaju “blisko ispunjenje” i “kasnije ispunjenje”.

To znači da su proroci govorili što će se dogoditi i ispunilo se, moguće dok se Biblija pisala, ali postoji naknadno ispunjenje (nakon dogovrenog Kanona) ili se tek mora dogoditi.

Mnogo toga je rečeno u ovim poglavljima o posljednjim vremenima: o Kristovom milenijskom vladanju, velikoj nevolji i događajima o kojima čitamo u knjizi Otkrivenja.

U mjesecima koji su vodili do Y2K nitko nije znao što će se dogoditi. Stvari su mogle ići na jedan od dva načina: nastao bi ili totalni kaos kada bi svi kompjuteri u svijetu “pali” jer ne bi mogli proći datum novog milenija ili bi računala nastavila dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Ali, Bog nas nije ostavio u mraku oko toga što je pred nama!

Njegova Riječ nam daje uvid i smjer kako razlikovati doba i sezone vodeći nas do uzlaska crkve i Njegovog drugog dolaska, i što se nalazi nakon toga.

Isus je rekao: “Kada dođe večer, kažete: ‘Bit će vedro’, jer se nebo rumeni. A ujutro: ‘Danas će nevrijeme’, jer se nebo zarumenjelo i smrklo. Licemjeri! Lice neba umijete prosuditi, a znakove vremena ne možete.”  Matej 16,2-3

Pitanje je: razlikujemo li znakove vremena aktivno ili odlučujemo i ponašamo se kao što prorok Izaija govori u Izaiji 29,8-13?

U ovim redcima on opisuje one koji sanjaju da jedu i piju, a bude se gladni i žedni.

Spavaju, a trebaju biti budni i bdjeti.

On opisuje duhovno mlake koji odbijaju Božje savjete, pa im Bog osljepljuje vid i otupljuje duhovni senzibilitet, zapečatio im je Pismo da ne mogu razumjeti što čitaju tako što ih je učinio duhovno nepismenima.

Zatim nastavlja dalje i opisuje kako usprkos duhovnoj mlakosti i nesposobnosti da razumiju Riječ, ipak nastavljaju s religioznim dužnostima.

Časte ga svojim riječima, ali su njihova srca daleko.

 1. Vapi za duhovnim probuđenjem

Ako se osjećaš duhovno mlakim; ako je tvoj duhovni senzibilitet oslabljen i lijen; ako čitaš Božju Riječ i ne razumiješ što čitaš, vapi za duhovnim probuđenjem.

Moli. Posti. Čekaj na Gospodina. On je obećao da će čuti i odgovoriti na naše molitve kada ga iskreno tražimo, ozbiljnog i čistog srca.

Ne smijemo biti poput onih o kojima čitamo u ovim redcima; nastavljajući sa duhovnim dužnostima, a nesvjesni da smo duhovno otupjeli, nesposobni da čitamo ili razumijemo Božju Riječ.

 2.Neka ti je cilj pouzdanje u Boga bez obzira što se događa

Juda se spremao za napad vojske koja je užasavala cijeli svijet tog doba.

Kralj Ezekija nije znao što da očekuje. Znao je samo da što god da se sprema, bit će loše. Jako loše.

Ali, Bog, govoreći kroz proroka Izaiju, uvjerio ga je da će ih On obraniti. Nisu se trebali bojati, i sigurno nisu trebali planirati saveze s drugim narodima da bi se osjećali sigurno i zaštićeno.

Sigurnost i zaštita samo su u Bogu.

Baš kao i kralju Ezekiji, Bog nam šalje upozorenje da ne ulazimo u savez sa svijetom.

Blagoslovljen – kako je blagoslovljen, sretan, radostan, onaj kojem se zavidi… čovjek koji ne:

  • Hoda u savjetu bezbožnih (Traži, proučava, primjenjuje savjet koji se ne nalazi u Božjoj Riječi. Npr. psihologija, filozofija, samo-pomoć, i sl.)
  • Ne stoji na putu grešnika (Poistovjećuje se s stvarima kojima se svijet identificira. BLM, Ja također, i drugim identitetima kojima se svijet danas definira.)
  • Sjedi zajedno s podrugljivcima (Prihvaćati svjetonazor svijeta oko sebe, a istovremeno davati Bogu hvalu usnama, rugati se Bogu sa svijetom.)

Ovaj razvoj zajedništva sa svijetom je zamka; i najčešće ne shvaćamo što se događa, dok se događa.

Kao Božja djeca ne smijemo dozvoliti da politika i političari budu naša sigurnost i zaštita.

Kada čitamo Božju Riječ znamo da u ovom svijetu nećemo uvijek biti sigurni. Isus nam je obećao da ćemo u svijetu imati nevolje.

Isus je opisao i vrijeme velikog progonstva za one koji se drže učenja i principa Božje Riječi. Vjerujem da smo ušli u to vrijeme.

Pitanje nije hoćemo li se suočiti s progonstvima za svoju odluku da stojimo na potpunoj istini Božje Riječi; pitanje je kako se pripremamo za to vrijeme?

Ako nastavimo gledati na propise, sudstvo i politiku da nas čuva i štiti kada smo u potrebi, upast ćemo u zamku koja je opisana u Psalmu 1.

To ne znači da se kao stanovnici svoje zemlje nećemo boriti za pravednost u njoj: “Pravednost uzvisuje narod, a grijeh je sramota pucima.” Izreke 14,34. Ovo znači da se ne nadamo i ne pouzdajemo u stvari svijeta.

Naša nada mora biti u Božju Riječ, i u svom srcu moramo odlučiti da u njoj tražimo duhovnu zaštitu, čak i kada smo fizički progonjeni.

 3. Traži Božje lice

U Izaiji u 32. poglavlju, on govori ženama i poziva ih da ostave bezbrižnost i ravnodušnost jer dolaze nespokojna vremena.

Danas je tako lako da nam razne igračke i digitalna buka odvuku pažnju, zajedno s propovjednicima i učiteljima koji nam govore samo ono što želimo čuti.

Postoje samozvani proroci koji nas žele uvjeriti da nas očekuje mir. Ali, pred nama nema mira. Znamo to jer nam Biblija govori da dolazi veliko previranje.

Jako je lako tim “propovjednicima koji škakljuju uši ” i tehničkim ometalima dopustiti da nas uljujkuju u duhovno mrtvilo. Ako to dozvolimo bit ćemo poput pet ludih djevica koje su ostale bez ulja kada je mladoženja došao.

Moramo tražiti Božje lice.

Moramo dosljedno uzimati Božju riječ i biti u molitvi.

Moramo biti budni i spremni, znajući da se sprema velika nevolja i da će nam Bog dati milost da izdržimo i tko izdrži do kraja bit će spašen. (Matej 10,22 i 24,13)

 4. Živi pravedno

Na Sionu strepe grješnici, trepet obuze licemjere: »Tko će od nas boraviti s ognjem što proždire, tko će od nas sa žarom boraviti vječnim?« Onaj koji hodi u pravednosti i govori po pravici, koji prezire dobit od prinude, koji otresa ruke svoje da ne primi mito, koji zatiskuje uši svoje da ne čuje o krvoproliću i zatvara oči svoje da ne vidi zlo: on će prebivati u visinama, utvrde na stijenama bit će mu utočište; kruh će mu se davati, vode će mu trajno dotjecati. Tvoje će oči vidjeti kralja u njegovoj ljepoti, gledat će zemlju daleku. (Izaija 33,14-17)

Želiš li proći kroz sve ono što će doći i gledati Kralja, u Njegovoj ljepoti, i zemlju daleku?

Oni koji će izdržati su oni koji:

  • Hodaju pravedno – živjeti po biblijskim principima i ne tumačiti ih kroz norme svijeta oko sebe ili ih ispisivati da budu prilagođeni društvu i današnjoj generaciji.
  • Govore pravedno – odbiti i ne dopustiti da nam se govor iskvari psovkama, popularnom psihologijom, svjetskom filozofijom, političkom ispravnošću i podilaziti onima koji zastrašuju crkvu.
  • Nisu na prodaju – odbijati da oni koji nude sigurnost potkupe tlačeći pravedne i podmičujući bogatstvom i zloglasnošću i tako nastavljaju protubiblijsku priču.
  • Odbijaju biti zabavljeni zlom i nasiljem

Draga sestro, moramo čuvati svoja srca svom snagom.

“Svom pomnjom čuvaj srce svoje, jer iz njega izvire život.”  Izreke 4,23

Moramo čuvati svoje srce, moramo izoštriti svoja duhovna osjetila da bi ispravno razumjeli vrijeme u kojem živimo.

Ne smijemo dopustiti buci, ometanju i manipulaciji ovog svijeta i kulturi u kojoj živimo da otupe naša osjetila i uspavaju nas u mrtvilo.

Draga sestro, održavaj svoju svjetiljku, pripremaj ulje za nju, traži Božje lice i budi dosljedna u Njegovoj Riječi i molitvi dok se pripremaš za posljednje dane!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.