Advent

Radost svijetu

“Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca.” Psalam 37:4

Radost je jedna od onih božanskih karakternih osobina koja je nedostižna i prema tome rijetka. Biti u mogućnosti imati duboko ukorijenjenu radost koja nije poljuljana bez obzira što se događa oko nas čini se gotovo nemogućom, a opet, to je sve što želimo posjedovati. Barem ja.

Naročito je lako izgubiti našu radost u ovo vrijeme kod bi ona morala teći u potocima. Lako je zapetljati se u rasporede, obaveze, financijske terete, pohlepu, stres i općenite osjećaje nezadovoljstva tijekom vremena Božića. Sve te stvari skreću našu pažnju s prave radosti pronađene u tom malom djetetu u Betlehemu.

Možete li se sjetiti nekih stvari koje guše vašu radost? Za mene je to briga, prezaposlenost i stres. U svojoj djeci vidim da radost nestaje kad imaju duh pritužbi. Za druge to može biti uspoređivanje, strah ili nezahvalnost. No, moguće je ponovno otkriti radost koja je izgubljena.

Kako onda ponovno otkriti pravu radost Božića?

Trebamo je tražiti. Naša težnja za njom mora biti neumoljiva jer iza svakog ugla postoji nešto što će je pokušati ukrasti. Iako Sotona ne može ukrasti naše spasenje, može nam uzeti radost i učiniti nas nezadovoljnim i nesretnim kršćankama.

Moja potraga za srećom sad nije ništa drugo doli potraga za Bogom. A pronađena je u Isusu Kristu.”
John Piper
Radost se pronalazi samo po Božjoj milosti u njegovom Sinu. Ako je ne tražimo u Isusu Kristu, nikad je ni nećemo naći. U njemu nalazimo radost jer kroz vjeru smo voljeni, prihvaćeni, oprošteno nam je, otkupljeni smo i obećana nam je obnova. Pronalazimo radost u Isusu (njegovo ime znači, “Gospod je spasenje”) jer nam on daje spasenje. To bi nam trebalo značiti sve jer bez obzira koje oluje bjesne oko nas, znamo da je naša duša sigurna s Bogom. Možemo biti zadovoljni sa time što imamo jer ćemo jednog dana naslijediti zemlju (Matej 5:5).

Ali tu radost treba i čuvati. Ona nije prirodna. Ponos, samosažaljenje, ljutnja, obeshrabrenost – to su prirodne stvari. Uvijek se vraćaju u naša srca i iako je radost dar duha Svetoga (Galaćanima 5:22,23) može se izgubiti kroz grijeh i nevjeru.
Ako osjećate da gubite radost, molite. Kako stiže Božić, usredotočite se na stvari koje su bitne i molite kao David da bi Bog “vratio radost spasenja…” (Psalam 51:14). Radost je doista dar koji treba primati vjerom i samo Bog je onaj koji može ispuniti naše živote.

Gledajući na Isusa,
Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.