Kako dijeliti svoju vjeru Svakodnevna pobožnost

Što je tiho vrijeme?

Za neke od vas, odgovor na pitanje; “Što je tiho vrijeme?“, čini se kao nešto osnovno .

Ipak, kada sam pitala svoje čitateljice s čime se najviše bore u svom tihom vremenu, kao da sam uvijek iznova čula da nisu sigurne shvaćaju li doista dobro što je to tiho vrijeme.

Neke redovno imaju tiho vrijeme, ali nisu sigurne da ga prakticiraju ispravno, imaju li dobra sredstva, dok druge, jednostavno, nisu zadovoljne kvalitetom svog tihog vremena.

Razumijem ova nezadovoljstva jer sam, i sama, iskusila sve to.

U nekoliko sljedećih mjeseci tiho vrijeme će biti naša tema: kako imati djelotvorno tiho vrijeme i sredstva koja možemo koristiti u podizanju našeg tihog vremena na novu razinu.

Za početak trebamo definirati što je to tiho vrijeme.

Tiho vrijeme je vremenski period koji odvojimo da bismo utišali svoja srca i misli kako bismo se mogli usredotočiti na Božju Riječ i molitvu.

Vidimo da je i Isus imao takvo vrijeme, jer kroz evanđelja čitamo kako se povlačio od gomile na izdvojena mjesta za molitvu i vrijeme s Bogom.

Živimo u društvu koje je ispunjeno bukom.

Nešto od toga je zvučna buka, nešto je vizualna, ali ta galama ili podražaji skoro su svugdje oko nas. Tako je teško isključiti buku i dozvoliti tišini da nas okruži.

Ipak, ako ne pustimo tišinu u naše živote, ne možemo čuti glas Duha Svetoga kako nam govori.

Imam svakodnevno, doslovno, nebrojene e-mailove svojih čitateljica koje priznaju da prva na popisu prepreka za uspješno tiho vrijeme je odvlačenje pažnje. Potpuno to razumijem jer je toliko stvari oko nas koje nam odvlače pažnju.

Naši mobiteli, od kojih raznim zvukovima primamo obavijesti svakih nekoliko minuta, nisu najmanja od njih. Ali, učinkovito tiho vrijeme mora početi s mirom… tišinom.

I to šutnjom uređaja i tehnologije oko nas… i tišinom naših srdaca.

Meni se sviđa imati uz sebe bilježnicu ili blokić s kemijskom jer, neizbježno, kako počnem s čitanjem i molitvom, počnem se i prisjećati svega  što sam zaboravila. Na ovaj način, mogu sve to zapisati i osloboditi svoje misli od zujanja popisa stvari  koje moram obaviti.

Kako se tišina spušta oko nas, uzimamo Božju Riječ, nađemo odlomak koji ćemo čitati (ne nasumice stih ovdje, stih ondje, već odlomak ili cijelu knjigu u Bibliji) i polako upijamo, tako da riječima dajemo priliku govorenja našim srcima.

Kada si nešto pročitala iz Biblije i tri stvari su ti zaokupile pažnju, daj si vremena da moliš nad tim. Sjeti se da kad moliš, ne moliš samo popis onoga što hoćeš da Bog učini.

Obožavaj Ga.

Traži Njegovo lice.

Najvažnije od svega, ne zaboravi da čekaš i slušaš Njegov glas, jer ti On želi govoriti kroz molitvu, jednako kao i kroz Njegovu Riječ.

Dakle, što je tiho vrijeme?

To je vrijeme kada isključimo sve ono oko nas i u našim mislima i srcima što nam odvlači pažnju, tako da možemo čuti Božji glas koji nam govori kroz Njegovu Riječ i molitvu.

Sljedeći put pogledat ćemo koja su nam sredstva potrebna za djelotvorno tiho vrijeme.

 

signiture

1 Comment

  1. tiho vrijeme je vrijeme koje provodimo sa Bogom dok čitamo Bibliju, dok smo u molitvi.
    zovemo ga “tiho vrijeme” jer je to vrijeme kada umirimo svoje srce i svoj um i slušamo što nam Bog govori, što govori za nas osobno.
    vojka

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.