Svakodnevna pobožnost

Kako čitati Bibliju

Jeste li se ikada pitale, “Kako mogu čitati Bibliju?” Ili “Gdje trebam početi čitati?”

Jeste li ikada samo otvorile Bibliju i počele čitati neki redak u nadi da je namijenjen za vas… a tamo piše: “Ode pa se objesi.” Pa ponovo pokušate i naiđete gdje piše: “Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!«

kako-citati-bibliju

U redu, možda niste naišli baš na takve odlomke, ali mislim da sam dovoljno dobro opisala kako nekad može biti teško čitati Bibliju. Posebno, ako ste novi kršćanin ili tek sada formirate dosljedno vrijeme pobožnosti.

Biblija je velika i ima jako puno knjiga. Poruka Biblije je široka i duboka, i ponekad nam može izgledati da smo kao osnovnoškolac koji počinje čitati udžbenik za medicinski fakultet! Njena veličina pred nama može biti toliko preplavljujuća da mnogi odustaju prije nego što uopće počnu s njenim čitanjem.

Što ako vam kažem da se ne morate plašiti ili biti preplavljene čitanjem Biblije?

Što ako biste mogli čitati Bibliju sa sigurnošću, znajući da… Da! Mogu pojesti ovog “slona” zalogaj po zalogaj.

I tako, zapravo, čitamo Bibliju.

Zalogaj po zalogaj.

Postoji 4 načina kako možete čitati Bibliju

1. Čitajte dok vam 3 stvari ne “iskoče”. I to je to. Kada vam tri stvari iskoče, stanite. Zašto samo tri? Zato što nam je lakše pamtiti tri stvari.
Čitanje Biblije nije trka nego stil života. Znam da u sječnju mnogi kršćani žele pročitati cijelu Bibliju do kraja godine. Ali, nije čitanje Biblije trka od Postanka do Otkrivenja, već građenje odnosa s Bogom, dan po dan.
Ne možete ubrzati građenje odnosa. Onda zašto bismo ubrzali čitanje Biblije?
2. Dok čitate, podcrtajte ili obojite riječi. Meni je draže podcrtati riječi u Bibliji…I crtati četvorokute i oblake oko riječi. Moja je Biblija dosta šarena. To radim jer mi pomaže da bolje razumijem ono što čitam. Volim gramatiku, tako da često podcrtam ključne riječi ili prijedložne izraze koji vode do snažnog zaključka. Npr, kao riječ “Dakle”.

Možete obojati cijelu Bibliju po tablici, kao što preporučujemo sestrama u Dobro Jutro Djevojke. Koristeći ovaj način pomaže nam da uronimo u Bibliju, a ne samo čitamo. Više niste samo pasivni čitatelj, već ste oduševljeni riječima.
3. Nako što ste čitale, napišite ono što ste naučile. Jakov nas upozorava da kršćanin koji sebe gleda u ogledalo i ode, odmah zaboravi što je vidio. Ovo je svima nama velika opasnost.

Koliko puta smo čitale stih što nam je dotaknuo srce, ali smo ga, u toku dana, polako zaboravile. Tek danima ili mjesecima poslije smo se sjetile tog trenutka.

Pisanje nam pomaže da pamtimo taj trenutak. Svaki dan kad otvorimo dnevnik ili priručnik, podsjetimo se na ono što smo jučer pisale! Bit ćemo kušane vratiti se nazad čitati ono što smo prije pisale, što je zapravo odličan način rasta kroz vrijeme pobožnosti.
4. Pročitajte cijelu knjigu u Bibliji, a ne samo stih tu i tamo svaki dan. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je opasno kršćanima samo svaki dan otvoriti Bibliju i pročitati neki stih. Taj način čitanja Biblije nije zdrav.

Nisam protiv toga da ponekad proučavamo neku temu (npr. čitanje svakog stiha u Bibliji o slavljenju i obožavanju).
Ono što je opasno je to što sam opisala na početku članka: otvaranje Biblije i odeberamo prvi stih koji nam ”iskoči” sa stranice. Mislim da je to opasno jer:

1. Ne čitamo stih u pravom kontekstu poglavlja i knjige. Krivovjerne doktrine su rasle baš iz tog načina čitanja kada su dobronamjerni ljudi izabrali stihom podržati svoje uverjenje. Nisu dobro razumijeli kontekst, niti shvatili da taj stih nema veze s doktrinom koju stvaraju.

2. Ne možemo napredovati kao kršćani. Dio duhovne zrelosti je da učimo kako graditi kršćanski život oko Riječi. To učimo jedino kada svakodnevno čitamo kroz cijelu knjigu u Bibliji, dopuštajući cijelu poruku knjige da nas izaziva i ojača slaba mjesta u našem životu.

Kada čitate Bibliju: sve dok ne “iskoče” tri stvari, podcrtate ili obojate riječi, te napišite ono što ste naučile, vidjet ćete da Biblija uopće nije preteška za čitanje i razumijevanje kao što ste nekad mislile!

Rosilind

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.