Zahvaljivanje

U svemu zahvaljujte

U ovo doba godine neki ljudi u Americi rade izazove tipa “zašto sam zahvalan”… a drugi, pak, podsjećaju da treba uvijek biti zahvalan, u toku cijele godine, ne samo u jedanaestom mjesecu.

I trebamo biti zahvalni tokom cijele godine.

Pavao nas poučava da trebamo biti zahvalni u svim okolnostima.

U svemu zahvaljujte, jer je to za vas volja Božja u Kristu Isusu. – 1. Solunjanima 5,18

Ovo ne zvuči teško, sve dok se ne suočiš sa velikom financijskom nevoljom, jako bolesnim djetetom koje je u bolnici, bračnim nesporazumom ili zdravstvenim problemom.

Odjednom, naše misli su zarobljene sa brigom i strepnjom. Nervoza preuzima vlast i sije sjeme sumnje u naše misli i počinjemo se pitati gdje je Bog.

Zašto ja?

Počinjemo se preispitivati, pitajući se jesmo li izašli iz Božje volje. Počinjemo misliti da ako smo u Božjoj volji onda nam se ove loše stvari ne bi događale.

Trebamo se sjetiti dvije stvari o zahvaljivanju kada stvari krenu u drugom smjeru:

  1. Trebamo postavljati prava pitanja. U članku “Pitaš li pravo pitanje?” naglašavam da ispravno pitanje nije zašto, već što.
  2. Kada smo u Božjoj volji to nas ne štiti od loših stvari koje nam se mogu dogoditi. Biti u Božjoj volji osposobljava nas da prolazimo kroz teške okolnosti u miru i radosti.
  3. Božja volja je da budemo zahvalni uvijek. Ako želiš znati što je Božja volja za tvoj život, sada znaš.

Do sada se sigurno već pitaš kako mogu biti zahvalna ako mi je dijete jako bolesno ili brak u problemima.

Pavao nije rekao: “Za sve zahvaljujte…”. Ne. On je rekao: “U svemu zahvaljujte…”

Drugim rječima, samo zato jer se suočavaš sa kušnjom, ili kako moj tata kaže “valovima nevolja” to ne znači da prestaneš nalaziti razloge za živjeti zahvalno svoj život.

Naučiti živjeti život kroz prizmu zahvalnosti i zahvaljivanja je disciplina koja čuva naša srca da ne upadnu u zamku samopravednosti i nezahvalnosti koja vodi do gorčine, sebičnosti i ponosa.

Iz tog razloga vjerujem da je jedanaesti mjesec predivan period u godini da podsjetimo sebe ove važne lekcije. Još više od toga, to je najbolji način da započnemo sezonu praznika.

Započnimo stvarati uzorak zahvalnog života da kako se približavamo vremenu Božića nismo savladane s onim što želimo više od proslavljanja Kristovog rođenja.

Započnimo ovu sezonu praznika trenirajući svoja srca i svoje misli da nam zahvalnost bude osnovna vrijednost…

u svakoj situaciji

u svakoj okolnosti

u svakoj kušnji

u svakom zastoju

sve dok se ne možemo suočiti sa svime u miru, radosti i pouzdanoj vjeri da je Bog uvijek u kontroli i nekako će svaku okolnost okrenuti da se On proslavi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: