Postanak

Više ljubavi: manje uspoređivanja {Postanak 29-31}


Više ljubavi: manje uspoređivanja 
                              {Postanak 29-31}
Jeste li imali kakvo iskustvo sa zločestom curom ili ženom?
Takve gledaju i uspoređuju.  Nezadovoljne su, ljubomorne na bilo kakvu dobru stvar koja vam se dogodi, nesigurne i sve broje.  Zločeste cure se nalaze izvan crkve, u crkvi te čak i u obitelji.
Ono što nam je potrebno u ovome svijetu je više ljubavi i manje uspoređivanja. Natjecanje nam se može prikrasti kad to najmanje očekujemo. Možda će nas nečiji status na Facebooku dovesti do zavidnih osjećaja ili nas nečiji novo uređeni dio stana učiniti nesigurnima glede našeg doma. Možda će nas uspjeh sestre ili rasipanje naših snova dovesti do nesigurnosti ili će nas možda previše provedenog vremena na Pinterestu uvesti u nezadovoljstvo.
Moramo biti na oprezu! Natjecanje vodi u podjele i usamljenost.
Ovaj tjedan u Postanku imamo dvije sestre koje će se uvaliti u ozbiljno prepiranje i svađu i iako Pismo veli za jednu da je lijepa – ružna je. Prošlog tjedna, čitali smo u Postanku kako je Jakov prevario svog oca da bi dobio blagoslov svoga brata.
U ovotjednom čitanju, vidimo princip “sve se vraća sve se plaća”. Kako je Jakov još u bijegu od Ezava koji je jako ljut na njega, susreće prelijepu ženu Rahelu i traži njezinu ruku za udaju.
Ova priča iz pisma čini se poput današnjih sapunica. Laban, otac Rahele šuruje sa svojom kćeri Leom (manje atraktivnom kćeri) da je uda umjesto Rahele.
Baš kao što je Jakov iskoristio sljepoću svog oca da ga prevari, Laban koristi veo da prevari Jakova.
I tako se Jakov ujutro budi nakon svadbe i shvaća da je oženio POGREŠNU sestru! A Laban odgovara:
27Završi s njom ovu ženidbenu sedmicu, a onda ću ti dati i drugu, za drugih sedam godina službe kod mene.« Jakov pristane: navrši onu ženidbenu sedmicu.  Postanak 29:27
A tjedan dana kasnije– eto – Jakov ima dvije žene! To je jedna previše i stvari će se STVARNO pogoršati.
Postanak 29 govori da je Jakov volio Rahelu više nego Leu i kad je Gospod to vidio – otvorio je Leinu utrobu i rodila je 4 sina.
Vidjevši Rahela da Jakovu ne rađa djece, postade zavidna svojoj sestri. (Postanak 30:1)
Rezultat je bio Lea – 4 a Rahela -0.  I ljubomora je rođena.
Rahela veli Jakovu »Daj mi djecu! Inače ću svisnuti!« a Jakov odgovara u srdžbi, »Zar sam ja namjesto Boga koji ti je uskratio plod utrobe?«
Rahela u svom nezadovoljstvu daje Jakovu svoju služavku Bilhu za ženu. (to smo već vidjele, zar ne?) Sa Sarom i služavkom Hagarom. Čovjek bi pomislio da bi morala znati kako to nije dobra ideja, ali povijest se ponavlja. 
Bilha začne, a Rahela obznanjuje:
»Jahve mi je dosudio pravo. Uslišao je moj glas i dao mi sina.« (Postanak 30:4)
Dopustite da ovdje govorim o pogrešnosti Rahelinih zaključaka. Ona je izmanipulirala  situaciju i sad pokušava Bogu pripisati zasluge. Zar nismo mi ponekad kušane na isto? Guramo vrata svojim rukama da se otvore i velimo „Bog je to učinio!“
Sada je rezultat Lea 4 – Rahela 1
S obzirom da joj je to bilo u redu – ona nastavlja gurati isto i Bilha opet začne! A Rahela veli : »Žestoko sam se borila sa sestrom, ali sam pobijedila.« (Postanak 30:8)
Ružno srce prelijepe Rahele je otkriveno – bori se i natječe sa svojom sestrom!
Rezultat Leah 4 – Rahela 2.
Sada Lea zaključuje da ako Rahela može koristiti sluškinju, može i ona! Samo naprijed! Tako i ona šalje svoju sluškinju Zilpu Jakovu i ona začne – dvaput!
Rezultat je sada Lea 6 – Rahela 2.
Lein sin jednog dana donese ljubavčice s polja. One su se smatrale afrodizijakom i promovirale su plodnost pa Rahela moli da ih dobije.  I radije nego da svoju nadu stavi u Boga – ponovno – Rahela stavlja svoju nadu u vanjski izvor. Lea pristaje pod jednim uvjetom – dobiva noć sa Jakovom. I tako odlazi u Jakovljev šator. Lea začne… dva puta!
Ironijom, blagoslov plodnosti dolazi ne onoj koja je pojela voće, već onoj koja ga je dala dalje.
Rezultat je sada Lea 8 – Rahela 2.
Zatim se konačno događa, Postanak 30:22 veli:
“Uto se Bog sjeti Rahele: Bog jr usliša i otvori njezinu utrobu. Ona zače i rodi sina. ”
Uf – konačno!!! Konačno, Bog pomaže Raheli – no vidimo kamo je nezadovoljstvo, natjecanje, ljubomora i  nesigurnost odvela dvije sestre? Pretvorila ih je u neprijatelje. Podijelila je ovu obitelj na pola. Njihove su godine prožete uspoređivanjem umjesto ljubavlju.  
Jedna misao.
Lea – manje atraktivna i prva žena, rodila je sinove Levija i Judu.
Juda je obiteljska linija po kojoj se rodio Isus.  Levi je poglavar svećeničkog plemena. Da je Jakob prihvatio svoj prvi brak s Leom a ne tražio ženu koja je bila lijepa izvana, Božja obećanja ispunila bi se kroz Leu i njene sinove. Vidimo Božju veliku milost i milosrđe dok blagoslivlja Jakova bezuvjetno, unatoč njegovim moralnim neuspjesima.  
Sad natrag na Rahelu i Leu…
Jakov bježi od Labana u Postanku 31i Rahela – ona koja je lijepa – krade očeve idole. Predivno. Zatim otac dolazi tražeći ih u njenom šatoru i ona sjedi na njima i odbija ustati izgovorom da ima menstrualni ciklus. Laž. Još bolje. Dok moli Boga za pomoć, vidimo njenu nevjernost Bogu.
Ali Bog – u svom velikom milosrđu i milosti … pomaže Raheli da ponovno začne, ali ovaj put s manje slavljenja. 
Postanak 35:16-20 veli:
Potom odu iz Betela. Još bijaše malo puta do Efrate, a Rahela se nađe pri porođaju. Napali je teški trudovi. 17Kad su joj porođajni bolovi bili najteži, reče joj babica: »Ne boj se jer ti je i ovo sin!« 18Kad se rastavljala s dušom – jer umiraše Rahela – nadjenu sinu ime Ben Oni; ali ga otac prozva Benjamin. 19Tako umrije Rahela. Sahrane je na putu u Efratu, to jest Betlehem. 20A na njezinu grobu Jakov podigne spomenik – onaj što je na Rahelinu grobu do danas.
Ranije u životu Rahela je molila Jakova Daj mi djecu! Inače ću svisnuti!” a sad, ironijom, – Bog joj ispunjava želju za djetetom i to je vodi je u smrt.
Rahela je imala ljepotu i ljubav, ali nije uživala u životu. Potratila ga je stalno se uspoređujući sa sestrom. Odgurnula je odnos koji je mogao biti blagoslov i na kraju je sama umrla.
Pismo veli da je tamo pokopana uz put kako su putovali. A Jakov i Lea će biti pokopani uz pećini uz Saru i Abrahama. (Postanak. 49:31-33).
Na kraju, Rahela je sama.
Ljubav dolazi od Boga. Kako nastavljamo čitati Božju riječ, jutro za jutrom, dan za danom, tjedan za tjednom, mjesecom za mjesecom, godinu za godinom, radost Gospodnja ispunjava nas svojim zadovoljstvom.
Tada možemo voljeti dobro – unatoč iskušenjima ljubomore.
Tada možemo voljeti dobro – unatoč iskušenjima nesigurnosti.
Tada možemo voljeti dobro – unatoč iskušenjima uspoređivanja.
Postoji netko u tvom životu s kime se uspoređuješ? Da li to narušava taj odnos? (Mogu odgovoriti za tebe – da!)
Hoćeš li prihvatiti Božju volju za tvoj život – tvoje vještine, tvoje okolnosti, tvog supruga, djecu i dom kao sve što je u Božjoj ruci?
Sjetimo se da manipuliranje okolnostima kao Rahela, umjesto vjere u Boga, vodi samo u više problema u životu.
Priznajmo tu borbu Gospodu i molimo ga da nas izliječi i učini potpunima – svetima i posvećenima njemu.
Hodajte s kraljem,
Courtney

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: