Ruta

5. tjedan – Ruta – 2. dan – Isus Krist, naš rođak-Otkupitelj

Počnite s molitvom.

Tijekom prvog tjedna našeg zajedničkog proučavanja, spomenula sam svoju srednjoškolsku nastavu engleskog jezika i kako mi je trebala razredna rasprava da izvučem simboliku u priči. Danas sam uzbuđena što započinjemo dubinski pogled na simboliku koja je utkana u čitavoj Rutinoj knjizi. To mi je posebno uzbudljivo, zato što je toliko osobno. Iako sam zavoljela Rutu i Boaza, zapravo je Bog Rute i Boaza taj kojeg duboko volim. Učiti više o tome kako me Bog voli, tako je utješno.

1. Korinćanima 6,19 i 20 kaže:

„Ili ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga u vama, kojega imate od Boga te niste svoji? Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga svojim tijelom i svojim duhom, koji su Božji.“

Prijatelji, Sotona vas želi posjedovati, ali vas nije kupio. Ne može vas imati. Kupljeni ste cijenom Isusove krvi. Vi ste Božji! Pripadate Njemu i On pripada vama. Pogledajmo ovu istinu dublje u Rutinoj knjizi.

Započnimo s kratkim pregledom dužnosti rođaka-otkupitelja:

1.) Rođak-otkupitelj morao je biti bliski krvni rođak.

Pogledajte Rutu 2,1.

Je li Boaz bliski krvni rođak? Da ili Ne (zaokružite)

2.) Trebao je otkupiti zemlju. (Levitski zakonik 25,25)

Pogledajte Rutu 4,9.

Je li Boaz otkupio zemlju? Da ili ne

3.) Trebao je otkupiti krvno srodstvo od ropstva ako su postali toliko siromašni da su se prodavali u ropstvo, što je bilo uobičajeno u davna biblijska vremena. (Levitski zakonik 25,47-49)

Pogledajte Rutu 4,10.

Je li Boaz kupio Rutu? Da ili ne

4.) On mora biti spreman otkupiti. (Ruta 4,3-6)

Pogledajte Rutu 3,9-13.

Je li Boaz bio spreman otkupiti Rutu? Da ili ne

Bliži rođak, bliži od Boaza, nije bio spreman otkupiti i zemlju i Rutu. (Ruta 4,3-6)

5.) Mora biti u mogućnosti platiti otkupninu. (Ruta 4,9-10)

Pogledajte Rutu 4,9-10.

Je li Boaz mogao platiti otkupninu? Da ili ne

6.) Postoji još jedna dužnost koju još nismo proučavali. Rođak-otkupitelj bio je i „krvni osvetnik“.

Rođak-otkupitelj morao je osvetiti ubojstvo bliskog krvnog rođaka. Krvni osvetnici bili su imenovani da ubiju samo ubojicu bliskog rođaka, a ne onoga koji je nenamjerno ubio rođaka. Onaj koji bi počinio nenamjerno ubojstvo mogao je pobjeći u grad utočišta radi zaštite od krvnog osvetnika. (Brojevi 35,9-21)

Bog je uputio Izrael da je prolijevanje nevine krvi uvijek trebalo osvetiti. Biblijska kazna za ubojstvo bila je glavna kazna koju je Bog uspostavio u Postanku 9,5-6.

Do sada smo pregledali dužnosti rođaka-otkupitelja i vidjeli sliku koju je Boaz osigurao o našem rođaku-otkupitelju, Isusu Kristu.

Pogledajmo sada najbolji dio – Isusa i njegovu ljubav prema nama!

Pogledajte unatrag na popis kvalifikacija. Koja je bila prva kvalifikacija koju je Isus morao ispuniti kako bi nas otkupio?

Pročitajte Ivan 1,1-2 i 14. Kako je Isus ispunio prvu kvalifikaciju bliskog, krvnog rođaka?

Kad je Isus, koji je Bog, postao čovjek, ispunio je zahtjev i potpuno je mogao postati naš otkupitelj.

Pročitajte Luku 1,30-35 i Galaćanima 4,4. Što ste naučili o nadnaravnom Isusovom rođenju?

Duh Sveti je došao na Mariju, koja je bila djevica i začela sina. Bog je Njegov Otac. Marija je rodila dječaka od tijela i krvi, Sina Svevišnjeg Boga. Isus nije prestao biti Bog kad je postao čovjek. Isus je potpuno Bog i potpuno čovjek.

Pitanje za razgovor:

Kako se osjećate kada znate da je Isus Krist bio spreman napustiti nebesku slavu da dođe na zemlju i preuzme obličje čovjeka?

Toliko ste voljeni i cijenjeni!

Kakva velika žrtva koju je Isus bio spreman učiniti za nas.

Priča o Ruti i Boazu jedan je od najljepših primjera Božje ljubavi i suverenosti zapisanih u Bibliji. Otkupljenje i odnos između Boaza i Rute pomažu nam da dublje razumijemo vlastito otkupljenje i odnos s Isusom Kristom.

Kao što je Boaz postao Rutin rođak-otkupitelj i otkupio svoju nežidovsku mladenku, tako će Isus Krist, naš rođak-otkupitelj, otkupiti svoju vlastitu nežidovsku mladenku, crkvu.

Isus je naš Zaručnik, a mi Njegova Zaručnica. Jednog će dana naš Zaručnik doći po nas. Odvesti nas da budemo s njime zauvijek, i imat ćemo svadbenu Jaganjčevu večeru (Otkrivenje 19,7).

U svjetlu ove istine možemo se radovati i dati Bogu slavu iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista“ (Titu 2,13).

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.