Mudre izreke

Biti zadovoljna s djevojkom u ogledalu {Mudre izreke 20}

slika - djevojka u ogledalu

 
Mudre izreke 20:29 kažu:
Ljepota je mladićima snaga njihova
A starcima je ures sijeda kosa.
Mladići imaju snagu … ali, sijeda kosa je ures starosti. Mudrost dolazi kroz mnoge godine pravednog života.

 

Ipak, naša kultura prezire sijedu kosu.
Kada se zateknem pred ogledalom na trenutak … što vidim?

 
Sijedu vlas koja izbija, tu VELIKU pjegu od sunca na mom obrazu i te podočnjake. Onda tu je i moj trbuščić – najvjerovatnije ono što me čini najnesigurnijom. Za mene – sve što mi treba je ogledalo pa da budem nezadovoljna.

 
Jedino što je užasnije od ogledala je uspoređivanje.

 
Svaka od nas to radi – svaka se uspoređuje sa …

 
1. Samom sobom i danima prije nego smo rodile našu djecu. Divim se svojim slikama iz srednje škole i s fakulteta. Čudim se kako sam se mogla osjećati debelo u tim danima kad uopće nisam bila debela. Kad bih samo opet mogla biti tako mršava.

 
2. Našim sestrama i braćom – obje moje sestre su veličina 0 – trebam li reći više? (O tome sam pisala prije puno godina.)

 
3. Naše prijateljice – imam nekoliko visokih prijateljica pored kojih se osjećam kao da sam niska. Vi ste te, znate o kome govorim!!! 😀 One koje me znaju dobro znaju da UVIJEK nosim visoke pete osim kad vježbam. Čak i moje japanke imaju petu. (Imam problem, zar ne? 😀 Ako se pitaš visoka sam 157,5 cm.)

 
4. Našim neprijateljima – ako se uspoređivanje pretvori u ljubomoru tada smo daleko promašili smjer od onog gdje Bog želi da budemo i mi smo otišli od prijateljstva u neprijateljstvo. Ljubomora je ružna i smrtonosna – bilo bi bolje da iskopamo svoje oko (Marko 9:47) nego da poželimo ljepotu naše susjede.

 
5. Stranci – priznajem – hodala sam kroz prodajni centar i vidjela predivnu ženu mojih godina – mršava, preplanula, sjajne kose, zračeće kože … oborilo me … kako im to uspijeva?

 
6. Slavne osobe – Uspoređivanje same sebe sa slvnim osobama je potpuni gubitak – oni imaju trenere, kuhare, dadilje, stiliste, kreatore i sve one koji ih uljepšavaju! Ne možemo uopće držati korak.

 
Dakle, što možemo?
Stvar je u načinu razmišljanja.

 
Što je to što ne voliš kod sebe?
Sada slavi Boga za to … da, ajde – slavi ga.
Osjećaš li se čudno?
Moja je molitva:

Dragi Nebeski Oče,
Hvala Ti za moj blagoslovljeni život.
Hvala Ti za moj trbuščić – znači da imam obilje hrane.
Hvala Ti za moju sijedu kosu – znači da sam blagoslovljena s puno godina života.
Hvala Ti za moje podočnjake – znači da sam blagoslovljena s mnogo ljudi u mom domu koje mogu ljubiti i brinuti za njih i uspješnu službu.
Hvala Ti za moju sunčanu pjegu – podsjeća me na sve one lijepe dane na plaži i uz bazen.
Hvala Ti za ljubav i što si umro za mene na križu.
Volim Te isuse. Ovo molim u Tvoje ime. Amen.

 
Ovo je neobična molitva, zar ne. Svijet kaže – uvuci trbuščić ili ga pokrij, oboji sijede, sakrij podočnjake, ukloni mrlju od sunca i tako sa svim što ti se ne sviđa.
Sada opet probaj zahvaliti Bogu za sve to što vidiš u ogledalu i izluđuje te!

 
Teško je, znam – to je zato jer si usmjerena na to i razmišljaš negativno tako dugo vremena da tvoj um ni ne može zamisliti da počneš slaviti Boga za to kako si stvorena. Ubijaš samu sebe uspoređujući se!

Dragi Bože, „Hvalim Te jer sam strahovito čudesno sazdana Čudesna su djela Tvoja i moja duša to dobro zna“ (Psalam 139:14)

Usmjeri se na predivne stvari koje ti je On dao – oči da vidiš, uši da čuješ, ruke da služiš, noge da hodaš, srce koje kuca, pluća koja dišu, mozak koji može čitati i razumjeti ovo, i srce koje može primati ljubav Božju – vau – ti si čudesna!

 

Zar nisi predivna (i ne mislim ovo u smislu napuhanosti)? Bog te stvorio i On kaže da si čudesno stvorena – vjeruj mu da te On stvorio na način koji služi Njegovoj svrsi!

Mudre izreke 31:30 kažu:

Dražest je lažna i ljepota isprazna, a žena koja se boji Gospodina ona će biti hvaljena.

Pamtimo to što je predivno u Božjim očima – ljepota je isprazna – ona prolazi.
Nitko ne može izbjeći starost osim ako ne umre mlad. Svidjelo nam se ili ne – čak i najljepša žena na svijetu toliko ostari da nema te plastične kirurgije koja joj može popraviti oslabljene kosti, njen sluh, vid ili naboranost kože, pjege na njenim rukama ili artritis, demenciju i krhkost koja je nastupila.
Ali, njena sijeda kosa – bit će njena slavna kruna.

„Sijeda je kosa sjajna kruna ako se nalazi na putu pravednosti.“ (Mudre izreke 16:31)

John Piper kaže: „Borba za radost je borba za vidjeti.
To je borba za vidjeti stvari iz Božje perspektive ne iz perspektive ovog svijeta. Moramo se boriti da budemo zadovoljni s djevojkom u ogledalu.
Danas odaberi zadovoljstvo.

„A pobožnost zadovoljna onim što ima velik je dobitak.“ (1. Timotej 6:6)

 

Hodaj s Kraljem,

Courtney

**Uključi se**
Boriš li se da budeš zadovoljna s djevojkom u ogledalu? Na koje načine?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.