Uskrs

Zbog čega je raspeće važno?
Sve smo mi čule i čitale priču o raspeću mnogo puta. U biti, toliko smo upoznate s njom da nas više ne dira u onoj mjeri kao nekad.
Gledamo na cijeli veliki tjedan kao na vrijeme kad Kristove muke počinju, no zapravo je cijeli njegov život bio jedna velika patnja. Čak je i kao malo dijete iskusio napad na svoj život što je nagnalo njegove roditelje da pobjegnu iz zemlje. Ne zna se puno o njegovom djetinjstvu ali pretpostavljam da nije bio izuzet usamljenosti uzimajući u obzir da je bio savršeni Božji sin koji živi među ljudima koji su puni sebičnosti i grijeha.  
Znamo da kad je postao odrastao čovjek i započeo službu, bio je ismijavan i odbačen ne samo od religioznih vođa, već i od svog vlastitog naroda. Kušao ga je đavao i mučili su ga grešnici koje je došao spasiti. Horacije Bonar rekao je kako je cijeli njegov život bio “hodočašće do Golgote sa križem na leđima.”
Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut.
Izaija 53:3
A to je učinio za tebe i mene!
Patio je za one koje je došao spasiti a njegova je patnja završila njegovom smrću na križu.
Zbog čega je raspeće važno?
Na križu Krist je iskusio punu silu Božjeg gnjeva spram grijeha. Svaki gram Božjeg opravdanog gnjeva, koji je jednom bio namijenjen nama, bio je zadovoljen krvlju onoga koji je bio svet, pravedan i savršen. Teško je nama shvatiti kako je velik naš dug jer u biti ne razumijemo svu strahotu grijeha.
Raspeće je također bitno jer na križu Božja ljubav sjaji najsjajnije. Želiš li znati koliko te Bog voli? Pogledaj na križ gdje je on žrtvovao svog sina za tvoje grijehe – mnogi od njih nisu ni okajani. Ako ikad posumnjaš u Božju ljubav pogledaj na križ i doista promisli što je učinio za tebe. Divi se, plači, raduj.
Kroz raspeće spašena si od sile grijeha i torture pakla. Postala si dio Božje obitelji, dana ti je Kristova haljina pravednosti, zapečaćena Svetim Duhom i dano ti je novo srce. Ta vrsta ljubavi ne može biti ni slomljena ni opozvana.
Mi moramo Bogu dati odgovor za naše živote, no Krist je postao našim odgovorom. Iako ćemo iskusiti mnoge tuge u ovom životu, Isus je bio čovjek boli, kako bi nam priskrbio nasljedstvo koje uključuje vječnu radost u prisutnosti samog Boga.
Ovu pjesmu često pjevamo u našoj crkvi. Ona je naš odgovor na križ Gospodnji.
“Čovjek boli,” kakvo li ime
Sin Božji koji je došao
Spasiti slomljene grešnike!
Haleluja! Kakav Spasitelj!
Noseći sramotu i ruglo,
Na mojem mjestu osuđen je bio;
oproštenje svojom krvi zapečatio;
Haleluja! Kakav Spasitelj!
Krivi, zli, bespomoćni,
A bezgrešno Janje Božje on;
Puno otkupljenje – je li moguće?
Haleluja! Kakav Spasitelj!
Podignut da umre,
“Svršeno je!” uzviknuo je;
Sad je na nebu uzvišen;
Haleluja! Kakav Spasitelj!
Kad će doći, naš slavni Kralj,
Da nas odvede u svoje kraljevstvo,
Tad ćemo preobraženi pjevati
Haleluja! Kakav Spasitelj!
Gledajući na Isusa,

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.