Namjerno usredotocene

Graditi svoj dom


Fotografija:  Werner Kunz
Već smo razgovarale o potrebi da dotaknemo druge. No dio službe koju je Bog pripremio za nas nalazi se i unutar naša četiri zida.
Današnji redak je istina koja trijezni.  Žena ima moć uništiti svoj dom, ili stvoriti prebivalište koje je predivno i čvrsto.
Kršćanski dom trebao bi biti utočište onima koji tu žive; mjesto gdje su ljudi sigurni od zavođenja svijeta, mjesto gdje umorni pronalaze odmor, tužni utjehu i mjesto gdje se stvara karakter.  Dom bi trebao biti radosno, mirno mjesto ispunjeno ljubavlju.  
Odgovara li ovaj opis tvojem domu? Ne? Da, ne opisuje ni moj. Barem ne često. Lako je gledati u naše domove, vidjeti sve što ne doseže ovaj standard, pa se osjećati obeshrabreno i frustrirano. Ali Bog nas nije ostavio same bez pomoći ili nade u gradnji doma!  
No, kako mudra žena gradi dom koji časti Boga i podiže one koji ulaze na prednja vrata? Evo dva načina.
Graditi na Božjoj riječi
“Svatko tko sluša ove moje riječi i izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na litici.”
Mt. 7:24
Poput cijelog našeg duhovnog života, graditi vjerni dom znači graditi na temeljima Božje riječi. Takav će dom ostati snažan i zdrav čak i usred oluja i borbi. Ali za to moramo prvo početi s malom dekonstrukcijom – pokajanjem. Moramo srušiti i odbaciti sve stvari koje smo u našim domovima sagradili a predstavljaju nam prijetnju. Možda su to naši stavovi, naše riječi, djela ili izostanak ljubavi.  Ovdje govorim o nama.
Vrlo je lako pronaći greške kod svih drugih koji žive u našim domovima, od ponašanja naše djece do stavova supružnika. Ali sve dok se usredotočujemo na mane drugih počinjemo se žaliti, gunđati, kritične smo i nezadovoljne žene. Graditi vjerni dom započinje s pokajanjem i nastavlja s traženjem pobožnosti.    
Svi smo mi čuli za misao da žena postavlja ton u domu. U tome ima puno istine. Prema tome moramo se preispitati  i uvidjeti gdje moramo rasti. Koje nam vrline nedostaju? Da li smo ljubazne, strpljive, milostive, zabavne, smirene, pažljive, vrijedne, dajemo li ljubav, privržene i darežljive? Znam da ja nisam, a opet, Božja riječ me poziva na to za njegovu slavu, moje dobro i za dobro onih oko mene.  
Bez Božje riječi ne možemo graditi ili iznova izgraditi naše domove u sretna i zdrava prebivališta.
Postaviti Isusa u središte
Pogreška koja se često radi danas je da djeca postanu središte našeg doma. Gdje se rasporedi i prioriteti vrte oko njihovih interesa i želja. Jednako je opasno kad se dom vrti oko mame ili tate. Vidite, iako vjerujem da moj suprug jeste glava naše kuće, da radimo zajedno u odgoju naše djece, postoji jedan Gospodin iznad svega, uključujući i naših domova. Isus mora biti središte naših domova, ili mi to mjesto dajemo nekome drugome. Što to znači?
Da je Isus središte naših domova znači da prioriteti i stremljenja, ritam i rituali naših domova jesu učinjeni u svjetlu njegove prisutnosti i vrijedni su. Znači za mene, kao ženu i majku, da ne služim samo svojoj obitelji, već i svom Bogu u svemu što činim.
Praktično, držimo Isusa u središtu naših domova kad ga imamo u središtu naših života. Kad se podložimo njegovoj riječi, slijedimo njegove putove i njegovu slavu.
Dom je pravo kraljevstvo žene. Tu, prije svih drugih mjesta, sve mora biti snažno i predivno. Ona može dirnuti vanjske živote na mnoge načine, ako može to činiti bez ometanja dužnosti koje su njene unutar njenih vrata. Njezine su, a ne od neke druge.
 JR. Miller
Gledajući na Isusa,
Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.