Djeca Namjerno usredotocene

Priručnik za djecu- 2. tjedan


Tjedan 2 – TVOJ DUHOVNI ŽIVOT
Ponedjeljak: Luka 5:16 i Marko 1:35
Čak je i Isus, dok je živio na zemlji, trebao odvojiti vrijeme da bude nasamo s Ocem u molitvi. Ako je Isus, koji je savršen, trebao to raditi, onda nam je jasno da je to isto potrebno i nama! Isus je imao vrijeme ( jutro) i mjesto ( samoća) na koje je odlazio provesti vrijeme s Ocem. Baš kao što nam je važno odvojiti posebno vrijeme koje ćemo provesti s onima koje volimo, trebamo odvojiti posebno vrijeme za biti s Isusom. Odvoji vrijeme i mjesto na kojem ćeš biti s Njim! Potrudi se da to mjesto bude tiho- ne uzimaj sa sobom ništa što bi te ometalo, samo budi uz velikog Ja Jesam i Riječ Božju. Gdje će biti tvoje mjesto i vrijeme s Bogom?
Isuse, hvala Ti za Tvoj primjer u kojem si nam pokazao kako trebamo kao i Ti provoditi vrijeme nasamo s Ocem. Molim Te, budi sa mnom tada.
Stvorite prostor za molitvu:
Pomozite svom djetetu da pripremi posebno mjesto za molitvu i čitanje Biblije. Možda će jednostavno sjesti na svoj krevet ili za radni stol, ili će željeti pripremiti ugao svoje sobe kao posebno mjesto za molitvu i čitanje. Ohrabrite ih da dodaju jastuke, prekrivač, kako bi im bilo udobno i kako bi poželjeli tamo provesti više vremena. Razmislite da možda djeci dozvolite da ostanu budni 15-ak minuta duže navečer, kako bi proveli vrijeme u molitvenom kutku.
Očekivanje: čitaju ili gledaju svoju Bibliju, ili pišu i crtaju u svoj dnevnik o svemu što Bog radi u njihovom životu. Podsjetite ih da je čak Isus odvajao vrijeme da nasamo priča s Bogom.
Aktivnost za predškolce:
Izgradite tvrđavu od prekrivača i stolica sa svojim predškolcem. Neka bude dovoljno velika da oboje možete ući u nju. Jednom kad ste je izgradili možete djetetu čitati iz Biblije u slikama te moliti s njima u novoj tvrđavi.
Utorak: Ivan 6:35; 8:12; 10:11; 14:6; 15:5
Ja jesam. Kako snažna izjava! Način na koji se opisujemo drugima govori mnogo o tome tko smo. Isus je u današnjem pručavanju dao nekoliko snažnih izjava o tome tko je On. Naš poslijednji stih daje nam materijala za razmišljanje. On kaže da je On trs, a mi mladice. Trs je izvor života – donosi vodu i hranjive tvari do mladice, tako da na mladici može sazrijeti plod. Kada boravimo s Isusom – provodimo vrijeme s Njim – dobivamo hranjive tvari koje nam trebaju, a Bog nas mijenja iznutra prema van, tako da naši životi donose plod. Plod je ono što dobijemo kada svoje živote živimo za Boga! Kada drugi vide našu poslušnost Bogu, znat će za naš odnos sa Isusom! Koje su neke od stvari koje smatraš plodom u tvom životu zbog vremena koje si proveo sa Isusom? Zamoli roditelje da ti pomognu!
Isuse, hvala Ti što dok prebivam u Tebi, provodim vrijeme s Tobom, Ti proizvodiš plod u mom životu koji drugi mogu vidjeti. Pomozi mi da drugima govorim o Tvojoj ljubavi i milosti kroz plod koji Ti donosiš u moj život.
„Lišće i grožđe“:
Dajete djeci zeleni papir ( hamer) i pomozite im da naprave obris svog dlana  koji će upotrijebiti kao lišće, a ljubičaste kuglice od pamuka (ili pamuk obojan i osušen) kao zrna grožđa. Napišite: ISUS JE PRAVI TRS, A MI SMO MLADICE. Nacrtajte male grančice oko lišća i grožđa. Nakon što završe svoj rad, mogu vam pomoći u pripremi užine za predškolce.
Aktivnost za predškolce:
Nakon što ste pročitali ove stihove iz dječje Biblije, neka vam dijete pomogne pripremiti užinu. Pripremite zrna grožđa te uz njih pripremite umak od krem sira i smeđeg šećera ako želite. Vaš predškolac može vam to pomoći miješati.
Srijeda: Ivan 14:1-14
Jesi li ikada bio jako žedan nakon igre? Vjerojatno si brzo trčao natrag u kuću i tražio nekoga da ti pomogne i da neko piće! Ta voda koju si pio sigurno je bila osvježavajuća i ukusna. Utažila je tvoju žeđ. No, najvjerojatnije se dogodilo da si nakon nekog vremena opet ožednio. Naša fizička žeđ nikada u potpunosti ne bude utažena – malo nestane, ali se uvijek vrati. Postoji i duhovna žeđ. Mnogi je ljudi pokušavaju ispuniti s drugim stvarima, koje nisu Isus. U današnjem stihu vidimo da je On Živa Voda – i kada ispunimo naša srca i živote s Njim, nikada više nećemo duhovno žeđati! Bit će nam kao da imamo izvor vode u našoj duši, koji stalno teče. Jesi li prihvatio što je Isus učinio za tebe na križu – i dozvolio Mu da utaži žeđ tvoje duše? Dijeliš li taj izvor ljubavi s drugima?
Gasitelj žeđi:
Dajte djetetu bocu vode. Neka ukrase komadić papira s riječima današnjeg biblijskog stiha i zalijepite ga oko boce s ljepljivom trakom. Možete također kupti plastičnu šalicu koja ima umetak  kojeg možete ukrasiti s današnjim stihom. Svaki put kada netko pije iz ukrašene boce ili šalice, podsjetite jedan drugoga kako Riječ Božja kaže da je Isus ŽIVA VODA koja donosi zadovoljstvo našoj duši!
Četvrtak: Hebrejima 4:12-13
Čitajući Riječ Božju, možemo naučiti kako Bog želi da živimo svoje živote za Njega. Bog želi da koristimo Njegovu Riječ kao što liječnik koristi kirurški alat. Želi da izrežemo sve loše iz svoga života – baš kao što bi liječnik uklonio infekciju iz našeg tijela. Loše stvari u našem životu su grijeh, a on nas odvaja od Boga. Što više vremena provodimo u Bibliji, to ćemo više vidjeti grijeh onakvim kakav jest – loše odluke koje nas odvajaju od Boga. Možemo upotrijebiti Božju riječ da nam pomogne sa svim borbama u našem životu. On ima odgovor na sve u svojoj knjizi! Boriš li se s određenim lošim odlukama – kao što su laganje ili neposlušnost roditeljima? Pitaj roditelje da ti pomognu naći biblijske stihove koje možeš upamtiti!
Bože, hvala Ti za Tvoju snažnu Riječ. Pomozi mi da koristim Tvoju Riječ kako bih prepoznao/la grijeh u sebi, kako bih mogao/la živjeti za Tebe.
Dvosjekli mač:
Pomozite djetetu da nacrta i izreže mač od kartona. Obložite dio oštrice alu-folijom, kako bi izgledao što stvarnije. Napišite današnji stih na papir, a potom ga zalijepite na mač, kao podsjetnik.
Aktivnost za predškolce:
Pomozite djetetu da napravi obilježavač za knjigu u obliku mača od tankog kartona. Napišite današnji stih na njega. Pomozite im da ga obojaju i ukrase.
Petak: Psalam 63:1-8
Lako je hvaliti ono što volimo. Kada tvoja mama ispeče jako ukusne kolačiće s čokoladom, ili kad te tata odvede na nogometnu utakmicu dok igra tvoja najdraža momčad – lako je dijeliti ljubav s njima – i lako je drugima govoriti kako su divni! Bog te voli još više nego što su pokazala ova djela ljubavi – puno više, čak je dao svoga Sina za tebe! Jesi li razmišljao o tome u posljednje vrijeme? Bog te toliko voli da je došao umrijeti za tebe. To je prava, velika ljubav. S kim možeš podijeliti tu veliku ljubav, pjevajući i slaveći Božju dobrotu?
Bože, hvala Ti što me toliko voliš da si poslao Isusa da umre za mene. To je najveći dokaz ljubavi kojeg je itko ikada napravio. Pomozi mi da Te slavim i hvalim svima koje poznajem.
Pjevaj hvalu:
Dajte djeci zastavice, balone i zvečke. Možete napraviti jednostavan tamburin od dva papirnata tanjura ako želite – ukrasite sredinu tanjura s donje strane i napišite stih koji smo danas čitali. Dodajte suhi grah ili nekuhanu tjesteninu u jedan tanjur, a zatim ga preklopite drugim i spojite klamaricom. Zaklamajte i vrpce po rubu tanjura. Neka djeca koriste svoje  instrumente da slave Gospoda usnama i govore posebne riječi koje su naučili u današnjem proučavanju te biblijskim stihovima. Također mogu pjevati pjesme slavljenja. Jedan je prijedlog : «Slavi Boga, haleluja…Ljubav je Bog, haleluja…»
Aktivnost za predškolce:

I mala djeca mogu slaviti Gospoda. Mogu koristiti drvene žlice i plastične zdjele kao instrumente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jordan Hicks Womens Jersey