Namjerno usredotocene

Majčinstvo s namjerom


A ti ostani u onome što si naučio i čvrstom vjerom prihvatio, jer znaš od kojih si naučio i jer od djetinjstva poznaješ sveta Pisma koja te mogu učiniti mudrim za spasenje po vjeri u Krista Isusa. Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi.
2. Tim 3:14-17
U našem današnjem odlomku Pavao ohrabruje Timoteja da nastavlja u vjeri – u istini koju je upoznao iz vremena kad je bio dijete. Bio je blagoslovljen vjernom majkom i bakom koje su ga vjerno učile o Bogu i ovdje ima mnogo toga što možemo naučiti. Nikad ne smijemo podcijeniti moć i utjecaj koji osoba može imati na duhovni život druge osobe, naročito djece.  Naši maleni možda ne zbore puno, ali naše riječi, primjer, djela duboko će se ukorijeniti u njihova srca i umove.
Ne možemo spasiti našu djecu, to je Božje djelo. Ali ih možemo uputiti na križ. Možemo im pokazati ljepotu Krista i blagoslove življenja pobožnim životom. Naš posao kao roditelja je odgojiti djecu u spoznaji Boga, a za to su nam potrebne tri istine po kojima treba djelovati.
1. Poznavanje Božje riječi
Mnoge obitelji u Americi imaju više od jedne Biblije koja je negdje na stolu u njihovim domovima. Znam da je tako. Iako je ona najprodavanija knjiga svih vremena, nije nužno i najčitanija knjiga. Zasigurno nije čitana s dovoljno pažnje ili s ustrajnošću. Kao vjernici moramo vidjeti i naučiti se vrijednostima i važnosti ove knjige naročito ako želimo učiti našu djecu u pravednosti.  Bog, u svojoj milosti, postao je autor jer je htio da upoznamo njega i da se po njemu mijenjamo. Moramo se dati Božjoj riječi jer samo po njoj mi rastemo u svetosti i ljubavi Božjoj. A kako mi cijenimo i poznajemo Božju riječ, naša djeca će naučiti imati poštovanja za njegovu riječ također.
Veliki razlog zanemarivanja Pisma nije želja vremena,
već želja srca, jer neki idol zauzima mjesto Krista.
Robert Chapman
Iščupajte idole koji zauzimaju mjesto provođenja vremena s Bogom. Budite radikalne glede provođenja barem malo vremena svakog dana s njegovom riječi i početi ćete ne samo radovati se čitanju i proučavanju, već ćete to zavoljeti i pronaći život u tome.
2. Korištenje Božje riječi
Božja riječ nema samo namjeru biti poznata na intelektualnom nivou, već ima namjeru biti upotrebljavanja. Trebamo naučiti kako primjenjivati istinu u našu svakodnevicu kao i u živote svoje djece. Naša mudrost mora doći iz Pisma: način na koji rješavamo sukobe, discipliniramo, podučavamo, kao i naši odnosi, sve to dolazi od Boga.  Pravila koja uvedemo u našim domovima trebaju biti ukorijenjena u Božjoj riječi a ne u našim sebičnim željama za mir i tišinu. Ako se Božja riječ ne koristi dobro u našim životima, tada ili je zanemarivana ili krivo korištena što će svakako odvesti našu djecu dalje od Boga i njegove riječi.  
Moramo dozvoliti Božjoj riječi da nam se suprotstavi, poljulja našu sigurnost, potkopa naše zadovoljstvo i preokrene navike razmišljanja i ponašanja.  
John Stott
3. Govorenje Božje riječi
Važno je u našim podučavanjima, učenjima i ispravljanju da navodimo Božju riječ. Ali to također moramo raditi i u svakodnevnim, običnim situacijama. Kod razgovora o vremenu, gledanju životinja, kad je netko tužan ili prolazi kroz teško vrijeme, možemo ukazati na priče o svetima i teološkim istinama u Pismu koje će pomoći dati smisao našim i iskustvima naše djece.  
Da li podučavamo mlade kršćane istini ili ne, đavao će ih sigurno učiti griješiti.
Spurgeon
Dopustite da velim koju riječ onima koji nemaju djecu. Ovo vrijeme je odlična prilika prakticirati te stvari u svom životu. Skladištiti  Pismo u svom srcu i naučiti kako sve to provoditi u svim aspektima života, govoriti Božju riječ sebi, suprugu i prijateljima. Na taj način kad vam budu povjerena djeca, živjeti Božju riječ biti će prirodna stvar.
Spurgeon je o Johnu Bunyanu rekao slijedeće, “Ubodi ga bilo gdje; saznati ćeš da je njegova krv biblijska, sama bit Biblije teče iz njega. On ne može govoriti bez da citira tekst, jer je njegova duša prepuna Božje riječi. ”
Preda mnom je dugačak put, ali to je ona žena, supruga i majka koja želim biti. Sve započinje življenjem u riječi Božjoj i odmorom u radu Krista.

Gledajući na Isusa,
Jen

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.