Uskrs

Zbog čega je uskrsnuće važno?


            Volim odlaziti u crkvu na uskrsnu nedjelju, gledati kako je križ obučen u bijelo, boju novog života, čistoće i svetosti. I volim što se uskrsnuće Isusa slavi u proljeće gdje imamo svakodnevne dokaze tog novog života.
Naš Gospodin je zapisao obećanje uskrsnuća,

ne samo u knjigu, već i u svaki list u vrijeme proljeća.  
Martin Luther
Kao i sa svime u Bibliji, lako se udomaćiti s pričama u toj mjeri da više nemaju utjecaj na naša srca, kakav bi trebale imati. Evo slijedi nekoliko stvari koje želim da pamtimo.
Uskrsnuće uključuje Trojstvo 
Ništa doli sile Božje ne može nekoga podići iz mrtvih. Pri uskrsnuću Isusa vidimo sva tri člana Trojstva kako sudjeluju u ovom divnom čudu.  
Bog Otac imao je svoju ruku u uskrsnuću Isusa. Volim to jer mi pokazuje nježnost i ljubav oca prema sinu. To je znak privrženosti nakon sve patnje i muke kroz koju je Isus prošao. Djela 13:33-34, Rimljanima 6:4
Krist je uskrisio sam sebe iz mrtvih, jer ima takvu silu. Imamo sklonost gledati na Isusa kao poniznog i strpljivog čovjeka koji nosi sandale i pun je samilosti spram ljudi. No on je također snažni ratnik i princ, Stvoritelj neba i zemlje, koji održava naš život i koji, kao Kapetan nebeske vojske, pobjeđuje Sotonu i spašava svoju zaručnicu.  
“Zato me ljubi Otac što ja dajem život svoj, da ga opet uzmem. – Nitko mi ga ne može oduzeti, nego ga ja sam od sebe dajem. Imam vlast dati ga, imam vlast opet ga uzeti;”

Ivan 10:17,18.
No ne možemo izostaviti i trećeg člana Trojstva, Svetog Duha. On je također igrao aktivnu i vitalnu ulogu u ovom božanskom djelu uskrsnuća. (1 Pet. 3:18, Rim. 8:11)
Uskrsnuće dovršava naše spasenje
Uskrsnuće je dio koji dovršava naše spasenje. Kroz njegov život mi smo primili njegovu pravednost i kroz Kristovu smrt primili smo oproštenje grijeha, no kroz njegovo uskrsnuće naša je pravednost i oproštenje zapečaćeno.  Uskrsnućem iz mrtvih Krist je jednom zauvijek slomio sile smrti i pakla.
Stoga možemo reći smjelo, “smrti, gdje je tvoja pobjeda?” i znati s pouzdanjem da iako je smrt stvarna ne može nas držati dolje zadugo.
Uskrsnuće nam daje snagu
Možete li vjerovati da ista sila koja je uskrsnula Isusa iz smrti živi unutar nas? Mene to uvijek zadivi.   
Dakle s njim smo zajedno ukopani po krštenju u smrt da bismo, kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih očevom slavom i mi živjeli novim životom.  
Rimljanima 6:4
Kroz uskrsnuće nam je dana sila za pobjedu nad grijehom i za pobožni život. Ne slušajte sotonske šaputave laži kako se nikad ne možete promijeniti ili pobijediti u svojim bitkama. Kad se osjećate poraženima,  sjetite se tko živi u vama! Sjetite se sile koju ste naslijedile i krenite hrabro u novi dan!   
Neka nitko ne oplakuje što je ponovno pao,
Jer je oproštenje je uskrslo iz groba .
Neka se nitko ne plaši smrti, jer nas je smrt našeg Spasitelja oslobodila
On je smrt uništio time što ju je iskusio.
—John Chrysostom biskup Konstantinopola ; propovijed 400

 
Gledajući na Isusa,

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.