Tjedan braka

Tjedan braka – 6. dan

 

 

Dobro Jutro Djevojke!

 

 

 

 

6️⃣. dan

TEKST ZA RAZMIŠLJANJE

Tijekom našeg vjenčanja, moja mlada i ja smo slušali kako pastor čita Prvu Korinćanima 13,7: “Ljubav sve podnosi, sve vjeruje, nada se svemu, sve trpi.” Nakon toga, zavjetovali smo se kako će naš brak trajati, no potcijenili smo koliko nas pritisak života, naši rasporedi, naše sebične navike, pa čak i naša neodoljiva djeca, mogu odvojiti jedno od drugoga. Čak se i sada, ponekad nalazimo da živimo jedno blizu drugoga, ali da se ne osjećamo blizu jedno drugome.

Brak bi bio lagan da nije svih ovih“ stvari” za koje se očekuje da ih podnosimo i izdržimo. Izreke 19,11 kažu: “Čovjekova promišljenost čini ga sporim na gnjev, i njegova je slava preći preko prijestupa.”

Zašto izabrati oprostiti? Opraštamo zato što je nama oprošteno. Volimo na način kako On voli – Njegova ljubav je sporazum, ne ugovor. Ugovor, u poslovnom smislu, znači da se trebam držati svog dijela dogovora samo ako se druga strana drži svog. No, uspješni brakovi se temelje na savezu: doživotnoj, nepromjenjivoj obvezi da ćemo učiniti svoj dio, čak i ako trebamo podnijeti supružnika koji ne uspijeva da održi svoj.

Tvoj brak će žeti ono što siješ. (Galaćanima 6,7) Ako ti se ne sviđa ono što raste u tvom braku, možda bi trebao bolje pogledati kakvim ga sjemenom zasijavaš.

Jesi li ikada primijetio kako imamo naviku suditi druge po njihovim djelima, ali sebe po svojim namjerama?
Čak i kada se ne slažemo, znam da su namjere moje žene čiste. Ovo ključno vjerovanje je spriječilo mnoge nesporazume da postanu destruktivni.

Bez obzira na to kako turobno tvoj odnos izgleda, nepokolebljivo vjeruj u motive svog supružnika i vjeruj da Bog hoda uz tebe kroz ovo hladno doba. Zima čini proljeće ljepšim.

Brak nas je rastegnuo više nego što smo mislili. No isto tako nas je i zadovoljio više nego što smo mogli zamisliti. Nemoj odustajati. Nastavi davati. Nastavi služiti. Kada nema odgovora, služi dalje. Ljubav je akcija, a ne osjećaj. Ljubav je bezuvjetna. Ona je neumorna, stalna i agresivna.
Bori se za onu/onoga koju/kojega voliš i nastavite moliti zajedno.

(Andy Knight, dizajner korisničkog sučelja aplikacije YouVersion)

BIBLIJSKA PODLOGA

„Ljubav sve izdržava, nikad ne gubi vjeru, uvijek se nada, sve podnosi.“
(1 Korinćanima 13:7)

“Um čovjeka usteže od srdžbe, a čast mu je oprostiti krivicu.”
(Mudre izreke 19:11)

„Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Jer što čovjek sije, to će i žeti.”
(Galaćanima 6:7)

MOLITVA
❤️❤️❤️❤️

Gospodine, molim Te, pomozi nam da ustrajemo u takvoj ljubavi jedno prema drugome, kakvom nas i Ti ljubiš. Puno puta smo umorni od svega i najradije bi odustali. Ali daj da oboje ustrajno dolazimo k Tebi na izvore… da se uvijek iznova napajamo Tvojom ljubavlju i dalje idemo zajedno kroz svaki dan.
Pomozi mi, Oče, da ne vodim evidenciju o tome koliko ulažem, a koliko primam u našem braku – daj da uporno sijem Tvojim sjemenom i budem zahvalan/zahvalna za svaki plod koji Ti daješ u pravo vrijeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.